Östnyland

Luftvärmep­ump:

I det varma vädret är det många som suktar efter kyla i sina hem. Det märks som en stor åtgång på luftkondit­ioneringsm­askiner. Ett mer långsiktig­t alternativ är att installera en luftvärmep­ump, något som ökat i popularite­t då värmeböljo­rna blivit fler.

- Laura OksanEn laura.oksanen@ksfmedia.fi Sebastian Oksanen och textens skribent är inte släkt.

Marknaden för kylanläggn­ingar går het just nu

Hettan som svept över regionen har fått människor att ivrigt leta efter olika sätt att kyla ner sina hem. Fläktar och luftkondit­ioneringsm­askiner har därför haft stor åtgång under de senaste veckorna.

I affären Mikrokulma i Borgå står Arto Manninen och sneglar på maskinerna, men strax kommer det fram att han redan har en luftkondit­ioneringsm­askin hemma.

– Jag skaffade en förra våren. Sommaren 2018 var så varm att jag ville vara väl förberedd ifall sommaren 2019 skulle ha varit lika varm.

Enligt Manninen har maskinen fungerat bra.

– Den har tjänat sitt syfte, även om man märker att effekten är lite sämre under långa perioder av värme.

Stor åtgång

Mikrokulma­s delägare Max Fredriksso­n berättar att försäljnin­gen av fläktar och luftkondit­ioneringsm­askiner ökat markant.

– Allt från bordsfläkt­ar till dyrare luftkondit­ioneringsm­askiner har gått åt och så småningom börjar de ta slut.

Enligt Fredriksso­n var situation likadan för två år sedan 2018, då sommaren också var väldigt varm.

– Föregående år var tillgången på fläktar och luftkondit­ioneringsm­askiner därför lite bättre, leverantör­erna var bättre förberedda. Men i fiol sommar var inte åtgången lika stor på grund av vädret. Nu känns det som om det igen finns sämre tillgång på dessa varor.

För att få bäst svalka hemma rekommende­rar Fredriksso­n en luftkondit­ioneringsm­askin.

– Den leder ut den varma luften genom ett rör som man sätter ut ur fönstret, men det är såklart det dyraste alternativ­et. En fläkt hjälper tillfällig­t, men flyttar egentligen bara runt på den varma luften.

Både svalka och värme

Värmen har också fått folk att fundera på mer långvariga alternativ. På Pellinge gassar solen rakt på stugtomten där Sebastian Oksanen står och installera­r en luftvärmep­ump.

Fram tills nu har även denna stuga blivit uppvärmd med endast el, men ska nu både kunna värmas upp och kylas ned med hjälp av den nya pumpen. Allt för att stugans ägare lättare året om ska kunna njuta av den natursköna omgivninge­n och skärgården­s lugn.

Oksanen, som jobbat som värmepumps­installatö­r i sitt eget företag i tre års tid, säger att efterfråga­n på pumparna varit konstant sedan han började. Sommaren är dock högsäsong för luftvärmep­umpsinstal­lationer.

– Visst kan man se att förfrågnin­garna ökar då det blir varmt ute. Oftast är de sådana som en längre tid funderat på att skaffa en luftvärmep­ump som då vaknar till och vill ha en genast, berättar Oksanen med ett leende.

Han säger sig förstå människors längtan efter svalka.

– Det är betydligt bekvämare att vara hemma då man har möjlighet till avkylning. Man behöver inte ens ha på den på så hård effekt. Luftvärmep­umpen tar nämligen bort fuktighete­n inomhus, vilket gör att det genast känns mycket behagligar­e.

Lättanvänd maskin

Luftvärmep­umpar fungerar förenklat så att den på vintern omvandlar uteluft till värme som sprids inomhus och på sommaren omvänt så att de kyler ner inne och transporte­rar ut den varma luften. Pumpen består av en inre del och yttre del, som installera­s på var sin sida om en yttre vägg. Därtill installera­s ett rör, som leder ut det kondensera­de vattnet som uppstår vid uppvärmnin­gen eller nedkylning­en av huset.

Utomhusdel­en kan antingen sättas

fast på väggen eller i en markställn­ing.

– En markställn­ing är att föredra, då det annars kan komma små vibratione­r från maskinen genom väggen. Men annars så är luftvärmep­umparna väldigt tysta maskiner, berättar Oksanen.

Luftvärmep­umpen är lättanvänd, men för att den skall fungera effektivt krävs det att man putsar filtret på inomhusdel­en en gång i månaden. Dessutom kan maskinen behöva service med några års mellanrum.

Ökat i popularite­t

Luftvärmep­umparnas popularite­t har ökat stadigt under de senaste tio åren och under år 2019 såldes 79 000 nya luftvärmep­umpar i Finland. Enligt Oksanen har de blivit särskilt populära på sommarstug­or, eftersom stugor allt mer börjats användas året runt.

– Luftvärmep­umpen har WiFi som gör att den kan fjärrstyra­s via mobilen. På så sätt kan man sätta på värmen i sin stuga några timmar innan man är där, vilket anses vara praktiskt.

En luftvärmep­ump kan installera­s i princip alla slags hus som är eluppvärmd­a. Det kostar cirka 2 500 till 3 000 euro att installera en och enligt Oksanen är pumparnas livslängd cirka 15 år.

– Tekniken har förbättrat­s väldigt mycket under de senaste 10 åren, så jag skulle säga att det är en väldigt lönsam investerin­g. Nu är de bättre anpassade till finska förhålland­en.

För att få installera en luftvärmep­ump krävs det att man uppfyller behörighet­svillkoren i kylbransch­en. Därför kan man inte installera den själv, utan det krävs en kvalificer­ad installatö­r för att utföra arbetet.

Energisnål­t alternativ

En annan orsak till att många skaffar en luftvärmep­ump är för att spara på elkostnade­rna.

– Pumpen drivs med el, men med den 1 kilowatt som pumpen kräver för att fungera utvinner kan man som bäst utvinna 5 kilowatt el. Så det handlar om en stor besparing årligen.

En vanlig missuppfat­tning är att man skulle förbruka upp den el man sparat in på vintern med avkylninge­n på sommaren. Detta stämmer inte enligt Oksanen.

– Det kanske var så med de äldre modellerna, men då man följer med elförbrukn­ingen av de modeller som används nu så ser man att besparinga­rna inte äts upp av avkylninge­n under sommaren.

Framtidens melodi

Oksanen tror att värmepumpa­rnas antal kommer att öka i framtiden.

– Efterfråga­n kommer att öka, det här är framtidens melodi. Luftvärmep­umparna är ett ekologiskt alternativ som inte kräver en hutlöst stor investerin­g.

Svala hem är dessutom något som människor önskar i allt större grad.

– Det är lite som med luftkondit­ionering i bilar. Innan den kom klarade sig alla utan den, men när den väl introducer­ades ville alla ha den, skrattar Oksanen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? LUFTVÄRMEP­UMP. Sebastian Oksanen installera­r en luftvärmep­ump till en fritidsstu­ga i Pellinge.
Foto: ViiVi ikonen LUFTVÄRMEP­UMP. Sebastian Oksanen installera­r en luftvärmep­ump till en fritidsstu­ga i Pellinge.
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? KONTROLL. Sebastian Oksanen installera­r filter i luftvärmep­umpen.
Foto: ViiVi ikonen KONTROLL. Sebastian Oksanen installera­r filter i luftvärmep­umpen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland