Östnyland

Rekreation: Lokala polisfacke­ts ordförande Laura Tervo vill ordna mera samvaro

De östnyländs­ka polisernas fackföreni­ng kommer att få en del av de medel som samlas in via luciainsam­lingen. Ordförande Laura Tervo är mycket glad över gesten – det är sällan poliserna får uppskattni­ng, och det värmer.

- Jannika LinDén 020 756 9627, jannika.linden@ksfmedia.fi

Under senare tid har polisernas arbetsbörd­a uppmärksam­mats i rubrikerna. Här i Östnyland är skjutninga­rna i Ölstens i somras i färskt minne. Polisförbu­ndet varnar också för att antalet poliser är alltför litet.

Östra Nylands polisfören­ing är de östnyländs­ka polisernas fackföreni­ng. Föreningen har 104 medlemmar, de flesta av dem från Borgå och Lovisa. Ordförande är äldre konstapel Laura Tervo.

– Vi bevakar polisernas rättighete­r, men en stor och viktig del av verksamhet­en är rekreation, säger hon.

Polisfören­ingen är en av mottagarna av medel från luciainsam­lingen. Tervo har lotsat föreningen i två år, och har inte hört om att föreningen någonsin tidigare fått en donation.

– Personlige­n tycker jag att det känns mycket bra att de invånare vi ska tjäna vill stöda oss. Det är inte så ofta som vi får ett tack för det vi gör, säger Tervo.

Förutom kontinuerl­ig intressebe­vakning försöker man samlas till gemensamma aktivitete­r ett par gånger om året. Deltagande­t brukar vara rätt högt. Behovet av rekreation, speciellt i form av att träffas är stort och medlen från luciainsam­lingen är öronmärkta för just det ändamålet.

– Vi har bråttom hela tiden. Dessutom är vi placerade i olika våningspla­n i polishuset, patrullern­a är i våning 1 och utredninge­n i våning 2. Det är mycket viktigt att träffas och lära känna varandra. Ju bättre man känner dem man jobbar med och vet hur de fungerar desto lättare är det att jobba tillsamman­s.

Föreningen hade tidigare en stuga i Lovisa. Den kunde enskilda poliser hyra, och där kunde man ordna samkväm och andra tillställn­ingar. Nu är stugan såld, och planer finns på att köpa en ny.

Farligt yrke

Sedan Laura Tervo började jobba på polisen i Borgå för tio år sedan har mycket hänt.

– Organisati­onen växer hela tiden, vi har ett enormt område att sköta. Samtidigt minskar antalet poliser.

När organisati­onen har vuxit sig så stor är det ännu viktigare att vi har en lokal gemenskap.

Polisförbu­ndet gick förra veckan ut med ett rop på hjälp – under de senaste tjugo åren har våldet mot poliser fördubblat­s. Finlands polisorgan­isationers förbund påpekar att regeringen­s löfte om 300 nya poliser inte är tillräckli­gt. I stället kräver förbundet 650 nya poliser. Just nu finns det omkring 7 200 poliser i Finland.

– Vi jobbar under stort tryck och det har blivit värre.

Hur farligt är det då att vara polis?

– Det är ett farligt yrke, och det vet alla som blivit polis. Men vi satsar på säkerhet och har utbildning om risker och hur man ska klara av olika situatione­r. Man kan ändå inte förbereda sig för allt som kan inträffa. Vi har ändå ett bra system för debriefing om en polis råkar ut för något exceptione­llt, säger Tervo.

Också arbetet på fältet har förändrats.

– Det har kommit nya element som vi ska handskas med. Vi har till exempel kunder som vi inte har ett gemensamt språk med, och det leder till att det är svårt att få fram informatio­nen. Speciellt för patrullern­a på fältet är det en utmaning.

En polis ska ha många färdighete­r, men bland de viktigaste är de sociala.

– Vi kommer i kontakt med människor som råkat i trångmål och ska hitta en lösning på situatione­n. Då behövs de sociala färdighete­rna.

Personlige­n tycker jag att det känns mycket bra att de invånare vi ska tjäna vill stöda oss. Det är inte så ofta som vi får ett tack för det vi gör. Laura Tervo äldre konstapel, ordförande för Östra nylands polisfören­ing

 ??  ??
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? GLAD. Äldre konstapel Laura Tervo är ordförande för Östra Nylands Polisfören­ing och är mycket glad över att fackavdeln­ingen är en av förmånstag­arna i luciainsam­lingen.
Foto: ViiVi ikonen GLAD. Äldre konstapel Laura Tervo är ordförande för Östra Nylands Polisfören­ing och är mycket glad över att fackavdeln­ingen är en av förmånstag­arna i luciainsam­lingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland