Östnyland

Trafik:

Plåtpolise­rna plåtar ännu inte i Borgå

- Jon nyqViSt

De som har funderat varför de nya plåtpolise­rna vid Werner Söderström­s gata, Alexanders­gatan och Lovisaväge­n inte har blixtrat till under våren har nu ett enkelt svar: kamerorna är inte aktiverade.

Enligt överkommis­sarie Dennis Pasterstei­n från polisens trafiksäke­rhetscentr­al beror det på att underlever­antören ännu inte hunnit göra de sista justeringa­rna.

– Kamerorna står i princip klara. Det krävs endast att underlever­antören gör de sista konfigurat­ionerna. Varför har det dröjt så länge? – Likadana kameror har beställts i många delar av Finland under den senaste tiden så underlever­antören är överbelast­ad, säger Pasterstei­n.

Han kan inte ge en exakt tidtabell för när plåtpolise­rna aktiveras i Borgå.

– Det hade varit bra att ha dem i gång före sommaren, men tyvärr kan jag inte ge några löften. Innan årets slut kommer de nog att vara aktiverade.

Ny teknik

De tre plåtpolise­rna som står inaktiva i Borgå represente­rar nyaste nytt inom trafiköver­vakning. Likadana kameror finns redan till exempel längs med riksväg 6 mellan Forsby och Kouvola.

De fungerar med en så kallad radartekni­k som gör det möjligt att övervaka flera körfält, och sammanlagt upp till 32 fordon, samtidigt.

Kamerorna kan mäta fordonens hastighet på 150 meters avstånd och inne i centrum övarvakar de också trafikante­rnas beteende vid trafikljus­en. Den nya trafiklage­n, som trädde i kraft i juni 2020, gör det också möjligt att med hjälp av kamerorna övervaka ifall föraren talar i telefonen och om säkerhetsb­älte används eller inte.

 ??  ??
 ?? Foto: viivi ikonen ?? inaktiVa. De tre plåtpolise­rna i Borgå har inte aktiverats ännu.
Foto: viivi ikonen inaktiVa. De tre plåtpolise­rna i Borgå har inte aktiverats ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland