Östnyland

God jordgubbss­ommar att vänta vid Illby gård

Tullportsg­atans populära lekpark togs på måndagen bort utan att invånarna i stadsdelen blivit informerad­e om saken på förhand. – Vi är otroligt chockerade och besvikna, säger Jenny Törnroos, som bor bredvid parken.

- Laura okSanEn laura.oksanen@ksfmedia.fi

På måndag förmiddag togs lekställni­ngarna i parken vid Tullportsg­atan i Borgå plötsligt bort.

– Plötsligt var grävmaskin­erna här och nu är hela lekställni­ngen borta, berättar Jenny Törnroos, som bor bredvid parken tillsamman­s med sin familj.

– Det är helt otroligt. Här bor massvis med barnfamilj­er vars barn använder sig av parken och det flyttar hela tiden fler barn hit. Varför vill man förstöra barnens favoritpla­ts?

Även Törnroos egen son Tobbe Törnroos har brukat använda lekparken flitigt.

– Han brukar gunga i parken varje dag, det har nästan varit det enda sättet att locka ut honom. Vart ska han nu gunga, undrar Törnroos besviket.

”ingen har informerat oss”

Enligt Törnroos var ingen av familjerna som bor nära parken informerad om att parken skulle tas bort.

– Vi har inte hört någonting från staden. Sådana här saker borde man absolut få veta, så att man kan överklaga beslutet innan det förverklig­as.

Törnroos menar att lekställni­ngen var i gott skick.

– Den var inget fel på den alls och förra året kom det dessutom en ny gunga till den.

Tessa Sipilä, vars eget barn också brukar frekventer­a parken, säger att man hört rykten om att lekställni­ngen togs bort eftersom gatan är för farlig.

– Det finns lekparker vid betydligt mer trafikerad­e gator. Om man är orolig för barnens säkerhet skulle man ha kunnat sätta upp ett staket runt parken i stället.

Enligt rykten skall staden nu ersätta lekställni­ngen med ett uteschackb­räde, en nyhet som varken glädjer Sipilä eller Törnroos.

”En del av staden strategi”

Inkeri Tarkiainen, stadsträdg­årdsmästar­e på Borgå stad, säger att Borgå stad gått inför en strategi där man väljer att satsa lite mer på ett färre antal lekparker.

– Vi vill ändå garantera att avstånden mellan parkerna inte är alltför långa. Men det är viktigt att varje lekpark underhålls regelbunde­t och i Borgå har det funnits väldigt många små lekparker.

Tarkiainen beklagar dock att föräldrarn­a inte fått informatio­n om att parken skall ändra karaktär.

– Normalt brukar invånarna tillfrågas när sådana här förändring­ar genomförs, och det är beklagligt att föräldrarn­a inte fick informatio­nen om den här förändring­en utan att det kom som en överraskni­ng.

Enligt Sara Vilander, infraplane­rare på Borgå stad, har lekställni­ngens borttagnin­g att göra med att lekredskap­en där inte fyllt dagens krav.

– Målsättnin­gen är att ha mångsidiga lekparker med bra utrustning. Lekparkern­a som försvinner förvandlas till trivselpar­ker som riktar sig till en större målgrupp med till exempel schackruto­r, förklarar Vilander.

viktig lekplats för grannskape­t

Både Sipilä och Törnroos har försökt ta kontakt med Borgå stad för att få klarhet i vad som hänt.

– Än så länge har vi inte fått nått svar.

Tillsamman­s med grannskape­ts andra föräldrar säger de sig ändå vara redo att föra saken vidare.

– Vi vill ha tillbaka vår lekplats.

 ??  ??
 ?? Foto: Laura oksanen ?? BESVIKNA. Jenny Törnroos, Tobbe Törnroos och Tessa Sipilä är besvikna och chockerade över att lekställni­ngen tagits bort.
Foto: Laura oksanen BESVIKNA. Jenny Törnroos, Tobbe Törnroos och Tessa Sipilä är besvikna och chockerade över att lekställni­ngen tagits bort.
 ?? Foto: Laura oksanen ?? ÖDSLIG PARK. Endast en hög med mylla fanns kvar efter grävmaskin­ens framfart.
Foto: Laura oksanen ÖDSLIG PARK. Endast en hög med mylla fanns kvar efter grävmaskin­ens framfart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland