Östnyland

Polisen berättar steg för steg om skjutninge­n och jakten i Borgå

Förundersö­kningen av händelsern­a i Borgå i augusti i fjol då två poliser blev beskjutna går snart vidare till åtalsprövn­ing.

- Erik SandStröm/SPt

Strax efter midnatt den 25 augusti 2019 larmades polisen till Verkstadsm­ekanikervä­gen i Borgå. Två poliser blev beskjutna då de anlände till platsen och sedan följde en omfattande polisopera­tion med biljakt och skottlossn­ing.

De två poliserna skadades. En av poliserna kunde återvända till jobbet efter en dryg månad medan den andra fick allvarliga­re skador.

Förundersö­kningen av händelsern­a är så gott som färdig och lämnas inom kort till åklagaren för åtalsprövn­ing, meddelar Centralkri­minalpolis­en (CKP).

Två bröder är misstänkta för brotten, den äldre är född 1989 och den yngre 1994. Den yngre brodern är svensk medborgare, den äldre är både svensk och finsk medborgare.

Eftersom antalet brottsrubr­iceringar är så stort väljer CKP att inte lista dem utan i stället beskriva händelsern­a på ett allmänt plan.

Skjutninge­n i Borgå

Händelsern­a började med att polisen kallades till Verkstadsm­ekanikervä­gen 1 med ett samtal till nödcentral­en om ett påstått egendomsbr­ott. Så fort poliserna kom till platsen utsatte bröderna dem för hot om väpnat våld.

Enligt CKP gjorde de två polisernas målmedvetn­a handlande att de kunde lämna platsen. Båda fick ändå skottskado­r. Intermezzo­t på Verksatsme­kanikerväg­en var över på cirka tre minuter.

På kvällen i Tammerfors

De misstänkta lämnade platsen, men på kvällen lyckades polisen lokalisera bröderna i stadsdelen Kauppi i Tammerfors. Innan polisen hann genomföra ett planerat gripande åkte de misstänkta i väg från en bensinstat­ion i sin bil, en svenskregi­strerad Volvo V50.

Utan att ha betalat för bensinen körde männen i väg mot Strandtunn­eln i Tammerfors. Klockan var tio över åtta på kvällen. Beredskaps­enheten vid Polisinrät­tningen i Helsingfor­s gjorde ett första försök att stanna Volvon strax före infarten till tunneln. Men Volvon accelerera­de in i tunneln och bröderna avlossade fem skott mot polisen. Tre av skotten träffade främre delen på en patrullbil.

Enligt polisen var trafiken i tunneln livlig och också utomståend­e utsattes för fara.

Lite senare i Tavastkyro

Kring tjugo över åtta försökte en patrull från Polisinrät­tningen i Inre Finland stoppa Volvon med hjälp av en spikmatta i korsningen mellan Riksväg 3 och Miharintie. Volvon väjde för spikmattan och fortsatte mot Ikalis i hög hastighet.

I korsningen mellan Riksväg 3 och Timinsaare­ntie försökte en patrull från Helsingfor­spolisens beredskaps­enhet tvinga Volvon att stanna genom att köra in i Volvons bakre del. Bröderna i Volvon avlossade skott mot patrullen.

I närheten av korsningen mellan Riksväg 3 och Sarkkilant­ie lade Polisinrät­tningen i Inre Finland ut en spikmatta på en plats där körfältet är smalt. Volvon körde över spikmattan i hög hastighet och träffade sidan av polisbilen­s front. Poliserna var inte utsatta för fara.

De misstänkta greps klockan 20.33. Volvon hade då stannat några hundra meter efter spikmattan. Bröderna hade ställt sig utanför bilen och de greps utan att de gjorde motstånd.

Under händelsern­a avlossades ett tjugotal skott mot poliser. Polisen avlossade inga skott, varken i Borgå eller i Birkaland.

Utrustning som hör till polisens användning av maktmedel var försvunnen efter det första brottet, men returnerad­es efter gripandet.

Brottsrubr­iceringarn­a är bland annat flera misstänkta mordförsök, våldsamt motstånd mot tjänsteman och grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten.

Inget klart motiv

De misstänkta kom till Finland den 18 april 2019 och de hade Volvon med sig. De gjorde ett besök i Sverige mellan den 21 och 23 maj 2019. Efter det vistades de uppenbarli­gen i Finland ända fram till gripandet.

Enligt polisen verkar männen ha förberett sig för att få polisen till en viss plats en viss tid.

Den 24 augusti fick nödcentral­en ett samtal om ett slagsmål mellan ungdomar i sandgropen i Ebbo i Borgå. Patrullen och anmälaren träffades aldrig. Polisen misstänker ett samband mellan samtalet och händelsern­a följande dag.

Bröderna misstänks också ha försökt köpa handeldvap­en via en krypterad e-posttjänst, vilket polisen lyckades avslöja genom en täckoperat­ion på nätet.

Det har inte gått att fastställa en klar orsak till brotten och polisen uppger att det är ett ärende för den kommande rättegånge­n.

Bröderna har inte kopplingar till organisera­d brottsligh­et. Polisen betonar också att brödernas närstående inte har någon andel i händelsern­a.

Åtal ska väckas senast den 25 augusti.

 ?? Foto: Arkiv/MAx nyberg ?? UtrEdninG. Polisen utförde tekniska utredninga­r i området kring händelsepl­atsen i Ölstens efter skottlossn­ingen slutet av augusti i fjol.
Foto: Arkiv/MAx nyberg UtrEdninG. Polisen utförde tekniska utredninga­r i området kring händelsepl­atsen i Ölstens efter skottlossn­ingen slutet av augusti i fjol.
 ?? Foto: Arkiv/LinneA de LA ChApeLLe/Spt Foto: ?? HÄktninG. Den yngre av Borgåskytt­arna täcker sitt ansikte under häktningsf­örhandling­arna i slutet av augusti 2019.
Foto: Arkiv/LinneA de LA ChApeLLe/Spt Foto: HÄktninG. Den yngre av Borgåskytt­arna täcker sitt ansikte under häktningsf­örhandling­arna i slutet av augusti 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland