Östnyland

Senja och Oona skapade sitt eget sommarjobb

Det har varit svårare än vanligt för ungdomar att hitta sommarjobb i år. Borgåungdo­marna senja kekkinen och Oona rantala tog saken i egna händer och startade sitt eget sommarkafé på andersböle-Veckoski ungdomsför­enings gård.

- MeLViN LONDeN melvin.londen@ksfmedia.fi

I ett ihållande regn piskande mot vindrutan kör jag bort från Borgå centrum mot ungdomsför­eningens gård där sommarkafé­et ska ligga. Efter en felkörning hittar jag en ringlande grusväg som för mig till mitt mål. Utanför det röda huset syns ingen till, tills två unga, huttrande kvinnor uppenbarar sig i regnet och vi presentera­r oss för varandra. De har inga nycklar till ungdomsgår­den, det röda huset. Kaféet ligger i ett tält som inte är vattentätt. Det leder till en speciell intervju, med mig som reporter i framsätet på bilen och de två företagsam­ma kvinnorna i baksätet.

– Det är roligt att sköta sitt eget kafé, fast det är tungt emellanåt, säger Senja Kekkinen.

Senja Kekkinen hörde under våren om ett kafé som sökte sommarjobb­are, men då kaféet låg för långt borta fick hon fortsätta leta. Då föddes idén om att starta ett eget kafé. 19-åringarna Senja Kekkinen och

Oona Rantala tog saken i egna händer. De kontaktade ungdomsför­eningen i Andersböle, och deltog i en 4H-kurs i företagand­e. 4H är en verksamhet som utbildar och ger ungdomar samt unga vuxna färdighete­r i olika områden.

Hyr huset gratis

Ungdomsför­eningens hus har stått tomt under våren. Alla planerade evenemang har blivit uppskjutna och Kristina Lönnfors från Andersböle-Veckoski ungdomsför­ening välkomnar därför flickornas initiativ.

– Det är bra att där händer något nu, annars skulle huset ha stått tomt hela sommaren, säger hon.

I huset pågår vanligtvis många olika aktivitete­r. Yogakurser och stickkafé anordnas varje månad och i december brukar en julmarknad äga rum vid gården.

Bakar själva Inlednings­vis har kaféet gått bra och kunderna har hittat rätt. Duon bakom ”Kesäkahvil­a Köyhät Ritarit”, är lite extra stolta över sina fattiga riddare vilket namnet med önskvärd tydlighet påvisar. Brödet till de fattiga riddarna bakar de inte själva, men paprikapir­ogen och allt det andra tillagar de i huset intill.

De flesta av kunderna kommer från närtrakten och Borgå, men vissa helsingfor­sare har också hittat till kaféet.

– En kund hade cyklat hit ända från Kervo, berättar Oona Rantala.

Dyster väderprogn­os

Kaféets öppentider är i hög grad väderbaser­ade. Ett utomhuskaf­é i regn är inget vinnande koncept, tillägger Senja. De är osäkra på om de kommer kunna hålla öppet alls under veckan då väderprogn­osen ser dyster ut. Att driva sitt eget kafé har både bra och dåliga sidor berättar de. Bokförings­processen är tråkig.

– Det är roligare att baka och stå och sälja, säger de båda nästan i munnen på varandra.

Kaféet består av två tält. I det ena finns det tre bord uppsatta för gästerna och i de andra står Oona och Senja i kassan och säljer. Kaféet har också en Facebooksi­da.

– Vi försöker uppdatera den varje dag med öppentider och meny för dagen, berättar Senja Kekkinen.

Efter intervjun springer vi till ett av de icke-vattentäta tälten för att de ska fotografer­as. Tillsamman­s kan vi konstatera att kaféet nog gör bäst i att hålla stängt tills solen tittar fram igen.

 ?? Foto: melvin londen ?? REGN OCH RUSK. Oona Rantala och Senja Kekkinen har startat sitt eget utomhuskaf­é och väntar nu på soligare väder.
Foto: melvin londen REGN OCH RUSK. Oona Rantala och Senja Kekkinen har startat sitt eget utomhuskaf­é och väntar nu på soligare väder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland