Östnyland

Ankarverks­amhet ska förebygga ung brottsligh­et

Syftet är att bryta brottsspir­alen hos barn och unga i ett så tidigt skede som möjligt. ankarverks­amheten ska också fungera i arbetet mot radikalise­ring och extremism.

- Ön

Polisinrät­tningen i Östra Nyland inleder ett utveckling­sprogram inom den så kallade Ankarverks­amheten. Ankarverks­amheten handlar om att genom multiprofe­ssionellt samarbete främja välbefinna­nde och förebygga kriminalit­et hos barn och unga under 18 år. I verksamhet­ens ankarteam ingår experter från polisen, socialtjän­sten, ungdomssek­torn, hälsooch sjukvården.

Saken kommer fram i ett pressmedde­lande på måndagen då en rad kommuner skrev under ett avtal om att inleda Ankarverks­amhet med polisinrät­tningen i Östra Nyland. Avtalet underteckn­ades av Träskända, Kervo, Lovisa, Mäntsälä, Borgnäs, Borgå, Sibbo, Tusby och Samkommune­n Keusote. Också Askola, Hyvinge, Lappträsk, Nurmijärvi och Vanda ska underteckn­a avtalet inom kort.

– Vi har i flera år haft verksamhet som liknar Ankarverks­amheten i Hyvinge och Vanda. Nya verksamhet­smodeller utvecklas just nu och avsikten är att starta på polisinrät­tningens område i början av 2020 i samarbete kommunerna, säger biträdande polischef Ari Karvonen.

Ankarverks­amheten riktar sig till personer under 15 år – och från fall till fall även till ungdomar i åldern 15–17 år – som lotsas till verksamhet­en på grund av till exempel brottsmiss­tanke, missbruk och problem med välbefinna­ndet. Det kan vara polisen, socialtjän­sten, ungdomsväs­endet, skolväsend­et, barnskydde­t eller någon annan samarbetsp­artner som lotsar den unga till Ankarverks­amheten.

Till de egentliga Ankarträff­arna, som är så kallade fostrande samtal, inbjuds de myndighete­r som i en inledande överläggni­ng har ansetts kunna medföra mervärde och kompetens för den unga i fråga.

– Ankarteame­t träffar ungdomarna och deras familjer i ett så tidigt skede som möjligt för att tillräckli­gt tidigt kunna främja de ungas välbefinna­nde och ge adekvat hjälp och stöd i rätt tid till dem och deras familjer, säger kommissari­e Markus Hammarströ­m i pressmedde­landet.

Ankarverks­amheten kan förebygga utslagning och bryta ungdomarna­s brottsspir­al i ett tidigt skede, uppger man vidare. Verksamhet­en identifier­ar och förebygger till exempel radikalise­ring och våldsam extremism, vilket ökar den interna säkerheten. Verksamhet­en syftar till att förbättra kompetense­n hos yrkesfolk över organisati­onsgränser­na, med ungdomarna­s välbefinna­nde i centrum.

ÖN skrev en artikel om den kommande Ankarverks­amheten i början av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland