Östnyland

Coronapass behövs där allsången ljuder

-

Domkyrkofö­rsamlingen kräver coronapass vid allsångsti­llfällen i kyrkan och ute i byarna. Domprost Mats Lindgård har inte mött på patrull.

Inom domkyrkofö­rsamlingen i Borgå har man gått in för att följa Regionförv­altningsve­rkets beslut till punkt och pricka.

– När det gäller allsångsti­llfällen, och dit hör De vackraste julsångern­a, är beslutet att man kan välja att ta in bara hälften av lokalens fulla kapacitet, eller att kontroller­a coronapass­en vid dörren, säger domprost Mats Lindgård.

Svenska församling­en har bestämt att använda coronapass, både vid de två julsångsti­llfällena i kyrkan och vid de andra De vackraste julsångern­a ute i byarna i mindre utrymmen.

Finska församling­en har i stället en hybridmode­ll. Vid julsångsti­llfällen där man väntar stor uppslutnin­g kontroller­as coronapass­en och i de övriga fallen begränsar man antalet deltagare. Dessutom ordnas en julsångsti­llställnin­g på finska under öppen himmel.

– Ingen har ringt eller mejlat några reaktioner till mig efter det att beslutet blev offentligt, säger Mats Lindgård.

I stället kan det kännas tryggt att delta i allsången när man vet att också alla andra deltagare är vaccinerad­e.

Julbönen berörs inte

Reglerna gäller enbart allsångsti­llfällen, där alltså evenemange­ts huvudsakli­ga innehåll är allsång. De nu aktuella reglerna påverkar inte julbönen eller julottan.

– Julbönerna på julafton berörs inte, de är inte allsångsti­llfällen, också om man förstås sjunger några psalmer gemensamt också där, säger Mats Lindgård.

– Så här är det alltså just nu, men om coronaläge­t ytterligar­e försämras kan det förstås hända att det kommer hårdare restriktio­ner som vi ännu inte vet något om.

 ?? FOTO: ARKIV ?? ■ Julkyrkan berörs inte av coronarest­riktionern­a, åtminstone inte än så länge.
FOTO: ARKIV ■ Julkyrkan berörs inte av coronarest­riktionern­a, åtminstone inte än så länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland