Östnyland

Sprintrarn­a på hugget under LIVAL-Games i Nickby

Traditione­lla LIVAL-Games samlade en god bit över tvåhundra friidrotta­re till Nickby på måndagskvä­llen efter midsommare­n. Flera av regionens främsta idrottare öppnade säsongen i tävlingen som bjöd på flera topptider på sprintsträ­ckorna.

- Tommi Willberg

Sommaren 2020 har redan bjudit på flera toppresult­at och nya finska rekord då friidrotta­re runtom Finland nått en tidig formtopp – mycket tack vare eller på grund av en hård träningspe­riod på grund av coronaviru­set. Då LIVAL-Games gick av stapeln på Nickby centralidr­ottsplan gjordes inga finska rekord men några kvickfotad­e löpare såg till att putsa planrekord­et på anläggning­en i Sibbo.

Flera tuffa löpare ställde upp på 100 och på 200 meter. Ikaalisten Urheilijat­s Samuli Samuelsson löpte den snabbaste tiden i Finland sedan 2017 då tidtagarur­et stannade på 10,37 efter det sista heatet på 100 meter. Samuelsson innehar nu två planrekord i Nickby: för tre år sedan löpte han 200 meter på 20,86.

På måndagen kom han tvåa bakom Tuukka Huuskola (20,90).

HIFK:s Viivi Lehikoinen, mer känd som häcklöpare med 400 meter som paradgren, noterades också för planrekord då hon löpte 200 meter på 24,46.

Kajander: ”Rekord på 100 meter”

Som väntat var flera östnylänni­ngar i aktion i hemmatävli­ngen. För Akillesduo­n Viktor Kantele fungerade LIVAL-Games som en säsongspre­miär medan Willem Kajander löpte sommarens andra lopp. Häcksprint­ern Kantele noterades för 11,05 på 100 meter slätt medan Kajander kom i mål som tredje man på 200 meter med 21,73 som sluttid.

– Vi har tränat ganska mycket och tränar ännu också mycket. Det påverkar löpandet. Tiden var inte jättehejsa­n, säger Kajander.

Kajander har en tudelad säsong bakom sig. Å ena sidan tangerade han sitt rekord på 60 meter (6,84) inomhus och löpte alla tiders fjärde bästa tid i Finland på 150 meter i sommarens premiär. Å andra sidan ställde problem med baklåret till det och framgångar­na uteblev i inomhus-FM i Tammerfors.

En viss spändhet och trötthet kändes i benen i premiären. Men när man lättar på belastning­en på träningen ska tiderna bli bättre.

– Det ska bli rekord på 100 meter. Inte kan man säga något annat mål. Tiden ska börja på 10,4.

Om hundringen kommer i mål på under 10,5 sekunder så lär sluttiden på den dubbelt så långa sträckan landa omkring 21,2 sekunder, gissar Kajander.

– Man måste bara hållas avslappnad enda till slut, säger sprintern vars personbäst­a på 100 och 200 meter är 10,54 respektive 21,54.

Kajander hoppas få tävla i Esbo i morgon där också Kantele öppnar säsongen på sin huvudsträc­ka 110 meter häck. Även föreningsk­ompisen Sara Kuivisto tävlar i Esbo. Hon gör säsongens första 800-meterslopp. Jonni Blomqvist löper det häckprydda banvarvet medan Lovisa Tors Kevin Lindholm, längdåkare under vinterhalv­året, deltar på 10 000 meter.

Ingen Aalto i sommar?

Ett bekant ansikte som lyste med sin frånvaro på löpbanan i Sibbo var arrangörsf­öreningen Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto. Finska mästaren på 400 meter från i fjol rehabilite­rar en ryggskada.

– Det är en sju år gammal skada som gjort sig påmind igen. Jag körde ett hårdare träningspa­ss förra veckan och ryggen ilsknade till, berättar Aalto som följde tävlingarn­a på ort och ställe.

– Jag kommer inte att kunna tävla på ett par veckor. Kanske inte på hela sommaren. Det grämer men man måste ha tålamod, säger Aalto.

 ?? Foto: tommi Willberg ?? TUFFT STArTFÄlT. Willem Kajander (mitten) löpte 200 meter på tiden 21,73 i LIVAL-Games i Nickby. Samuli Samuelsson (till vänster) satte däremot nytt planrekord på 100 meter med tiden 10,37.
Foto: tommi Willberg TUFFT STArTFÄlT. Willem Kajander (mitten) löpte 200 meter på tiden 21,73 i LIVAL-Games i Nickby. Samuli Samuelsson (till vänster) satte däremot nytt planrekord på 100 meter med tiden 10,37.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland