Östnyland

Nybygge hägrar vid Amiralsväg­en 4

- Stina JäderhoLM 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

I många år har Sibbo kommun strävat efter att sälja tomten i absoluta centrum av Söderkulla.

Nu finns det färdiga planer och föravtal har slutits.

Ännu gäller det att förhandsma­rknadsföra 60 lägenheter och att komma till samförstån­d med kommunen om ett eventuellt effektiver­at serviceboe­nde.

Sextio lägenheter, en social- och hälsovårds­station, privat läkarmotta­gning, apotek och restaurang kan det finnas i det planerade huset mitt i Söderkulla, vid Amiralsväg­en 4. Bolaget som håller på att köpa tomten räknar med att huset ska kunna stå klart i slutet av nästa år. Projektet har haft och har sina utmaningar, konstatera­r kommundire­ktören.

Äntligen ser det ut som om något skulle hända på hörntomten vid Amiralsväg­en i Söderkulla, den tidigare så kallade taxitomten. Fastighets Ab Söderkulla Affärscent­rum planerar för ett nybygge, Amiral+.

Styrelseor­dförande för fastighets Ab Söderkulla Affärscent­rum är apotekare Ann-Mari Viitanen.

– Nybyggets gatunivå ska bestå av affärsutry­mmen med bland annat Söderkulla apotek, Söderpoint­ti hälsovårds­punkt, en privat läkarmotta­gning och restaurang.

– Andra våningen planeras i samråd med Sibbo kommun. Den våningen reserveras för kommunens social- och hälsovårds­station. Kommunstyr­elsen godkände föravtalet i mitten av juni.

I de övre våningarna planeras bostäder, cirka sextio ägobostäde­r i olika storlek.

– Huvudsakli­gen handlar det om tvårummare och trerummare, säger Ann-Mari Viitanen. Dessutom erbjuds också några enrummare och även några större bostäder. Alla är ägobostäde­r och alla passar som seniorboen­de.

Bygglov senast i september

Sibbo kommun har länge kämpat med att sälja tomten vid Amiralsväg­en 4. Olika föravtal har gjorts, och sedan har man inte kommit längre.

I maj 2019 gjorde man upp nya regler för tomtförsäl­jningen och slog fast att tomtens försäljnin­gspris är 1 755 000 euro. Tomten har en byggrätt på 6 300 våningskva­dratmeter men i köpet ingår byggrätt för 5 000 kvadratmet­er. Huset eller husen som byggs på tomten får vara sju våningar höga.

För ett år sedan var utgångsläg­et att den som köper tomten måste anvisa en plats för ett serviceboe­nde för äldre i huset och satsa på affärsutry­mmen i bottenvåni­ngen.

– Projektet har haft och har sina utmaningar, konstatera­r Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas.

– Nu borde tredje raten av köpesumman betalas per slutet av september. Kommunen behåller ägorätten tills hela summan är betald.

Egentligen skulle den sista raten betalas redan den sista juni, men köparen hänvisade till coronakris­en och fick uppskov i tre månader.

Enligt avtalet måste köparen ansöka om bygglov senast den sista september i år.

Effektiver­at serviceboe­nde

Social- och hälsovårds­direktör Leena Kokko utgår från att det ska gå att inrätta en del av det nya huset för något slag av effektiver­at serviceboe­nde.

– Det finns många privata aktörer som vill komma till Sibbo och bygga serviceboe­nden och gruppbostä­der som kommunen kan använda enligt behov. Vi har räknat med att vi senare tillfrågas om vad det är kommunen vill att placeras i det nya huset vid Amiralsväg­en.

Kommunen har redan gjort ett

Nybyggets gatunivå ska bestå av affärsutry­mmen med bland annat Söderkulla apotek, Söderpoint­ti hälsovårds­punkt, en privat läkarmotta­gning och restaurang.

Ann-Mari Viitanen

Apotekare, styrelseor­dförande för Söderkulla Affärscent­rum

Nu borde tredje raten av köpesumman betalas per slutet av september. Kommunen behåller ägorätten tills hela summan är betald.

Mikael Grannas

Kommundire­ktör

föravtal om husets andra våning där man vill placera södra Sibbos socialoch hälsostati­on.

– Vi har konstatera­t att en våning, på 1 000 kvadratmet­er, räcker för våra behov, säger Leena Kokko. Här ska det finnas plats för socialarbe­tare, för mottagning­ar, hemvårdens kansli och eventuellt för rådgivning­en.

Rådgivning­en finns nu S-Markets översta våning, liksom tandvården.

– Tandvården blir kvar där, men vi får senare se hur vi gör med rådgivning­en, säger Leena Kokko.

Målgruppen är de äldre

Fastighets­bolagets styrelseor­dförande Ann-Mari Viitanen har vid det här laget drivit apoteket i Söderkulla i nästan fjorton år.

– Under den tiden har jag med glädje kunnat följa med utveckland­et av Söderkulla centrum.

– Alla delägare i Fastighets Ab Söderkulla Affärscent­rum har en längre tid funderat på hur vi kunde vara med och utveckla vårt affärscent­rum, antingen få en ansiktslyf­tning på det nuvarande stället eller något nytt på en helt annan plats.

– Då möjlighete­n gavs att kunna vara med och bygga något helt nytt vid Amiralsväg­en 4 såg vi vår chans att hjälpa till med utveckling­sarbetet.

Målgruppen är i första hand äldre personer.

– Tanken är att hälsovårds­företag vid gatunivån skall kunna erbjuda olika typer av service för allas välbefinna­nde, men speciellt för att stöda äldre personers boende hemma så länge som möjligt, säger Ann-Mari Viitanen. Speciellt lyckat och nyttigt ser jag möjlighete­n till att olika företag som erbjuder hälsovårds­service finns fysiskt nära varandra och så ytterligar­e främjar det existerand­e goda samarbetet oss emellan.

– Att hälsovårds­centralen och apoteket finns i samma byggnad är ju en viktig sak för alla Söderkulla­bor, men speciellt för seniorer, som inte har så lätt att röra sig. Privata läkartjäns­ter planeras också men de förhandlin­garna pågår ännu.

Lockande läge

Fastighets­förmedlare Ulrica Holmgren vid Kiinteistö­välityslii­ke Silfvenius är en av dem som ska sälja de sextio bostäderna i det nya huset vid Amiralsväg­en 4.

– Prisnivån är ännu inte helt klar men man kan redan nu visa sitt intresse. Vi gör en förhandsma­rknadsföri­ng för att se om det lönar sig att satsa på bygget. Inom augusti är det meningen att vi ska ha en bild av läget.

– Många har redan hört sig för. Läget är lockande, mer centralt kan det inte bli i Söderkulla.

Ulrica Holmgren ser att det finns en marknad.

– Här finns lägenheter för dem som är äldre och vill flytta från sina arbetskräv­ande enfamiljsh­us, men också små lägenheter som lämpar sig som den första egna bostaden. Dessutom finns här några större lägenheter för familjer.

Det finns ett rätt så stort utbud av lägenheter i Söderkulla just nu, och i Hassellund­en bygger man fortfarand­e nya höghus.

– Men här i kärnan av Söderkulla är de flesta lägenheter­na från 80-talet, säger Ulrica Holmgren. Det nya huset på Amiralsväg­en erbjuder därför något alldeles nytt.

Stiftelsen avvaktar

Servicehus­et Linda, som ägs av Servicehus­stiftelsen i Sibbo, blir närmaste granne med Amiral+.

Servicehus­stiftelsen visade tidigare intresse för granntomte­n, som ändå blev alltför dyr. Senare har man planerat för en tillbyggna­d på den egna tomten, på baksidan av nuvarande Linda 1 och Linda 2.

Serviceche­f Heidi Grönmark på Linda kan berätta att byggplaner­na än så länge inte har tagit fart.

– Styrelsen har diskuterat frågan men inga avgöranden har fattats. Det finns ännu många öppna frågor.

– Behovet av servicebos­täder är verkligen stort här i södra Sibbo, men vi vill ännu avvakta och se, bland annat vad som händer på granntomte­n.

 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? NYBYGGE I SIKTE. På tomten bakom Ann-Mari Viitanen kommer den nya byggnaden att växa upp under de närmaste 18 månaderna. I bakgrunden syns Lindahemme­t.
Foto: ViiVi ikonen NYBYGGE I SIKTE. På tomten bakom Ann-Mari Viitanen kommer den nya byggnaden att växa upp under de närmaste 18 månaderna. I bakgrunden syns Lindahemme­t.
 ?? Foto: ViiVi ikonen ?? GAPANDE TOM. Tomten vid Amiralsväg­en 4 har länge väntat på byggverksa­mhet.
Foto: ViiVi ikonen GAPANDE TOM. Tomten vid Amiralsväg­en 4 har länge väntat på byggverksa­mhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland