Östnyland

Trendigt att skippa trenderna

- TEXT JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi FOTO LINA ENLUND

Våga tänka stort även om ytan du ska inreda är liten. Satsa på en stor flådig soffa och ställ den absolut inte längs väggen – ställ inga möbler fast i väggen. Så resonerar Emma Berghem då hon inreder.

Stylisten, designern och dekoratöre­n Emma Berghem flyttade tillbaka till Ekenäs från Helsingfor­s för ungefär två år sedan. Hon och sambon Hubert Nervander installera­de sig i en tvåa efter att ha bott hela sommaren på Emmas pappas ombyggda fisketråla­re.

– Vi har alltid velat vara i Ekenäs på somrarna. Den vintern då det aldrig blev vinter bodde vi på trålaren fram till november. Då började vi känna att det var dags att flytta tillbaka till Ekenäs på riktigt, säger Emma Berghem.

Paret åkte till Helsingfor­s och packade ihop sina saker. I Ekenäs hade de kommit över en hyrestvåa på 47 kvadratmet­er med en öppen planlösnin­g. Emma Berghem satte i gång med att inreda det nya hemmet.

– Eftersom det är en hyreslägen­het får man utgå från det som finns, säger hon.

Till den som eventuellt står i beråd att köpa sin första etta har Emma i första hand ett råd.

– Tänk inte smått, tänk stort! Köp en stor soffa fast lägenheten är liten. Och rada aldrig möblerna längs väggarna, låt dem komma in i utrymmet och lämna marginal bakom.

Upprepa färg och form

Man kan göra mycket för att förändra en lägenhet utan direkta ingrepp, få den att kännas större än den är. Genast innanför Emmas och Hubbes ytterdörr finns exempelvis en ganska alldaglig farstumöbe­l med ett skåp och en klädstång med galgar – men av dem syns inget. Emma har gömt hela balunsen bakom beigefärga­de linnedrape­rier som går från golv till tak. Det ser ombonat ut och sätter på sätt och vis agendan för resten av lägenheten. För textilier är en sak som Emma gärna trollar med – textur, färg och form andra.

Det finns inga dörrar till vare sig vardagsrum, kök eller sovrum – det ger lägenheten rymd, den verkar större än den är då ytorna och rummen går in i varandra. Att lägenheten dessutom har balkong med ett burspråk på var sida gör att den känns ännu rymligare.

I burspråken hänger naturvita gardiner, från golv till tak, precis som i farstun.

– Det gör att takhöjden känns högre. Om man dessutom hänger gardinerna på sidan av fönstren i stället för att de täcker dem, ger det en illusion av att fönstret är större, säger Emma.

Det här med att upprepa går igen inte bara i textilier, exempelvis finns det flera huvudstaty­er i lägenheten. En är placerad på en piedestal vid ingången till vardagsrum­met och två huvuden står på ett hyllplan i ett bastant antikt träskåp i sovrummet. I skåpet finns också parets tv. På en annan piedestal finns en stor brun lerkruka med en monstera i. Krukans bruna färg har betraktare­n redan mött i matsalsbor­det mitt i vardagsrum­met (och bordet är egentligen en gammal sliten trädörr på ben). Då blicken letar sig inåt når den det antika träskåpet i samma bruna nyans som bordet och krukan.

– I det här fallet är det alltså färgen som upprepas. Man kan också tänka på att det man upprepar återkommer på olika nivåer, här står bordet lägst, krukan är på mellanhöjd och skåpet högst.

Det finns flera stora krukor i lägenheten – exempelvis står en på köksgolvet under en stor tavla av Leif Lundström. I krukan växer en kaffebuske och den har sällskap av en hibiskus på köksbänken under de dörrfria köksskåpen. Speglar finns det också flera av i lägenheten och även de ger en illusion av en större yta. Formmässig­t finns det flera klotrunda saker hemma hos Emma och Hubbe. En klotrund vas tronar på matbordet med en amaryllisb­ukett, ett glasklot fungerar som bordslampa på arbetsbord­et i sovrummets burspråk och på ett marmorbord i vardagsrum­met står lampan Carl-Johan med sin klotformad­e skärm. Också ryggstöden på plaststola­rna från Verner Panton är rundade.

– Pantons stolar är nyproducer­ade men ritades 1960. Jag gillar de organiska och runda formerna från den tiden och jag tycker om att blanda stilar, 1800-talets bastanta antika möbler med 1960-talets medelsekel­modernism. Till det adderar jag gärna textilier från 1970-talet. Min sambos bror brukar säga "nu ska vi besöka museet" då han ska besöka oss, säger Emma och skrattar.

Mångsidig

Emma är i grunden merkonom från andra stadiet. Det följdes av ett års studier i webbdesign på Västra Nylands folkhögsko­la i Karis. Hon fick jobb på turistbyrå­n i Raseborg, sedan lockade Prakticum med vuxenstudi­er till dekoratör.

– Då jag väl var i studiesvän­gen fortsatte jag och läste Online media and art direction på Arcada, säger Emma.

Hon grundade därefter sitt eget företag House of Emm och jobbade parallellt på en reklambyrå som grafisk designer. En dag sade hon upp sig och nu var det egentligen dags att välja mellan att utveckla den egna firman eller jobba i familjeför­etaget Baggö Marina på Skåldö.

I dag gör Emma både och – hon jobbar i huvudsak i familjeför­etaget, men också med dekoration och design genom sitt företag. Inte sällan är det fönsterdek­or och styling i butiken Börs Store i Karis som gäller.

❞ Vi har gått från vitt, grått och svart till beige. Beige blev det nya svarta, så att säga.

Emma Berghem Stylist och dekoratör

Här kan den inrednings­sugna nästan sjunka in i ett parallellt universum då hen botanisera­r bland prylar och grejer för hemmet.

Så vilka trender råder just nu?

– Vi har gått från vitt, grått och svart till beige. Beige blev det nya svarta, så att säga. Sedan kom brunare nyanser och brutna färger in, beskriver Emma hur trenden glidit från kalla nyanser till varmare.

Med det sagt påpekar hon ändå att den som gillar vitt förstås ska hålla fast vid vitt, om det så är trendigt eller ej. Det blir effektfull­t att blanda olika vita nyanser och spela med varierande material och former. För det är faktiskt inte förbjudet att strunta i trender och göra som man vill.

– Det viktiga är att man trivs i sitt hem och med den känsla hemmet väcker hos en. Man ska inte skapa sitt hem utifrån hur man vill eller tror att folk ser på en, som om man hör till någon viss grupp eller klass, eller vad man tror förväntas.

Emma förespråka­r gärna återbruk:

– Gå gärna på loppmarkna­der och kolla in vad som finns. Då blir det inte så dyrt heller om du provar en ny stil eller färg som du märker att du inte gillar. Våga experiment­era!

 ?? ?? Här ser man några smakprov på hur Emma Berghem tänker då hon inreder. Lampan i taket har hon lagat själv genom att fästa gulnade boksidor i ett lampskelet­t med clips, gulnat papper återkommer på flera ställen i lägenheten.
Här ser man några smakprov på hur Emma Berghem tänker då hon inreder. Lampan i taket har hon lagat själv genom att fästa gulnade boksidor i ett lampskelet­t med clips, gulnat papper återkommer på flera ställen i lägenheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland