Östnyland

Julgubben anlände med den goda viljan

Julens evenemang kört i gång. Det första stora i en räcka av många började när julgubben och hans följe steg i land i lördags.

- WiLkMan MajLouise

Publiken som sökt sig till gångbron över Borgå å är tveksam. Från vilket håll ska m/s Fredrika och julgubben anlända i år? Söder eller norr? Så minns någon att båten nu för tiden ligger vid Gamla bron och blickarna riktas norrut. Snart dyker m/s Fredrika upp och tar sikte på mottagning­skommittén på östra åstranden. Häst och kärra står beredda och facklorna som Borgå FBK:s juniorer ska bära tänds.

Tåget vandrar genom Runebergse­splanaden och vidare till estraden som byggts upp i Lundiskvär­en. Julgubben stiger upp på scenen, tar fram ett papper ur fickan och greppar mikrofonen.

– Jag vet inte vad här står för tomtarna har skrivit mitt tal, så lyssna noga. Tomtarna skriver att julen är en härlig fest. Den ger oss lugn och ro och framför allt gemensam tid med våra närmaste.

Han påminner om att vi alla i vårt dagliga liv har möjlighet att dela med av oss av det goda och sprida glädje. En gåva behöver inte alltid vara ett föremål, den kan lika väl vara en handling.

Utmärkelse

Julgubben avslutar med att ta fram diplomet som han tagit med sig från Korvatuntu­ri.

– Jag förklarar Borgå till den goda viljans stad och julen i Borgå 2019 öppnad.

Diplomet tas emot av stadsstyre­lsens ordförande Jaakko Jalonen och Eija Kölhi, ordförande för föreningen Borgå levande centrum.

– Se er omkring. Här finns fackelbära­re, tomtar, julgubbe, unga och gamla. Vi har redan i 24 års tid ordnat kampanjen ”Kom till Borgå jul” och nu har också julgubben uppmärksam­mat vårt arbete, säger Eija Kölhi.

Jaakko Jalonen säger att oron för att önskelisto­rna inte ska hinna fram på grund av poststrejk­en nu är borta.

– Vi har fått en direktlinj­e till julgubben. Tomtarna rapportera­r till honom och eftersom endast barn kan se tomten, måste vi vuxna och beslutsfat­tare se till att vi är snälla och fatta kloka beslut.

Fromma som lamm

Julgubben tackar för sig och följet drar vidare till Konstfabri­kens foajé. Där umgicks han med barn och den som redan hade skrivit sin önskelista, kunde ge honom den.

Minst lika intressant som julgubben var Hemböle husdjursgå­rd som slagit sig ner på gårdsplane­n utanför Konstfabri­ken. Tre kaniner, tre får, två ponnyer, tre änder och en gris visade sina bästa sidor för barnen. Grisen hade ett eget hus på hjul och tidvis var kön utanför lång. Kaninerna och fåren hade sina inhägnader och barnen kunde några åt gången gå in och klappa kaninerna eller rykta fåren.

Djuren, framför allt fåren, var lugnet själva. Antingen var de väluppfost­rade eller så tyckte de att det var skönt att få pälsen borstad av ivriga barnhänder.

 ?? Foto: Maj-Louise WiLkMan ?? RinGLek. Sanna Karjalaine­n och julgubben framför ”Morsgrisar är vi allihopa”.
Foto: Maj-Louise WiLkMan RinGLek. Sanna Karjalaine­n och julgubben framför ”Morsgrisar är vi allihopa”.
 ?? Foto: Maj-Louise WiLkMan ?? juLens Ljus. Borgå FBK:s juniorer bar facklorna.
Foto: Maj-Louise WiLkMan juLens Ljus. Borgå FBK:s juniorer bar facklorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland