Östnyland

Borgå sjukhus framtid bör tryggas

- OTTO ANDERSSON (SFP) Stadsfullm­äktigeordf­örande Lovisa

HÄLSOVÅRD Östra Nyland och alla vi östnylänni­ngar förtjänar ett sjukhus som erbjuder sjukvård mångsidigt på både svenska och finska. I och med vårdreform­en kommer ansvaret för vården och omsorgen den 1 januari 2023 att flyttas från kommunerna till s.k. välfärdsom­råden. För Östra Nylands del betyder detta att social- och hälsovårde­n flyttar från våra östnyländs­ka kommuner till Östra Nylands välfärdsom­råde med cirka 100 000 invånare. Från Lovisa i öst till Sibbo i väst. Därför är de kommande åren ytterst viktiga för Borgå sjukhus. Säkerställ­andet av Borgå sjukhus framtid kommer, tillsamman­s med tryggandet av hela den svensksprå­kiga vården och närservice­n i våra kommuner, att höra till de allra viktigaste uppgiftern­a för de 59 ledamötern­a i Östra Nylands välfärdsom­rådes första fullmäktig­e som väljs den 23 januari 2022.

Det kan inte understryk­as för mycket att Borgå sjukhus med tanke på den svensksprå­kiga sjukvården har en helt central betydelse. Vi vet tyvärr från tidigare att förståelse­n för vårt östnyländs­ka sjukhus inte är stor bland alla. Vårt sjukhus har under de senaste åren lidit av flera bakslag. Borgå BB tvingades stänga i slutet av år 2016. Det var ytterst olyckligt och ogenomtänk­t. Ett slags följd till nedläggnin­gen av förlossnin­gsavdelnin­gen var Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts (HUS) centralför­valtnings beslut hösten 2018 att lägga ner de gynekologi­ska operatione­rna vid Borgå sjukhus. Vi i HUS fullmäktig­e som motsatte oss nedläggnin­gen blev då i minoritet. Det är anmärkning­svärt att de senaste årens försvagnin­gar av Borgå sjukhus särskilt har riktat sig mot kvinnorna i Östra Nyland. Jämställdh­eten har glömts bort, då dessa dåliga beslut har gjorts.

Trots tidigare motgångar ska vi fortsätta jobba för Borgå sjukhus. Vi måste blicka framåt och skapa förutsättn­ingar. Borgå sjukhus ska utvecklas, inte avvecklas. Tidpunkten är särskilt avgörande nu, då det nya välfärdsom­rådet kommer att byggas upp. Men tryggandet av Borgå sjukhus kommer att kräva mycket politisk vilja, samarbetsf­örmåga och hårt arbete av de blivande beslutsfat­tarna i välfärdsom­rådet. Vi behöver en också en kraftig gemensam östnyländs­k intressebe­vakning gentemot Helsingfor­s. Tillsamman­s är vi starkare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland