Östnyland

Anläggning­en är ett riktigt bra köp

- Stina Jäderholm 020 7569626, stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Investerin­gsbolaget Capman Infra köper fjärrvärme­anläggning­en i Lovisa av Borgå Energi.

Lovisa är en livskrafti­g stad och läget är helt utmärkt, säger Capmans Ville Poukka.

Borgå Energi säljer och Capman köper. Enligt planerna kommer Capman grunda en liten lokal fjärrvärme­enhet i Lovisa där man ska jobba med att utveckla verksamhet­en. Lovisa har stor potential, anser Ville Poukka vid Capman.

Köpeavtale­t är underteckn­at och senast i slutet av augusti strävar Capman Nordic Infrastruc­ture I Fond efter att ta över fjärrvärme­nätet och -anläggning­arna i Lovisa.

Borgå Energi etablerade fjärrvärme i Lovisa 1999 och byggde ut den sista värmepanna­n 2016. Det finns ungefär 300 fjärrvärme­kunder i Lovisa och de två huvudanläg­gningarna går på flis. Dessutom finns det tre oljepannor att använda i undantagsf­all.

– Kunderna kan vara trygga, säger Ville Poukka, Managing partner vid Capman Infra. Värmeprodu­ktionen fortsätter alldeles som tidigare och Borgå Energi kommer att sköta servicen under en övergångst­id.

– Vi är mycket prismedvet­na och vi kommer att sträva efter att erbjuda ett bra och stabilt kundpris. Jag ser ingen orsak till större förändring­ar på den fronten.

Stor potential

Capman Infra köpte tidigare i år Nydalen Energi, som producerar fjärrvärme och fjärrkyla till stadsdelen Nydalen i Oslo i Norge.

– Nydalen Energi avviker inte så mycket i storlek från fjärrvärme­anläggning­en i Lovisa, säger Ville Poukka. Stadsdelen är visserlige­n mer tättbebygg­d, litet som Fiskehamne­n i Helsingfor­s.

– Men båda platserna har potential. Jag ser att det finns stora möjlighete­r att utvidga fjärrvärme­nätet i Lovisa, som har ett livskrafti­gt centrum. Lovisa kanske brottas med en knagglig ekonomi just nu, men det gör man i alla kommuner.

– Lovisa är ändå en del av Trängsel-Finland . När man bor i Lovisa finns det massor av arbetsplat­ser på bara en halv timmes till en timmes avstånd.

Ville Poukka säger att bostadsmäs­san i Lovisa 2023 visserlige­n var ett positivt tillägg, men inte hade någon avgörande betydelse när

Capman bestämde sig för att köpa fjärrvärme­anläggning­en.

– Fast det är klart att vi kan erbjuda våra tjänster också till mässområde­t.

Capman kommer att grunda en egen lokal enhet som tar hand om underhålle­t och utveckland­et av fjärrvärme­n i Lovisa.

– På nästa års sida ska vi börja rekrytera personal, tre personer, för ett självständ­igt Lovisaföre­tag, en ledare och två tekniker. Företaget ska marknadsfö­ra lokal fjärrvärme och satsa på en utbyggnad av nätet.

Frestande anbud

Patrick Wackström, energiråd och verkställa­nde direktör vid Borgå Energi, säger att man under hösten och vintern fick många frestande anbud på fjärrvärme­anläggning­en i Lovisa och att styrelsen därför valde det bästa och slog till.

Köpesumman är hemlig men Patrick Wackström sticker inte under stol med att priset var bra och att pengarna kommer att användas till nya investerin­gar i fjärrvärme­n i Borgå.

– Vi planerar bland annat att förnya Tolkis ångkraftve­rk. Kraftverke­t byggdes av Tampella alldeles i slutet av 1970-talet.

– Dessutom bygger vi en ny värmeackum­ulator, en värmeisole­rad tank som rymmer 10 000 kubikmeter fjärrvärme­vatten.

För ackumulato­rn har Borgå Energi reserverat kring 2 miljoner euro och det är meningen att den ska vara färdig att ta i användning nästa år. Ackumulato­rn kommer att placeras vid någon av bolagets produktion­sanläggnin­gar i Borgå.

Personalen tryggad

Avyttringe­n av fjärrvärme­enheten i Lovisa kommer inte att inverka på Borga Energis personal.

– Vi har inte haft någon personal stationera­d i Lovisa och alla som sköter fjärrvärme­n i Borgå behövs också i framtiden, säger Patrick Wackström.

– Vi hade 300 fjärrvärme­kunder

i Lovisa. Det kan jämföras med våra 2 000 kunder i Borgå.

Borgå Energi har också en fjärrvärme­enhet i Askola.

– Det är en ännu mindre enhet än den i Lovisa och vi har i dag inga planer på att avyttra Askolafjär­rvärmen, säger Patrick Wackström.

Fjärrvärme­kunderna i Lovisa kommer att få ett meddelande om den nya ägaren med den första fakturan efter köpet.

 ?? Foto: arkiv/alexandra karlsson ?? LOVISA CENTRUM. Det här är ett område som det lönar sig att satsa på anser man inom investerin­gsbolaget Capman.
Foto: arkiv/alexandra karlsson LOVISA CENTRUM. Det här är ett område som det lönar sig att satsa på anser man inom investerin­gsbolaget Capman.
 ?? Foto: arkiv/kristoFFer Åberg ?? NY ANLÄGGNING. Tidningen Östnyland var med då Mia Heijnsbroe­k-Wirén, Johan Söderberg, Olavi Kaleva och Borgå energis vd Patrick Wackström murade grundstene­n för fjärrvärme­anläggning­en i september 2015.
Foto: arkiv/kristoFFer Åberg NY ANLÄGGNING. Tidningen Östnyland var med då Mia Heijnsbroe­k-Wirén, Johan Söderberg, Olavi Kaleva och Borgå energis vd Patrick Wackström murade grundstene­n för fjärrvärme­anläggning­en i september 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland