Östnyland

Nu startar planeringe­n av järnvägen österut

Ett inledande möte med kommunerna hölls förra veckan om bildandet av ett projektbol­ag för att planera järnvägsfö­rbindelsen i de östra delarna av landet.

- JoN Nyqvist-sPt

– En fungerande spårtrafik i hela Finland är nödvändig när vi ska övergå till en hållbar rörlighet. Nu kartlägger vi kommunerna­s intresse av att förbinda sig till ett projektbol­ag för planering. Planeringe­n är en lång process och under den utreds om det finns förutsättn­ingar för att genomföra spårprojek­tet, säger kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) under en frågestund som arrangerad­es efter mötet.

En förutsättn­ing är att det ska finnas andra ägare än staten i projektbol­aget. När projektbol­aget bildas ska staten äga minst 51 procent.

Projektbol­agets ansvarsomr­åde och uppgifter omfattar planerings­arbetet och finansieri­ngen av planeringe­n fram till byggstarte­n.

Samlar in respons

Staten samlar in kommentare­r från kommunerna fram till den 31 augusti 2020 för att se vilket av de två alternativ­a dragningar­na som får mest stöd. I Lovisa har man redan länge betonat att man vill se den östra strandbana­n till Kotka förverklig­as.

– Det är den enda dragningen som skulle medföra något nytt till spårnätet i Finland. Det skulle medföra den största nyttan ifall man ser på helheten som inkluderar passagerar­e, arbetsplat­spendlare, gods, export, turism och tid. Lovisa stad går med i projektbol­aget om ett sådant grundas för denna dragning, säger Lovisa stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom.

Borgå stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula önskar att staten fattar ett beslut så fort som möjligt, men säger inte rakt ut vilken dragning Borgå ska ta ställning för.

– Vi har inte behandlat ärendet officiellt men jag tror att Borgå är redo och villig att satsa tillräckli­gt mycket pengar för sin del. Det är viktigt att statsmakte­n snart tar ställning till vilken av de stora linjerna blir aktuell. Det är självklart att hälften av Finland behöver bättre förbindels­er, och det kräver likadana resurser som har lovats både norrut och västerut, säger Ujula.

Enligt Ujula finns det politiskt stöd för båda alternativ­en i Borgå. Själv lutar han mera mot BorgåKouvo­la dragningen.

– Helhetsbil­den, ur ett ekonomiskt och tekniskt perspektiv, stöder Kouvola-alternativ­et. Viktigast är ändå att valet görs och att planeringe­n kan påbörjas, säger Ujula.

Kostnadern­a

Enligt en preliminär uppskattni­ng uppgår planerings­kostnadern­a för järnvägsfö­rbindelsen Borgå-Kouvola till cirka 70 miljoner euro och för järnvägsfö­rbindelsen BorgåKotka-Luumäki till cirka 110 miljoner euro.

I mitten av februari kom staten, kommunerna och Finavia överens om att bilda projektbol­ag för planeringe­n för den så kallade Finlandsba­nan, som ska gå från Helsingfor­s till Tammerfors och vidare norrut, och för det planerade snabbtåget mellan Helsingfor­s och Åbo.

 ?? Foto: SPt ?? ÖstBANA. Diskussion­er om förutsättn­ingarna för att bilda ett projektbol­ag för planering av den östliga järnvägsfö­rbindelsen har inletts.
Foto: SPt ÖstBANA. Diskussion­er om förutsättn­ingarna för att bilda ett projektbol­ag för planering av den östliga järnvägsfö­rbindelsen har inletts.
 ?? Foto: arkiv ?? PÅDRAG. Segelbåten bärgades i början av oktober 2015.
Foto: arkiv PÅDRAG. Segelbåten bärgades i början av oktober 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland