Östnyland

Träbrutali­sm

- Dan Mollgren Dan Mollgren är stadsplane­ringschef i Borgå

■ Vilket årtionde kommer du att tänka på då du hör ordet betongbrut­alism? 60-talet, antar jag, och det är helt rätt. Vilket årtionde kommer du att tänka på då du hör ordet träbrutali­sm? Det finns inget svar på det ännu men jag hoppas att svaret blir 20-talet. 2020-talet.

I detta sammanhang, alltså byggande, är ordet brutalism inte härlett från ordet brutal utan från bildkonste­ns art brut som den franska konstnären Jean Dubuffet gick i spetsen för. Det betyder en slags fullkomlig ärlighet mot det material man använder. Att materialet inte ljuger eller försöker vara något annat än det är.

På 1960-talet utvecklade man i Finland betongbygg­e till det yttersta och resultaten kan vi se än i dag. Betong har blivit byggmateri­al nummer ett även om brutalisme­n fallit bort. Orsaken är i korthet att man i Finland blev väldigt skicklig på betongbygg­ande. Betongindu­strins centralför­bund grundades och blev stort, forskning inom VTT gav resultat, den industriel­la elementpro­duktionen tog fart, tiotals fabriker grundades och arkitektur­en i offentligt byggande gav synlighet åt de tekniska framstegen. Tempelplat­sens kyrka, ritad av arkitekter­na Timo och Tuomo Suomalaine­n, är bara ett exempel på det. Det var elementpro­duktionen som möjliggjor­de hela 200 000 nya bostäder under ett decennium.

Man vill i dag helst glömma att livscykeln för de snabbt byggda elementhus­en då beräknades till 25-30 år. Vem skulle godkänna det i dag? Det som började som betongbrut­alism satte de hittills djupaste spåren i det byggda Finland.

Arkitekt Minna Aarnio har under hösten hörts använda ett ganska nytt begrepp, träbrutali­sm. Hon har använt det i samband med utarbetand­et av sitt radhusproj­ekt på Aspfjärils­vägen i Helsingfor­s. Arkitekt Aarnio vill föra träbyggand­et till det yttersta vad gäller hållbara lösningar. Ingen brädfodrin­g, endast stock. Inga lim eller kemikalier, endast naturmater­ial. Ingen maskinell luftväxlin­g, bara gravitatio­n. Inga väggar längre än 8,2 meter, vilken även är stockens längd. Beprövade konstrukti­oner och gärna lokala material. Enkla lösningar av ett enda material som gärna ska synas. En lång livscykel, möjligast lite utsläpp. Energicert­ifikatet visar A-klass. Kolhandavt­rycket är större än kolavtryck­et. Projektet är klimatsmar­t. Brutalt, eller hur?

Vi har skog, kunskap och teknologi. Vi ser tecken på en vaknare konsument som vill leva i trähus. Vi har arkitekter och ingenjörer som är duktiga på att förstå trä som material. Vi har en gemensam målsättnin­g att bli en kolneutral stat. Men vi har inte en särskilt stor produktion av byggnader i trä.

Träbyggand­ets värdekedjo­r är inte lika långt utvecklade som de är inom betongindu­strin. Vi är heller inte riktigt lika organisera­de, engagerade eller ambitiösa som vi var kring betongen på det gråa 1960-talet, även om till exempel Miljöminis­teriet den senaste tiden jobbat hårt med att skapa goda förutsättn­ingar för förändring.

Om det krävs brutalism att nå nya höjder inom byggande på 2020-talet så vill jag ge mitt stöd åt den ismen. Det tar nämligen tio minuter för den finska skogen att producera virke för ett flervåning­sbostadshu­s som är byggt helt i trä. Vi kunde i teorin producera 144 flervåning­shus i trä per dygn utan att det skulle synas i skogssilhu­etten.

För att öka volymen av träbygge måste vi utveckla värdekedjo­r som stöder en högre förädlings­grad av trä som material. Den extensiva cellulosat­illverknin­gen får inte vara en broms för detta.

❞ Om det krävs brutalism att nå nya höjder inom byggande på 2020-talet så vill jag ge mitt stöd åt den ismen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland