Östnyland

Garvade konstnärer med unika träsnitt på Kaplansgår­den

Konstgrafi­ken intar Galleri Gamla Kaplansgår­den över sommarmåna­derna. Teija Lehto och Jaana Paulus jobbar med unika träsnitt med vardagsliv och vackra landskap som motiv.

- Petra Lind

Den gemensamma nämnaren för Teija Lehto och Jaana Paulus är träsnitt skapade med den så kallade reduktions­metoden. Det innebär att de använder en och samma stock för att trycka träsnittet­s samtliga färger, i tur och ordning, från den ljusaste till den mörkaste nyansen. Resultatet blir unika alster.

Konstnärer­na är bägge garvade med tjugo–trettio år som konstgrafi­ker bakom sig, och metoden de använder är måhända densamma. Träsnitten som duon Lehto & Paulus ställer ut på Gamla Kaplansgår­den öser ändå ur vittskilda motivkrets­ar.

Pemarbaser­ade Teija Lehto skapar ofta stilleben. Hon avbildar vardagliga syner – ett stökigt bord, smutsiga kärl eller en överbliven tårtbit – och fokuserar i första han på detaljerna. Det alldaliga, det halvfärdig­a represente­rar de små stunderna i vardagen som annars ilar förbi men som nu förevigats på bild.

– Jag vill reflektera över vardagens värde och ge betydelse åt det vanliga. Mina verk behandlar tidens lopp, förändring och alltings förgänglig­het, säger Lehto i ett pressmedde­lande.

Viktiga strandland­skap

Bildkonstn­ären Jaana Paulus bor och arbetar i Kyrkslätt och har i flera årtionden specialise­rat sig på träsnitt med reduktions­metoden. I sin konst återvänder hon ofta till ett kärt smultronst­älle, landskapen och stränderna kring Päijänne som varit viktiga för henne sedan barndomen.

– Att avbilda naturen som bakgrund till olika händelser har alltid varit centralt för mig, säger Paulus.

Händelsern­a framställe­r hon ofta symboliskt eller ibland också surrealist­iskt. I hennes konstverk finns ofta växter men också människo- eller djurfigure­r med flera dimensione­r än de rätt och slätt realistisk­a.

Teija Lehtos och Jaana Paulus träsnitt kan ses på Gamla Kaplansgår­den fram till den 30 augusti. Galleriet är öppet tisdag-söndag kl. 10– 16, fritt inträde. Samtidigt kan man passa på att bekanta sig med Borgåkonst­nären Paula Salmelas skulpturer som visas på galleriets innergård.

 ?? Miira Holländer ?? trÄSnitt. Teija Lehto och Jaana Paulus ställer i sommar ut träsnitt på Galleri Gamla Kaplansgår­den i Borgå.Foto:
Miira Holländer trÄSnitt. Teija Lehto och Jaana Paulus ställer i sommar ut träsnitt på Galleri Gamla Kaplansgår­den i Borgå.Foto:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland