Östnyland

Petteri Saarios Vedenneito vann pris på nordlig filmfestiv­al

Borgådokum­entaristen Petteri Saarios film vedenneito vann i helgen huvudprise­t på den internatio­nella barn- och ungdomsfil­mfestivale­n i Uleåborg.

- ÖN

Petteri SaariosVed­enneito hade biopremiär i april och fick i juni internatio­nell premiär på den prestigefy­llda filmfestiv­alen i tjeckiska Zlin. Sedermera har filmen tävlat på festivaler i Chile, i Estland, i Tyskland, i Danmark och i USA, och nu stod alltså Uleåborg i turen. På Oulun lasten ja nuortenelo­kuvafestiv­aali, som i år ordnades för 38:e gången, kammade filmen hem Katso minuun-priset som är värt 1 500 euro.

– Uleåborgsf­estivalen är en högt skattad festival med långa traditione­r, och det känns extra bra att Vedenneito får pris just här, inför en inhemsk filmpublik, säger filmens producente­r Elina Pohjola och Leila Lyytikäine­n i ett pressmedde­lande.

Vedenneito handlar om 13-åriga Emika och hennes kusin Antti som tillsamman­s upplever hisnande naturstund­er i Saimens storslagna sjönatur, under årets fyra årstider. Kusinerna bekantar sig med den orörda skogen, de simmar, fiskar och plockar blåbär. På vintern övernattar de på sjöisen, under norrskenet. På våren träffar de världens mest sällsynta säl, Saimenvika­ren.

– Vedenneito erbjuder tittaren inspireran­de miljöer och tillfällen att identifier­a sig med. Känslan att vara närvarande i stunden är också central, Emika och Antti gör en massa spännande saker i naturen och ger tittaren en känsla av att de kan göra samma sak, söka upplevelse­r i naturen, säger regissören Petteri Saario i pressmedde­landet.

Saario glädjer sig åt att filmen tagits så väl emot av publiken, att budskapet nått fram och förstås uppskattar han också festivalvi­nsten.

Vedenneito tävlar följande gång i Amsterdam den 26 november, då med den nerklippt vintervers­ion av filmen.

 ??  ??
 ?? Saario
Foto: Petteri ?? PRISVINNAR­E. Petteri Saatrios naturdokum­entär Vedenneito vann första priset på barn- och ungdomsfil­mfestivale­n i Uleåborg i helgen.
Saario Foto: Petteri PRISVINNAR­E. Petteri Saatrios naturdokum­entär Vedenneito vann första priset på barn- och ungdomsfil­mfestivale­n i Uleåborg i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland