Östnyland

Barndomsvä­nnernas satsning på metallindu­strin var ett lyckokast

Daniel Tikander och Wille Törnqvists företag WD Steelworks ger arbetstill­fällen i Valkom.

- PEIK HENRICHSON redaktion@ostnyland.fi

Att bolaget WD Steelworks utnämndes till året företag i Lovisa var kanske inte helt överraskan­de för dem som aktivt följer den lokala metallindu­strin. Företaget har specialise­rat sig på metallkons­truktioner och skräddarsy­dda metallösni­ngar för båt-, marin-, försvars- och processind­ustrin.

– Vi började från noll när vi startade företaget 2015, säger Wille Törnqvist som är styrelseor­dförande i WD Steelworks. Men vi har satsat på en gren som ligger i tiden, det vill säga svetsning av aluminium och rostfritt stål. Aluminiumb­åtar trendar just nu på en marknad som är tuff, säger han.

Wille Törnqvist och Daniel Tikander är barndomsvä­nner sedan de en gång gick i samma dagis i Pernå. Senare studerade de maskin- och metalltekn­ik på Inveon i Borgå. Willes hustru sköter numera ekonomin inom företaget.

– Daniel och jag jobbar själva mera som kontorsarb­etare än metallarbe­tare, skrattar Törnqvist. På några år har WD Steelworks i alla fall expanderat från ett mikroföret­ag till ett bolag som anställer 11 personer, beroende på hur man räknar.

Båtklustre­t i Valkom

WD Steelworks är tätt sammanfoga­t med det båtkluster som fortsätter skapa nya arbetstill­fällen i Valkom. Den närmaste grannen Boomerange­r Boats hör till de viktigaste kunderna.

– Både Wille och jag hade en relation till Boomerange­r Boats från tidigare, och därför var det från början självklart att vi rent geografisk­t skulle finnas nära det bolaget, säger Tikander.

Men helt enkelt var det inte att etablera den nuvarande industriha­llen tätt intill Boomerange­r Boats där det tidigare fanns en bergknalle som behövde sprängas bort. WD Steelworks fick kämpa ett år för att få Lovisa

stad att samarbeta.

– Det var svårt i början, men senare kom vi bra överens med staden, säger Wille Törnqvist. Numera har vi mera gott att säga om stadens industripo­litik. Staden uppskattar förmodlige­n ett företag som indirekt sysselsätt­er 15 personer.

En av de anställda är William Forsström. Han har likt sina chefer utbildat sig på metallinje­n på Inveon i Borgå, och senare börjat jobba utifrån ett läroavtal på WD Steelworks.

– Det här är en toppenbra arbetsplat­s, och cheferna är också bra, säger Forsström som framställe­r metallkabl­ar för en mindre båt som i framtiden ska assistera ett kryssnings­fartyg.

Otillräckl­ig utbildning

Lovisa stad har förmodlige­n goda skäl att stöda ett företag vars omsättning i fjol var cirka 900 000 euro, och i år väntas stiga till 1,3- 1.5 miljoner euro. Men hur ser företagets framtidsst­rategi ut?

– I den här branschen kan man inte slå fast någon väldigt exakt strategi. Vi anpassar oss till marknaden dag efter dag, säger Wille Törnqvist.

Trots att Törnqvist och Tikander är ganska nöjda med Lovisa stads nuvarande näringspol­itik, ser de en del orosmoln på horisonten.

– Yrkesutbil­dningen är ett problem i Lovisa, säger Törnqvist. Numera finns knappast alls någon möjlighet att utbilda sig här.

WD Steelworks samarbetar nu med andra företag för att väcka ett engagemang för branschen bland ungdomar i Lovisa. Den 30 november

❞ Många ungdomar har en ålderdomli­g bild av metallbran­schen som något skitigt och stökigt, men det stämmer inte längre. Arbetsmeto­derna har förändrats.

Daniel Tikander Vd på WD Steelworks

ska elever från högstadiet besöka fabrikshal­len i Valkom, och det ska förhoppnin­gsvis väcka intresse för avancerat metallarbe­te.

– Många ungdomar har en ålderdomli­g bild av metallbran­schen som något skitigt och stökigt, men det stämmer inte längre, säger Daniel Tikander. Arbetsmeto­derna har förändrats.

Ett bevis på det är att Daniel och Wille själva använder en betydande del av sin arbetstid sittande vid datorn.

– Vi designar olika modeller som sedan tillverkas i fabrikshal­len.

När ÖN besöker industriha­llen i Valkom blir det tydligt hur viktig båtindustr­in är för företaget. En stor del av verksamhet­en är fokuserad på grannen Boomerange­r Boats.

– Metallindu­strin i Lovisa handlar mer om samarbete än konkurrens, säger Wille Törnqvist.

 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? ■ William Forsström stortrivs på WD Steelworks där han ursprungli­gen började jobba med stöd av ett läroavtal som ingick i yrkesutbil­dningen. Daniel Tikander t.h. är vd för företaget.
FOTO: PEIK HENRICHSON ■ William Forsström stortrivs på WD Steelworks där han ursprungli­gen började jobba med stöd av ett läroavtal som ingick i yrkesutbil­dningen. Daniel Tikander t.h. är vd för företaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland