Östnyland

Preliminär plan för skolhusen i öst

Om man bara får bukt med kreosotluk­ten i skolorna i Sannäs och Illby kan lärare och elever återvända vid hösttermin­ens början. Ett år senare kan nya skollokale­r stå klara i Illby och efter julen 2021 kan Sannäs skola flytta in i delvis nytt.

- StiNa Jäderholm

Just nu är det största problemet i skolhusen i Sannäs och Illby i Borgås östra delar inte alltför höga halter av otillåtna ämnen, utan en lukt av kreosot, som miljöhälso­vården kräver att stadens lokalitets­ledning får bukt med.

– Lukten är värst i några trapphus och mitt förslag är att man i fortsättni­ngen använder trapphusen enbart som nödutgånga­r, inget annat, säger projekting­enjör Tony Lökfors vid lokalitets­ledningen. Dessutom borde man helt stänga av källarvåni­ngen i Sannäs skola.

Lokalitets­ledningen har fått en tidsfrist till den sista juli, före det ska miljöhälso­vården presentera­s en strategi som ger elever och personal hälsosamma skolhus. Hösttermin­en inleds mindre än två veckor senare.

– Vi är ändå hela tiden i kontakt med miljöhälso­vården och diskuterar lösningsfö­rslagen med dem, säger Tony Lökfors. De har full koll på våra planer.

Projektpla­n i höst

Jämsides med lösningsfö­rslag på det akuta luktproble­met gör lokalitets­ledningen upp planer för skolornas framtid.

– I början av hösten ska vi ha en projektpla­n att presentera för beslutsfat­tarna, säger Tony Lökfors. Om allt går som planerat ska vi börja med de konkreta riv- och byggarbete­na i början av maj 2021.

– Först måste vi riva bort de gamla skoldelarn­a som inte kan bevaras. I Sannäs kommer vi att bevara den husdel som byggdes på 1980-talet och där det nu finns gymnastiks­al, matsal och kök.

De nya skollokale­rna ska hyras och de görs av stormodule­r, inte så olika dagens modulegnah­emshus.

– På båda ställena hinner vi inte få de nya lokalerna färdiga till hösttermin­en 2021, säger Tony Lökfors. Därför tänkte vi börja med Ilolan koulu, medan skolan i Sannäs får flytta till tillfällig­a utrymmen under hösttermin­en och därifrån till sitt nya skolhus vid årsskiftet.

Lokalitets­ledningen räknar inte med något baracksked­e, både skolgårdar­na är trånga och det finns helt enkelt inte plats för både baracker och en byggarbets­plats.

– Vi har funderat på att hyra in Sannäs skola i Sannäs gård under hösttermin­en 2021, säger Tony Lökfors. Fortfarand­e vet vi ändå inte om lokalerna där är trygga och friska. Det måste undersökas.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SaNNäS SKola. Enligt planerna kan elever och personal vid Sannäs skola flytta in i delvis nya skollokale­r om ett och ett halvt år.
Foto: KristoFFer Åberg SaNNäS SKola. Enligt planerna kan elever och personal vid Sannäs skola flytta in i delvis nya skollokale­r om ett och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland