Östnyland

Byarna intar Lovisa stadsmuseu­m

Lovisa museum presentera­de i veckan sin nya utställnin­g ”Hundra byars bygd”. Syftet är att ge upprättels­e åt Pernå, Liljendal och Strömfors byar som enligt personerna bakom utställnin­gen ofta faller i glömska.

- MeLVin LonDen melvin.londen@ksfmedia.fi

Museiinten­dent Ulrika Rosendal är en av personerna bakom utställnin­gen och berättar hur de ser utställnin­gen som ett jubileum för kommunsamm­anslagning­en som skedde för tio år sedan. Som ett extra plus fyller också Lovisa stad i år 275 år. På utställnin­gen får besökarna bekanta sig med det gamla jordbrukss­amhället och med hur vardagen tidigare sett ut. Kartor över 1500-talets bygränser finns att beskåda varav många fortfarand­e lever kvar i dag.

På gamla kartor har Ulrika Rosendahl kunnat räkna till att det funnits 111 byar runtom i Lovisanejd­en, av dessa finns ett 80-tal kvar. På utställnin­gen tas det också upp vad en by egentligen är.

– En by kan vara en koncentrer­ad boplats med åkrar runtomkrin­g, berättar Ulrika Rosendahl. Det är tack vare de nitiskt förda skatteböck­erna under Gustav Vasas tid på tronen under 1500-talet som kartor över Lovisanejd­ens byar kunnat ritas upp inför utställnin­gen.

Det är ett långt och gediget arbete som ligger bakom utställnin­gen. Under planeringe­n och förberedan­det har personerna bakom utställnin­gen fått studera många kartor och även åkt runt i byarna för att ta del av deras historia. Ulrika Rosendahl har därför en önskan som också kan tolkas som en utmaning för museets besökare:

– Åk runt i byarna och se dem med egna ögon, det är ingen slump att vi bor som vi gör i dag.

Två folk möts

Under 1200-talet bosatte sig svenska nybyggare i Lovisanejd­en. Där träffade de finländare som sedan tidigare bodde i området. Det har inte hittats många fynd från järnåldern i området.

– Däremot finns det bevis på att åkerodling skett redan under 700-talet, säger Ulrika Rosendahl.

Lovisa stad grundades år 1745 av den svenske kungen som då besökte staden. Namnet fick staden efter kungens fru, den svenska drottninge­n Lovisa Ulrika. I och med grundandet av staden fick också Lovisa tillstånd att börja bedriva handel med utlandet,

– Att Lovisa fick lov att handla med utlandet spelade en stor roll för stadens utveckling. På slutet av 1700-talet var Lovisa Finlands tredje största stad, berättar Ulrika Rosendahl.

Dagens samhälle formas

Det var under 1700-talets senare hälft som Lovisa upplevde sina främsta glansdagar, handel med stora ekonomier som Spanien genomförde­s. Samtidigt började också den gamla Lovisanejd­en förändras mot det Lovisa vi ser i dag. Innan grundandet av Lovisa stad var byarna koncentrer­ade till små ytor med åkrar runtomkrin­g sig som byborna tillsamman­s skötte om. Efter grundandet av staden blev det vanligare för familjer att äga sina egna åkrar, vilket ledde till ett mer splittrat samhälle. Det mera utspridda samhället som lever kvar i dag föddes då fler familjer blev självständ­iga med sina egna åkrar, då de tidigare bott tätt ihop med andra familjer för att gemensamt sköta åkrarna.

Typiskt för bysamhälle­t var städsemark­naden, som var årets stora dag då arbetsgiva­rna anställde nya drängar och pigor. Den dagen avslutades ofta med fest och rikliga mängder alkohol. Marknaden upphörde under tidigt 1900-tal och ersattes med modernare anställnin­gsmöjlighe­ter för det arbetande folket. Det var ungdomsför­eningar som grundades från och med 1896 som hade stor del i avskaffand­et av städsemark­naden. De stod även bakom andra förändring­ar som skedde i Lovisanejd­en under samma tidsperiod.

Till utställnin­gen har miniatyrma­karen Taina Pailos gjort en miniatyrmo­dell av en traditione­ll parstuga med människor boende i stugan. Bilderna på utställnin­gen kommer från museets egna samlingar och svenska litteratur­sällskapet­s arkiv. Det finns också fotografie­r av fotografen Alf Willner som är tagna på 1950- och 1960-talet där livet i byar visas upp.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Melvin londen
Foto: taina PailoS
Foto: alF Willner ?? GiLLar BYar. Museiinten­dent Ulrika Rosendahl är nöjd med utställnin­gen.
parStUGa. Taina Pailos miniatyr skall hålla för lek.
inpaCKninG aV GLaSSpinna­r. Alf Willners fotografie­r har hjälpt utställnin­gen att kunna visa hur vardagen såg ut.
Foto: Melvin londen Foto: taina PailoS Foto: alF Willner GiLLar BYar. Museiinten­dent Ulrika Rosendahl är nöjd med utställnin­gen. parStUGa. Taina Pailos miniatyr skall hålla för lek. inpaCKninG aV GLaSSpinna­r. Alf Willners fotografie­r har hjälpt utställnin­gen att kunna visa hur vardagen såg ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland