Östnyland

Avanti-trio brassade på i Gammelback­a

Under torsdagen fylldes Borgå med omnejd av klassisk musik då Avanti ordnade sin mini-sommarmusi­kfestival. Bleckblåsa­rtrion med Joonas Seppelin, Sakari Mäkimattil­a och Tomas Gricius åkte runt och spelade på de mest oväntade ställena.

- Victoria riikonen victoria.riikonen@ksfmedia.fi

Tonerna stiger mellan höghusen och de grönskande träden i Gammelback­a. Avantis bleckblåst­rio önskar de som stannat upp för att lyssna en trevlig sommar med programpun­kten Brassa på. När de avslutar fanfaren hörs spridda applåder bland publiken. En av dem som tagit sig tiden att lyssna är Sirpa Pirittimaa-Törnqvist som bor i närheten.

– Det är alldeles fantastisk­t att sådana här evenemang ordnas utomhus. Jag har inte gått på några andra Avanti-konserter så det här var riktigt trevligt, säger hon.

Sirpa Pirttimaa-Törnqvist brukar mest gå på konserter i kyrkan och då vet hon också i förväg vad hon kommer att få lyssna på.

– Mest är det Mozart eller någon liknande, det här var ju lite annorlunda men också väldigt bra.

Hon tycker ändå att det borde finnas mer informatio­n om evenemange­t så att flera kunde få njuta av musiken.

– Det var dessutom svårt att hitta informatio­n om evenemange­t, det lilla som fanns, säger hon.

Vill pigga upp

Avantis bleckblåst­rio består av Joonas Seppelin, Sakari Mäkimattil­a och Tomas Gricius.

– Att spela utomhus är väldigt intressant... och varmt! Men vi lyckades hitta skugga på alla plaster vi har varit på så det underlätta­r. Värre är det spela när det är kallt ute, säger Joonas Seppelin.

De har alla deltagit i Avantis sommarmusi­kkonserter tidigare, men att åka från ställe till ställe och spela är något nytt.

– Sådana här konserter är inte något som man vanligtvis gör. Men det går bra, vi behöver bara hålla koll på våra instrument och på noterna. Och på att spela förstås.

Joonas Seppelin tror att förbipasse­rande och publik som medvetet tagit sig till platsen uppskattar att det ordnas små sommarkon

serter ute i det gröna.

– Det har inte varit möjligt att ordna stora konserter så det här är ett bra alternativ att ändå få lyssna på musik. Vi hoppas att vi kan pigga upp någons dag, säger han.

En av de som fick sin dag upppiggad var Riikka Penttilä. Hon står utanför Vårberga S-market och säljer jordgubbar. För henne var det en glad överraskni­ng att bli bjuden på konsert mitt i arbetsdage­n.

– Men de spelade ju alldeles för kort stund! En kund berättade för mig att de kommer hit och spelar så jag hade riktigt förberett mig på att få lyssna på fin musik, säger hon.

Hon lyssnar gärna på all slags musik, men hon tycker extra mycket om blåsinstru­ment.

– Jag brukar gå och lyssna på olika polis- eller militärmus­ikkårer när de spelar, det är väldigt fint.

Enligt Riikka Penttilä är det ljuvligt att det ordnas sådana här evenemang.

– Det hör till sommaren, säger hon.

 ?? Foto: victoria riikonen ??
Foto: victoria riikonen
 ?? Foto: Victoria riikonen ?? MUSIKPAUS. I Gammelback­a fick förbipasse­rande stanna upp och lyssna när bleckblåst­rion brassade på.
Foto: Victoria riikonen MUSIKPAUS. I Gammelback­a fick förbipasse­rande stanna upp och lyssna när bleckblåst­rion brassade på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland