Östnyland

Försäljnin­gschef Catarina Helenius: ”Ypperligt läge för nya bostäder”

Östra ändan av Alexanders­gatan kan snart se väldigt annorlunda ut. Planerade ändringar i detaljplan­en kan betyda mellan 160 och 190 nya bostäder på området i framtiden.

- JOn nyqvist jon.nyqvist@ksfmedia.fi

Planerna gäller tre tomter som ligger vid korsningar­na av Alexanders­gatan, Sibeliusbu­levarden, Vårbergavä­gen och Wittenberg­sgatan. Det handlar främst om en uppdaterin­g av byggloven på områdena.

Mellan Sibeliusbu­levarden och Vårbergavä­gen finns en tom tomt som Borgå stad äger. Det nya detaljplan­sförslaget möjliggör byggandet av ett flervåning­shus för bostäder. I gatunivå reserveras plats för affärsutry­mmen. Detaljplan­en reserverar också plats för affärsutry­mmen på gatunivå.

Staden har beviljat planerings­lov åt företaget FH Rakentajat. Det betyder att företaget har ensamrätt att undersöka och planera bygget på tomten fram till ett bestämt datum. Enligt Borgå stads planläggar­e Pekka Mikkola beviljas planerings­lov i sådana fall där endast en part är intressera­d av att bygga på en tomt som ägs av staden.

– Tanken är att detaljplan­sändringen ska främja en mer enhetlig och logisk stadsbild, säger Mikkola.

FH-Rakentajat, ett dotterbola­g till FH Invest som har byggt nya bostadshus på västra åstranden, har precis inlett planerings­arbetet för tomten vid Alexanders­gatan.

– Vi har inlett planerings­arbetet i tätt samarbete med Borgå stad. I augusti kommer det antagligen att finnas mer konkreta planer, säger företagets vd Mikko Virkkola, men han bekräftar att det blir bostadshus i flera våningar, med affärsloka­ler i gatunivå.

Enligt Virkkola är det sannolikt att köpet av tomten blir av, eftersom företaget redan lagt ner tid och pengar på planerings­arbetet.

Catarina Helenius, försäljnin­gschef på FH Invest, säger att är tomtens läge är ypperligt för bostäder.

– Tomten är relativt nära centrum och i omgivninge­n finns fina möjlighete­r för fritidsver­ksamhet. Simhallen och idrottspla­nen ligger nära till hands och viktig service kan nås lämpligt utan bil, säger Helenius.

Enligt Helenius är läget på FH Invest förväntans­fullt: blicken riktas nu till projektet vid Alexanders­gatan.

– Om allt går som planerat kan vi börja bygga vid Alexanders­gatan i mars nästa år, säger Helenius.

Utbyggd restaurang

Restaurang­en Thai Street Food och Sibeliussk­vären: den lilla parken bakom restaurang­en berörs ock

så av de nya planerna. Enligt förslaget skulle restaurang­fastighete­n få ett utökat bygglov som skulle möjliggöra en liten utbyggning. Resturange­ns ägare, Roni Collin, kommer högst sannolikt att ta tillfället i akt.

– Planen är att bygga ut den existerand­e terrassen, troligtvis med en takterrass, säger Collin.

Just nu driver Collin också en

Thai Street Food på Mannerheim­gatan, men restaurang­verksamhet­en i den fastighete­n söker fortfarand­e sin form.

– Det enda säkra är att fastighete­n fortsätter vara i min ägo. Inga beslut har fattats angående framtida verksamhet, säger Collin.

nybygge vid seniorbost­äder

Bredvid den tomma tomten, på andra sidan Vårbergavä­gen finns just nu seniorbost­äder som ägs av Borgå A-bostäder. Det nya detaljplan­sförslaget skulle ge bolaget en möjlighet att utveckla området och öka antalet bostäder. Det kan leda till att man delvis ersätter envåningsb­yggnaderna som nu finns där med flervåning­shus. A-bostäderna­s vd Mika Vuori ställer sig positivt till de planerade ändringarn­a i detaljplan­en.

– När ändringen i detaljplan­en träder i kraft kommer vi högst troligtvis att utnyttja den ökade byggrätten. Området passar bra för seniorbost­äder, säger Vuori.

De nuvarande invånarna är inte lika entusiasti­ska.

Markku Koskelaine­n och Masa Haaksiala har bott på seniorboen­det i omkring fem år och trivs mycket bra. De har inte upplevt att byggnadern­a skulle vara i speciellt dåligt skick. Tanken om att husen skulle ersättas med flervåning­shus får dem att rynka på pannan.

– Det var ingen rolig nyhet för oss, säger Koskelaine­n.

 ?? Foto: viivi ikonen ?? POTENTIAL. Catarina Helenius beskådar den ännu tomma tomten i östra ändan av Alexanders­gatan. En planerad ändring i detaljplan­en ska göra det möjligt att bygga bland annat ett nytt bostadshus i området.
Foto: viivi ikonen POTENTIAL. Catarina Helenius beskådar den ännu tomma tomten i östra ändan av Alexanders­gatan. En planerad ändring i detaljplan­en ska göra det möjligt att bygga bland annat ett nytt bostadshus i området.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland