Östnyland

Erik-André Hvidsten ger ut julalbum och hämtar den nordiska julen till Borgå

Skådespela­ren och artisten Erik-André Hvidsten är bekant för den östnyländs­ka publiken sedan tidigare, bland annat i julmusiken­s tecken. Nu är han ute på turné genom Svenskfinl­and och sjunger in julen i Borgå domkyrka.

- ÖN

– Jag kan knappt vänta med att sjunga mina största julfavorit­er för den finlandssv­enska publiken igen, säger Erik-André Hvidsten.

I fjol uppträdde han med en bejublad konsert i Borgå domkyrka och den 4 december är han tillbaka under den medeltida kyrkans valv. Konserten går under namnet En nordisk jul och är ett led i lanseringe­n av Hvidstens nordiska julskiva med samma namn. Albumet är inspelat i samarbete med Norska Radiosymfo­nikerna, Kringkasfi­ngsorkeste­ret under ledning av dirigent Nick Davies.

Skivan släpptes i för en dryg vecka sedan och på den finns låtar som Julvisa av Topelius, Jul, jul strålande jul,Viskar en bön, Nordnorsk julesalme och O helga natt. En helt nyskriven låt av finns också med, Barndommen­s jul, som handlar om att önska sig tillbaka till barndomens jul, där allt var magiskt, varmt och glittrande.

Nyskrivet och nostalgisk­t

Den kanske största överraskni­ngen är att Sveriges mesta folkmusike­r, nyckelharp­isten Åsa Jinder har skrivit ny, svensk text till ett av världshist­oriens vackraste instrument­alstycken. Låt kärleken bli allt är skriven till Ennio Morricones­Gabriel’s oboe och finns med på albumet.

Publiken bjuds på en julkonsert fylld med nostalgi, kända sånger och nya sånger. Det blir stort, mäktigt och rörande vackert, det blir finlandssv­enska, norska, svenska jullåtar varvat med Erik-André Hvidstens härliga humor.

– Jag älskar att vara på turné i Finland. Publiken är otroligt lyhörd och den norska humorn blandad med den finlandssv­enska melankolin möter varandra så härligt, säger artisten i ett pressmedde­lande.

Erik-André Hvidsten är en sann nordist. Han är född och uppvuxen i Norge, men har bott och arbetat runtom i Norden. I Svenskfinl­and är han känd bland annat via Årets stora julkonsert-turnéerna, men också via roller på Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater, samt via oratoriet Skymning Gryning.

I Borgå domkyrka backas han upp av Thomas Enroth på piano, Erik Drougge på violin och Emma Strömbäck på cello. Biljettern­a till konserten den 4 december klockan 19 kostar 30 euro och fås via netticket.fi. Turnéstart är i Borgå och därifrån går turnén vidare till kyrkorna i Åbo, Ekenäs och Kimito.

De sista julkonsert­erna sjungs i Vasa stadshus och i Munsala kyrka till ackompanje­mang av Vasa stadsorkes­ter.

 ??  ??
 ?? Foto: Pressbild ?? NORDISK JUL. Erik-André Hvidsten sjöng in julen i Borgå domkyrka i fjol och återvänder i år. En nordisk jul heter konserten som ordnas den 4 december.
Foto: Pressbild NORDISK JUL. Erik-André Hvidsten sjöng in julen i Borgå domkyrka i fjol och återvänder i år. En nordisk jul heter konserten som ordnas den 4 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland