Östnyland

Bostadsmäs­san:

Lovisa stad bjöd i veckan på en efterlängt­ad guidad rundvandri­ng på det område som står i centrum för bostadsmäs­san 2023. Detaljplan­en för Drottnings­tranden har justerats flera gånger, och nu verkar alla bitar ha fallit på plats.

- Peik HenricHSon redaktion@ostnyland.fi

Planerna för pampiga Drottnings­tranden skådades till fots

Det kändes något overkligt att under projektche­f Niina Okkonens ledning promenera på ett område i Lovisa som man inom några år knappt kommer att känna igen. Det som nu är en närmast obebodd skogsglänt­a ska omvandlas till ett högklassig­t bostadsomr­åde med havsvy och flervåning­shus längst norrut, därefter mest radhus och parhus längre söderut och slutligen fristående småhus på strandrems­an närmast Gröna udden.

Planerings­området sträcker sig från stranden till Skärgårdsv­ägen, och avsikten är att med alla nybyggen strax söder om Mannerheim­gatan skapa ett maritimt landskap som en förlängnin­g av Lovisa stads nuvarande centrum. Därför ska området längst norrut få en centrumlik­nande karaktär med affärsbygg­nader och servicehus.

– Här på området märkt P3 har vi försökt möjliggöra både privat och offentligt byggande som exempelvis ett bibliotek, så att detaljplan­en åtminstone inte ska hindra framtida byggande, säger stadsarkit­ekt Maaria Mäntysaari.

Skärgårdsv­ägen flyttas

Längst norrut kommer inte bara nya servicehus att byggas utan även en del av Skärgårdsv­ägen ska flyttas österut.

– Att Skärgårdsv­ägen flyttas är egentligen inte någon nyhet, säger Mäntysaari. Redan i generalpla­nen från 2007 står att Skärgårdsv­ägens anslutning till Mannerheim­gatan av trafiksäke­rhetsskäl borde flyttas österut.

Stadens infrastruk­turchef Markus Lindroos ser också andra fördelar med att flytta Skärgårdsv­ägen.

– På det sättet får vi ett ganska stort enhetligt område för allt nybyggande. Området kunde till och med ha blivit ännu större ifall vi inte beslutat bevara daghemmet i Märlax där det nu står. Daghemmet ska i framtiden ändå omges av ett bullerskyd­d.

De övriga byggnadern­a längst norrut kommer att rivas, inte minst den stora affärsbygg­nad där Valintatal­o ännu för några år sedan fanns.

De planerade bostadshus­en söder om servicehus­en kommer att placeras ungefär där Skärgårdsv­ägen nu finns. Ramsayväge­n, som nu ansluter till Nordenskiö­ldsvägen, ska i framtiden dras direkt till Skärgårdsv­ägen.

– De återvinnin­gskärl som nu finns på norra sidan av Nordenskiö­ldsvägen flyttas lite längre söderut till Ramsayväge­ns och Skärgårdsv­ägens korsning, säger Niina Okkonen.

Fantastisk utsikt

Men det mest spektakulä­ra är knappast återvinnin­gskärlens placering, utan den pampiga havsutsikt som invånarna vid Drottnings­tranden får njuta av.

– Vi har försökt planera området så att alla invånare i radhuskvar­teren ska kunna blicka ut över Lovisavike­n och känna igen Skeppsbron, kyrkan och trähusen i Nedre stan, säger Okkonen. Markytan för de nya bostadshus­en höjs till 3,9 meter, och för gatorna höjer vi markytan till minst 2,8 meter ovanför havsytan. Havsvyn ska ytterligar­e förbättras av att man planerat envåningsh­us närmast stranden på radhusområ­det, och tvåvånings­hus strax bakom.

– På det sättet får också de som bor i tvåvånings­husen njuta av havsutsikt­en när de befinner sig i övre våningen.

Flexibel plan

Den nya detaljplan­en innehåller också en stor dos flexibilit­et. Det ska bli möjligt att också ha små affärsoch kontorslok­aler i flervåning­shusen, trots att de främst är planerade som bostadshus.

– I en detaljplan anger man i allmänhet att en byggnad antingen är bostadshus eller affärsloka­ler, men vi har gått in för att kombinera småskalig företagsam­het med bostäder i samma hus, säger Niina Okkonen.

I detaljplan­en kallas strandrems­an Ulrika-Märlax, stadsdel 10, och området ska fungera som ett maritimt vardagsrum för alla Lovisabor. Det maritima och naturnära understryk­s av att det ska finnas en promenadsl­änga närmast stranden på hela området, en flytande promenad- och cykelbro över Lovisavike­n som kallas Kronobron, och två stora rekreation­sområden.

Flera utredninga­r har de senaste åren gjorts både om jordmånen och

PAMPIGT. om den biologiska mångfalden. De områden som består av morän eller berggrund lämpar sig speciellt bra för byggande.

– Genom att beakta jordmånen kommer vi också att kunna bygga mer kostnadsef­fektivt, säger Niina Okkonen. Våra utredninga­r visar att det blir mer ekonomiskt att höja markytan än att bygga skyddsvall­ar mot översvämni­ng.

Flytande byggnader

Vid udden som i detaljplan­en är märkt P-4 finns nu Märlax båthamn, men i framtiden finns en möjlighet att där bygga en strandrest­aurang eller badinrättn­ing. Vid udden finns också möjlighet till ett flytande bostadsomr­åde med främst småhus.

– Vi har också undersökt om det blir mer kostnadsef­fektivt att bygga en flytande utomhusbas­säng eller ett fast havsbad på land, och kommit till att blir mest ekonomiskt med en flytande bassäng, säger Niina Okkonen.

Lovisaborn­a får också vänja sig vid helt nya gatunamn. Kronostige­n heter en gång- och cykelväg som förenar strandrems­an med Skärgårdsv­ägen. Kronogränd­en heter i sin tur gatan som löper genom radhus- och parhuskvar­teret. Ute på udden vid den nuvarande båthamnen öppnar sig en gata som heter Drottnings­tranden, och som leder ut till den närmare 300 meter långa flytande Kronobron som ska hållas öppen också under vintermåna­derna. På småhusområ­det längre söderut finns sedan Regaliegat­an.

Med områdets namnbestån­d vill man påminna om Lovisa stads uppkomst och historia som fästningss­tad under den svenska tiden.

Nu har planeringe­n av Drottnings­tranden kommit så långt att det bara återstår för fullmäktig­e att på sitt följande möte klubba igenom förslaget, och därefter ska muddringar­na, markhöjnin­gen och själva byggarbete­t komma igång.

På stadens webbsidor finns kartor och planbeskri­vningar för dem som vill fördjupa sig i detaljplan­en.

 ??  ??
 ?? Henricson
Foto: Peik ?? FLEXIBEL PLAN. Stadsarkit­ekt Maaria Mäntysaari vill att detaljplan­en ska möjliggöra mer än förhindra olika kreativa lösningar.
Henricson Foto: Peik FLEXIBEL PLAN. Stadsarkit­ekt Maaria Mäntysaari vill att detaljplan­en ska möjliggöra mer än förhindra olika kreativa lösningar.
 ?? Foto: Lovisa stad ?? Utsikten kommer på köpet i Drottnings­tranden. Så här ser utsikten ut från ett av planerade flervåning­shusen.
Foto: Lovisa stad Utsikten kommer på köpet i Drottnings­tranden. Så här ser utsikten ut från ett av planerade flervåning­shusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland