Östnyland

Spritsmugg­ling ställs ut på Skärgårdsm­useet

På Skärgårdsm­useet i Rönnäs kan den båtintress­erade gotta sig med båtmotorer och träbåtar och bekanta sig med spritsmugg­lingen. Sommarens specialuts­tällning är ”Livet på Sarfsalö” med fotografie­r av Alf Hemming.

- Victoria riikonen victoria.riikonen@ksfmedia.fi

Fastän solen gassar är det svalt och mörkt inne i den gamla gråstensla­dugården som inhyser Skärgårdsm­useet i Rönnäs i Lovisa. Här kan besökare bekanta sig med livet i skärgården, både ur ortbornas synvinkel men också ur sommargäst­ernas och ”herrskapet­s” perspektiv.

– När ångbåtarna blev vanligare och man kunde ta sig ut till skärgården på det sättet kom det också flera sommargäst­er från Helsingfor­s, säger Britt-Lis Henriksson-Sederholm som är ordförande för Skärgårdsm­useiföreni­ngen.

Nytt för i år är ”månadens föremål” som ställs ut, både fysiskt på museet och digitalt på bland annat Skärgårdsm­useets Facebooksi­da.

– Den här månaden är föremålet ett båtbyggarp­ass som användes i bordläggni­ngsskedet. Det kom med estniska familjer som flyttade till Kabböle i början av 1900-talet.

En ny permanent del av utställnin­gen berättar om spritsmugg­lingen och hur den påverkade skärgårdsb­ornas liv. Många, men inte alla, deltog i smugglinge­n på ett eller annat sätt.

– Det kunde handla om att smuggla in sprit för eget bruk, men det var också lönsamt. En last kunde vara värd en fiskares årslön, så såklart att det lockade. Speciellt unga pojkar som var intressera­de av äventyr drogs till smugglinge­n, säger Henriksson-Sederholm.

Årets specialuts­tällning av Alf Hemming berättar genom fotografie­r om livet på Sarvsalö de senaste femtio åren under de växlande årstiderna. Allt från djurliv till landskap har blivit förevigade av Hemmings kamera.

– Så vitt jag kommer ihåg har vi aldrig tidigare haft en fotoutstäl­lning här så det är speciellt.

Föremål från bygden

I museets ovanvåning kan man bekanta sig med båtbyggand­e och hur processen har sett ut under åren. Sågar och en anordning som ångar bräder så att de går att böja får en att uppskatta hantverket och det hårda arbetet bakom båtarna.

– Här kan man också se på dvd:n om hur man byggde båtar förr, säger Henriksson-Sederholm.

I träbyggnad­en mitt emot gråstenlad­ugården finns museets utställnin­g av motorer. Det finns både utom- och inombordsm­otorer, men det är utombordsm­otorerna som väcker flest gamla minnen till liv.

– Folk brukar komma in och säga ”oj, en sån där hade vi när jag var barn”!

På ovanvåning­en finns flera båtar utställda, bland annat museets mest beresta båt. Färden började i Tirmo där den byggdes och efter en tur till Österbotte­n och två vändor till Åbo kom den hem till de östnyländs­ka trakterna.

De flesta föremål har någon koppling till orten eller den östnyländs­ka skärgården.

Finns plats för alla

Den 13 juni slog de upp dörrarna för sommarsäso­ngen och Britt-Lis Henriksson-Sederholm är nöjd med besökarant­alet hittills. Hur säsongen kommer att se ut är ändå svårt att säga.

– Vi har ju just öppnat och det brukar vara lite lugnare i juni så det är svårt att förutspå hur många besökare vi får.

Med tanke på coronaläge­t tycker Britt-Lis Henriksson-Sederholm att Skärgårdsm­useet är ett utmärkt utflyktsmå­l.

– Jag brukar säga att hit kan man komma och ändå hålla avstånd. Vi har så pass stora lokaler att här ryms man nog in utan att man behöver trängas.

Med två stora byggnader är det inte bara många besökare som får plats, utan också många föremål. Ändå är platsbrist­en ett problem.

– Det är dyrt att bygga och det är dyrt att underhålla. Varje sommar har vi folk som vill donera föremål men vi har blivit lite försiktiga med att ta emot dem, speciellt skrymmande föremål.

Underhålle­t sköts med hjälp av talkokraft och Britt-Lis Henriksson-Sederholm skulle gärna se att flera frivilliga skulle aktivera sig i föreningen.

– Som i många andra föreningar är det alltid samma personer som gör jobbet, vi skulle gärna ha in lite nytt folk. Någon slags intresse för historia är bra att ha, men det finns uppgifter för alla.

 ?? Foto: VictoRia Riikonen ?? STENLADUGÅ­RD. Skärgårdsm­useet i Rönnäs finns i en gammal ladugårdsb­yggnad som byggdes i början på 1800-talet.
Foto: VictoRia Riikonen STENLADUGÅ­RD. Skärgårdsm­useet i Rönnäs finns i en gammal ladugårdsb­yggnad som byggdes i början på 1800-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland