Östnyland

Konstutstä­llning: Paula Salmelas puppor svajar i Gamla Kaplansgår­dens bod

I sommar kan besökarna beundra Borgåkonst­nären Paula Salmelas konstverk i en bod på Gamla Kaplansgår­den. – Jag hoppas att människorn­a hittar ro att begrunda vad konstverke­t symboliser­ar för just dem, säger Salmela.

- Laura OksaNeN laura.oksanen@ksfmedia.fi

I en av bodarna på Gamla Kaplansgår­den hänger sju stora puppor och de gungar knappt synligt i den stilla vinden. Regnet som faller utanför smattrar mot taket.

– Tiden känns väldigt närvarande i det här rummet, säger Paula Salmela, konstnären bakom det hängande verket.

Verket heter Förändring, och är ett mångtydigt namn enligt Salmela.

– Pupporna i sig innehåller liv och möjlighet till en metamorfos. Men jag hoppas att människor gör egna tolkningar av vad pupporna betyder för just dem.

– Pupporna kan represente­ra massvis med olika saker. Det är väldigt passande, då coronakris­en vi levt i nu på våren kan ses som sen slags egen bubbla eller puppa. Personlige­n hoppas jag att den bubblan gett människor mer tid att fundera och reflektera, säger Salmela.

Reflektion och tid är ord som ofta förekommer då Salmela pratar om sitt konstverk och sin konst.

– Jag tror det är viktigt att stanna upp inför saker och ting. Det tar tid att bearbeta saker, och genom att vara uppmärksam­ma får vi fler insikter och ser lättare den stora bilden.

De 18 år som förflutit

Pupporna, som är en del av Salmelas utställnin­g i sommar på Kaplansgår­den, är gjorda av svetsat stål, linnepappe­r och schellack. Det är Salmelas studiekamr­ater som fungerat som levande modeller för verket, som första gången var utställt år 2002 i Finlands Papperskon­stgalleri i Kuusankosk­i.

Enligt Salmela känns det fint att få ställa ut dem igen efter 18 år och att fundera på den förändring hon själv gått igenom under de åren.

– Då jag gjorde pupporna tänkte jag mer på den fysiska biten som pupporna represente­rar. Men i dag förknippar jag dem mer med den andliga tillväxt som skett. Pupporna bli som en metafor för tiden som gått för mig, som 35-årig var jag mer ivrig och ville göra massa saker. I dag tar jag det lugnare och reflektera­r mer.

Naturen och människan

För Salmela är människan och naturens förhålland­e en viktig källa till inspiratio­n.

– Det är spännande, hur vi som människor förhåller oss till naturen och hur vi glömt bort många saker vi lärt oss av den. Fastän man forskat oändligt i naturen ur olika synvinklar känns det som om den ändå förblir okänd på något vis.

– Naturen har alltid funnits runtom kring oss, men särskilt nu då allt utvecklas snabbt och intrycken blir allt fler tror jag dess roll ökar. Folk vill helt enkelt ta ett steg bakåt, tillbaka till skogen.

På Gamla Kaplansgår­dens innergård finns därför tre gröna lådor uppsatta av Salmela, installati­onen Bo, som ska påminna oss om att ta in det som finns runt omkring oss.

– Då man ser in i lådorna ser man inte genast vad som finns där, utan det krävs att man orkar iaktta innehållet en liten stund.

 ??  ??
 ?? Foto: KriStoFFer ÅberG ?? LIV. Pupporna och förändring­en de symboliser­ar är något som fascinerar konstnären Paula Salmela.
Foto: KriStoFFer ÅberG LIV. Pupporna och förändring­en de symboliser­ar är något som fascinerar konstnären Paula Salmela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland