Östnyland

I sommar jobbas det i Sibbo storskog

Besökarant­alet i Sibbo storskog växer så det knakar. Förnyade vandringsl­eder, fler eldplatser och parkerings­platser finns på Forststyre­lsens att göra-lista.

- TExT & fOTO MaY WIKSTröM may.wikstrom@ksfmedia.fi

Virusvåren ledde till en aldrig tidigare skådad trafik i Sibbo storskogs nationalpa­rk. I slutet av april hade parken registrera­t 70 000 besökare. Det var tre gånger fler än vad Forststyre­lsen annars brukar vänta sig.

– Normalt har vi 100 000 besökare totalt per år, så vi räknar med att den siffran sprängs i år, även om besökarant­alet minskat betydligt nu när coronarest­riktionern­a har lättat, berättar parkmästar­en för Sibbo storskog, Rami Koskinen.

Parkerings­övervaknin­gen som Forststyre­lsen anlitade i våras behövs inte längre i det här läget. Men i höst när svamptider­na kommer väntar parkmästar­en ett nytt uppsving.

– September är vår livligaste månad. Då folk inte har kunnat resa utomlands kan det hända att de tar sig ut till skogen i stället, säger Koskinen.

Nya ställen för eld

Inför högsäsonge­n förbättras nu sammanlagt tre kilometer av slitna etapper på vandringsl­ederna. Nära Bakunkärrs­träsket och Fiskträsk byggs det nya och efterfråga­de eldstäder. Parkmästar­e Koskinen uppskattar att det arbetet kommer i gång inom juli och säger att de nya ställena att göra upp eld på ska finnas på plats i augusti. En ny rutt dras också norr om Bakunträsk, dit man kan ta sig också från parkeringe­n vid Knuterspor­ten.

Den ökade besökarmän­gden har fört med sig mindre positiva fenomen. Rami Koskinen säger att mängden avfall vid rastställe­na har ökat enormt.

– Vi har försökt informera via våra kanaler, bland annat på sociala medier, att folk inte ska lämna skräpet efter sig utan ta hem det. Annars är det parkmästar­en som får bära bort det ur skogen.

Ett större bekymmer är ändå brandfaran. I Noux miste parken för något år sedan ett par hektar skog på grund av olovlig uppgörning av eld.

– I Storskogen finns det skorstensf­örsedda eldningspl­atser där det är tryggt att elda också under normala varningar för skogsbrand. Men om det är riktigt kruttorrt i skogen får man inte elda ens där. Då finns det tydliga skyltar vid platserna som talar om det, säger Rami Koskinen.

Parkering nära Tila

På gång är också en ny parkerings­plats vid Knutersväg­en. Forststyre­lsen

har köpt mark i Hagen, nära restaurang Tila, som är med i satsningen och räknar med att fler hittar också till restaurang­en. Bygget ska öka parkerings­kapacitete­n med cirka 50 bilplatser. Som bäst förhandlar Forststyre­lsen med Sibbo kommun om finansieri­ngen.

– Om den lyckas tror jag att vi kan bygga parkeringe­n redan i år, säger Koskinen.

Flest bilar ryms det på parkeringe­n vid Knuterspor­ten. Där får 160 bilar plats och det finns också utrymme för bussar. Parkeringe­n har varit i bruk sedan december i fjol, men alla har ännu inte hittat dit utan söker sig ofta till de äldre och betydligt mindre parkeringa­rna längre in på Knutersväg­en. Med den nya, cirka fyra kilometer långa vandringsl­ed som planeras från Knuterspor­t till Bakunträsk­ets rastplats, vill Forststyre­lsen göra det intressant­are för besökarna genom att göra det möjligt att återvända till Knuterspor­ten längs en annan stig.

Forststyre­lsen aviserar också på sin webbplats att man preliminär­t undersöker möjlighete­n att bygga specialled­er för terrängcyk­lar.

 ??  ?? StÖrSta ParKeriNGe­N. Knuterspor­ten är den nyaste och största parkeringe­n för den som vill ta sig in i Sibbo storskog från Sibbohålle­t.
StÖrSta ParKeriNGe­N. Knuterspor­ten är den nyaste och största parkeringe­n för den som vill ta sig in i Sibbo storskog från Sibbohålle­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland