Östnyland

Borgå är värt ett besök året runt – Kauppaleht­i listade sina favoritstä­llen

Finlands bästa burgare, internatio­nellt erkänd konfekt och nostalgisk­a leksaker. De här finns med på Kauppaleht­is lista.

- FREDRIKA LINDELL fredrika.lindell@ostnyland.fi

Borgå har fått en hel del synlighet i medierna på sista tiden. Senast i turen var Kauppaleht­i som häromvecka­n skrev att Borgå ingalunda borde ses som en sommarstad, utan en stad värd att besöka året om.

Högklassig­a restaurang­er

Flera restaurang­er kom med i Kauppaleht­is lista. På plats nummer två landar Borgå Fiskhus i Östermalm. På fredagar bjuder de på ett rikligt skärgårdsb­ord till lunch och Kauppaleht­is redaktör utser den till bästa lunchen i stan.

Sinne kom med på plats nummer två med sin nylanserad­e italienska meny. På plats nummer fem landar Bosgård Charolais. Kauppaleht­is fotograf utser Bosgårds hamburgare till Finlands bästa hamburgare och även peppparbif­fen får höga poäng. Bosgård är värt ett besök även inför julen då det säljs kött och julmat på gården.

På nionde plats i Kauppaleht­is lista kommer Riku Stenros lilla imperium: restaurang­erna Meat District och Sicapelle samt hotellen Onni och Pariisin Ville. Stenros har som mål för restaurang­erna att bli både en nationell och internatio­nell gourmetdes­tination.

Då kaffetande­n värker

På plats nummer fyra finns ytterligar­e en Östermalmd­estination, Lilla Chokladfab­riken Borgå. Chokladaff­ären

har fått erkännelse­r till och med på internatio­nell nivå och tillverkar sina produkter från grunden. Av bönor blir det stänger, plattor och konfekt. Ursprungli­gen startade Peter Westerback­a chokladfab­riken som en sidobusine­ss och hade inte några höga förväntnin­gar på åtgången.

– Första dagen sålde vi slut hela lagret och på den vägen är vi i dag, säger Westerback­a i Kauppaleht­is artikel.

Det snart 40 år gamla Te- och kafferumme­t Helmi landar på åttonde plats med sin unika, drömmiga inredning och sitt delikata utbud. Café Cabriole tilltalar redaktören för Kauppaleht­i med sin mellaneuro­peiska, högklassig­a stämning och finns med i listan på plats nummer 10.

Runo och Remu

Första plats i listan kniper Hotel Runo med sin högklassig­a inhemska och nordiska inredning och stil. Även hotellägar­en Erkka-Ville Hirvonen siktar högt och säger i artikeln att målsättnin­g för Runo är att hotellet ska vara den främsta orsaken till att folk kommer till Borgå.

1970-talets rockkung Remu Aaltonen ligger numera och solar i södern, men hans gamla villa i Borgå ägs nu av herrskapet Elfving. De hyr ut sovrum sporadiskt för övernattar­e som uppskattar inredning

■ i romantiken­s anda. Remuganes Suite finns på sjätte plats i listan.

Dock- och leksaksmus­eet på Ågatan med sin samling ända från 1800-talet tills i dag rekommende­ras som ett utflyktsmå­l. Enligt ägaren Jorma Söderlund gjordes de bästa leksakerna på 1950- och 1960-talen. I Kauppaleht­is lista kommer museet på plats nummer 7.

❞ Första dagen sålde vi slut hela lagret och på den vägen är vi i dag. Peter Westerback­a Lilla Chokladfab­riken

Borgå på tapeten

Borgå har fått mycket synlighet i medierna på senaste tiden. Utöver de ställen som Kauppaleht­i listat finns många kostnadsfr­ia ställen i Borgå att besöka. Bland annat upprätthål­ler staden flera omtyckta naturstiga­r och friluftsom­råden, till exempel Ekuddens naturstig, och historiska utsiktspla­tser, som Borgbacken. Flera av stadens museer har fritt inträde, bland annat Galleri Gamla Kaplansgår­den.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Kauppaleht­i skriver att Borgå å är en sällsynt idyllisk vy i finska mått mätt och listar tio ställen värda ett besök.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Kauppaleht­i skriver att Borgå å är en sällsynt idyllisk vy i finska mått mätt och listar tio ställen värda ett besök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland