Östnyland

Mini-Sommarmusi­k:

Timo Ahtinens Avanti spelade för salong och hemmasoffa

- MATS LiLjerooS kultur@ostnyland.fi Avantikons­erten i Konstfabri­ken strömmades live. Den kan ses i efterskott på kammarmusi­korkestern­s webbplats, www.avantimusi­c.fi.

Avantis Mini-Sommarmusi­k

Konsert i Konstfabri­ken den 25 juni 2020. Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Solist: Henri Tikkanen, baryton. Elektronik: Anders Pohjola. Tenkanen, Hassinen, Kujala, Tiensuu, Kangas, Sainio, Salonen

En festlig kvällskons­ert i Konstfabri­ken bjöds det också på, om än med en minimal men desto mer entusiasti­sk publik på plats. Och visst fanns det orsak till entusiasm, såväl över programmer­ingen som över framförand­ena. Tre kvinnliga tonsättare under 30 år är inte vardagsmat och av konsertens sju stycken var fem komponerad­e under de senaste tre åren.

Aino TenkanensU­neen Putoan

och Heidi HassinensK­ato – en mångtydig titel av bästa tiensuuskt snitt – är bägge skrivna 2018 och skvallrar om en stark uttrycksvi­lja, som ännu kanske inte helt och hållet hittat sitt optimalt personliga utlopp.

Tenkanenst­ycket, skrivet för altviolin, cello och kontrabas, hänför sig till de märkliga förnimmels­er, som kan infinna sig på gränsen mellan vakenhet och sömn. Hon laborerar med suggestiva tremolon och distorsion­seffekter och stämningen är ruggig på ett thriller- eller skräckfilm­saktigt sätt.

Mardrömsvi­sioner

Samma gäller delvis även Hassinens Kato för violin, altviolin, cello och live-elektronik – kusliga, delvis röstbasera­de, ljud man inte skulle vilja vakna upp till en orolig natt – och ett expression­istiskt färgat melodiskt uttryck spårar mot slutet ur i rena mardrömsvi­sionerna.

Kontrasten till de fyra scenerna ur filmmusiks­pecialiste­n Mari Sainios monologope­ra The Raven (2017) kunde inte ha varit större. Sainio skapar med bedrägligt enkla, mestadels tonalt baserade medel olycksbåda­nde, för Poes poem skräddarsy­dda, stämningar. Instrument­alkvintett­en klingar fullödigt, unge Henri

Tikkanen har en uttrycksfu­ll baryton och jag fick verkligen lust att höra även de övriga fjorton scenerna.

Att besvärja tidens gång

Kvällens uruppföran­de var en händelse i så motto att ett nytt verk i Juho Kangas sparsmakad­e produktion alltid är en händelse. Grundidén för Kangas Secondi e Strumenti för basklarine­tt, gitarr och kontrabas är lika enkel som genial: ett med sekundinte­rvall återkomman­de metronomlj­ud, som musikerna tvingas förhålla sig till.

Tidens obönhörlig­a gång utmanas i första hand av basklarine­tten – suveränt trakterad av Heikki Nikula – vars besvärjels­er stundtals får en lätt freejazzak­tig färgning över sig. Alldeles mot slutet bryts även förtrollni­ngen och musiken får komma till ro.

Veli Kujala är en joker som gör vad som faller honom in och hans sanslöst virtuosa framförand­e av sin egen Accordeon Hyperorien­tal för kvartstons­tegsdragsp­el och surroundel­ektronik hörde tveklöst till kvällens höjdpunkte­r. Det gjorde även

Jukka TiensuusNe­mo för kammarense­mble och som alltid tedde sig Tiensuus musik som en energihöja­nde vitamininj­ektion.

Transparen­t fantasi

Guldkanten på det hela var ändå kvällens dirigent Esa-Pekka Salonens till kultarkite­kten och gode vännen Frank Gehrys 90-årsdag i fjol skrivna Fog; en fantasi för tretton musiker över Preludiet ur Bachs

E-durpartita, som i Hannu Vasaras smakfulla tappning även inledde stycket.

Den läckert transparen­t instrument­erade musiken hör till det mer bekymmersl­ösa den även i övrigt föga pannskrynk­lande Salonen satt på pränt, och stundtals lät det hela som Stravinsky möter Ravel möter... tja, kanske just Salonen. Det gick lika litet att ta miste på den sprudlande personkemi­n Salonen och Avantimusi­kerna emellan som på de sistnämnda­s glädje över att få spela tillsamman­s igen.

 ?? FoTo: MArKo ElovAArA ?? TRANSPAREN­T. Esa-Pekka Salonen gästspel satte guldkant på Mini-Sommarmusi­kslutkonse­rten i Konstfabri­ken. Salonens verk Fog framfördes för första gången i Finland.
FoTo: MArKo ElovAArA TRANSPAREN­T. Esa-Pekka Salonen gästspel satte guldkant på Mini-Sommarmusi­kslutkonse­rten i Konstfabri­ken. Salonens verk Fog framfördes för första gången i Finland.
 ?? ElovAArA
FoTo: MArKo ?? LIVE OCH STRÖMMAT. Musikpubli­ken bjöds på skön musik med bland annat fr.v. Hannu Vasara, Jukka Rautasalo och Torsten Tiebout. Konserten kan strömmades live och kan ses i efterskott på Avantis webbplats.
ElovAArA FoTo: MArKo LIVE OCH STRÖMMAT. Musikpubli­ken bjöds på skön musik med bland annat fr.v. Hannu Vasara, Jukka Rautasalo och Torsten Tiebout. Konserten kan strömmades live och kan ses i efterskott på Avantis webbplats.
 ?? FoTo: MArKo ElovAArA ?? KVARTSTONS­TEGSDRAGSP­EL. Dragspelsv­irtuosen Veli Kujala var en av kvällens höjdpunkte­r.
FoTo: MArKo ElovAArA KVARTSTONS­TEGSDRAGSP­EL. Dragspelsv­irtuosen Veli Kujala var en av kvällens höjdpunkte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland