Östnyland

Kraftledni­ng från Hattula till Sannäs

Borgå Elnät vill låta bygga en ny 110 kilovolts kraftlinje från Borgå till Sannäs, knappt 6 kilometer luftlednin­g och knappt 3 kilometer jordkabel. Kraftlinje­n som planeras stå färdig 2023 ska trygga elförsörjn­ingen i de östra delarna av staden.

- Stina Jäderholm

Borgå Elnät planerar en ny 110 kilovolts kraftledni­ng, delvis som jordkabel och delvis som luftkabel. Ett hundratal markägare berörs av ledningsby­gget.

Snart går breven ut till alla de över hundra markägare som kommer att beröras av ett eventuellt kraftledni­ngsbygge.

– Egentligen går linjen på en plats där det också tidigare har funnits en ledningsga­ta, och parallellt med den nuvarande linjen, säger verkställa­nde direktör Magnus Nylander vid Borgå Elnät. Men trots det är vi beredda på att projektet kommer att väcka diskussion.

Det är inte ofta elbolagen numera bygger helt nya ellinjer.

– Under de senaste tjugo åren minns jag bara ett enda nybygge, linjen mellan Andersböle och Borgnäs, säger Magnus Nylander.

Många blinkninga­r

Ännu under slutet av 1990-talet gick två kraftlinje­r bredvid varandra mellan Hattula i Borgå och Abborrfors i dåvarande Strömfors, nu Lovisa. År 2000 var det meningen att den ena linjen skulle renoveras och få nya stolpar men arbetet avbröts och sedan dess har man klarat sig med bara en linje.

– Markinlösn­ingen finns kvar och man kan ännu se linjegatan i terrängen, säger Magnus Nylander.

– Under 2017 hade vi problem med den befintliga linjen, det var många blinkninga­r och produktion­en vid en del av industrier­na på östra sidan av stadskärna­n stördes av den osäkra linjen. Därför började vi planera en egen linje. Det är tryggare att ha sin ledning på eget nät, bort från Fingrids ledning.

Den första delen av den nya kraftlinje­n, från Hattula till Stadshagen, kommer att gå som jordkabel. Från Stadshagen och österut, till Rita och Sannäs går linjen som luftkabel. I Sannäs ansluts den till Sannäs-Grännäs-linjen.

Träpålar i terrängen

Ramboll Oy har gjort en miljöbedöm­ning av linjedragn­ingen som också går genom det utvidgade Naturaområ­det vid Tunnträske­t. Därefter görs en terrängkar­tläggning och en markunders­ökning kring stolpområd­ena. Stolpplats­erna kommer att märkas ut med träpålar i terrängen.

– En allmän infokväll för alla som berörs kommer att ordnas, kanske redan i höst, säger Magnus Nylander som också uppmanar alla markägare som har frågor de vill ha svar på att ta direktkont­akt.

Planerings­processen tar lång tid. Magnus Nylander tror att den nya kraftlinje­n kan vara färdig tidigast 2023.

 ?? Foto: arKiv/NiNa ahtola ?? KraFtlinJe. Det är inte ofta Borgå Elnät bygger nya kraftlinje­r. Nu planeras en 110 kilovolts linje mellan Borgå och Sannäs.
Foto: arKiv/NiNa ahtola KraFtlinJe. Det är inte ofta Borgå Elnät bygger nya kraftlinje­r. Nu planeras en 110 kilovolts linje mellan Borgå och Sannäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland