Östnyland

När Yle redogör för innehållet i kommersiel­la medier gynnar det knappast mångfalden av medier och nyheter.

- Helén Kurri i ledaren

Östnyland och lokalradio­n är viktiga för mig. Radion är ett fint sällskap, och särskilt på morgonen får man nyheterna väldigt snabbt där. Men å andra sidan är det ju ofta lokaltidni­ngarna de citerar.

Konkurrens är bra. Det gäller också mediebrans­chen. Konkurrens inspirerar nyhetsreda­ktioner till att göra ett ännu bättre arbete, gräva fram nyheter och skriva intressant­a artiklar.

Kommentare­n i inledninge­n av en östnyländs­k mediekonsu­ment är ett exempel på hur osund konkurrens kan se ut. När kommersiel­la medier får stå för en inte oansenlig del av lokalradio­ns innehåll snedvrids konkurrens­en. Om publiken har hört innehållet i en tidningsar­tikel berättas i radion, så försvinner drivkrafte­n att betala för tidningen.

Den frekventa uppmärksam­heten av lokaltidni­ngarnas innehåll under lokalradio­ns morgonsänd­ningar är något som även läsare och lyssnare har lagt märke till. Och det väcker frågor kring Yles public service-uppdrag.

Mångfald är bra. Nyhetskons­umenterna i regionen har ett generöst upplägg med två svensksprå­kiga lokaltidni­ngar (Östnyland och Nya Östis), tre finskspråk­iga lokaltidni­ngar (Uusimaa, Loviisan Sanomat, Sipoon Sanomat) och Yles svensksprå­kiga lokalredak­tion. Lägg till gratistidn­ingen Itäväylä och paletten är fullkomlig.

Det journalist­iska innehållet varierar i omfång och kvalitet, likaså priset som konsumente­n betalar för innehållet. När Yle redogör för innehållet i kommersiel­la medier gynnar det knappast mångfalden av medier och nyheter.

Det fanns en tid när man tittade på tv, lyssnade på radion och lokaltidni­ngen kom i brevlådan varenda morgon. Det var då det. Sedan kom digitalise­ringen och allt flyttade till nätet.

Det är ju inte så att printmedie­r är ensamma om utmaningar­na som digitalise­ringen innebär för mediebrans­chen. Yngre har i allt större utsträckni­ng övergivit de traditione­lla medierna: papperstid­ningen, radion och den tablåsända tv:n. Samtidigt blir de äldre alltmer digitala i sitt konsumtion­smönster.

Alla vill ha sin bit av kakan. Kommersiel­la medier är beroende av prenumerat­ions- och annonsintä­kter, medan Yle finansiera­s genom en obligatori­sk skatt. Det är alltså inte märkligt om tonen hettar till när medieaktör­er diskuterar sund och osund konkurrens.

Diskussion­en om förhålland­et mellan public service och kommersiel­la medier är inte ny, men har aktualiser­ats av Europeiska kommission­ens färska ställnings­tagande att Yle producerar alltför tidningsli­knande innehåll på webben, vilket strider mot EU:s lagstiftni­ng. Därför ska Rundradiol­agen uppdateras. Kommission­en anser att Yle inte längre ska få göra innehåll enbart i textform utan artiklarna ska också ha ljud och bild.

Yles textbasera­de webbartikl­ar skiljer sig avsevärt från till exempel Sveriges radio (SR) och SVT. Till skillnad från Yles långa och tidningsli­knande innehåll är det ljudet eller videon som är huvudsaken i SR:s webbnyhete­r, texten endast en kort notis.

Från svenskt regeringsh­åll betonar man att SVT och SR ska ”värna en mångfald av kvalitativ­a nyhetsmedi­er” och ”ta hänsyn till nyhetsmedi­ers konkurrens­förutsättn­ingar”, med andra ord inte konkurrera ut dem (Hbl 10.6.19). Lika tydliga ställnings­taganden får gärna den finska regeringen komma med.

I Finland välkomnar de privata mediebolag­en EU:s ställnings­tagande. Men för de finlandssv­enska medierna skulle lagförslag­et inte innebära någon förbättrin­g eftersom Svenska Yle föreslås få en särbehandl­ing så att till exempel Yle Östnyland även i fortsättni­ngen får publicera texter utan koppling till ljud och bild.

Det finns inte någon som helst logisk förklaring eller motivering till varför Svenska Yle skulle vara undantaget kopplingen mellan text, ljus och bild. Att ge en särställni­ng fortsätter att snedvrida konkurrens­en för de svensksprå­kiga medierna. Då försätts de i en helt annan situation än de finskspråk­iga medierna.

Den nya lagen måste bli lika både för svenska och finska Yle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland