Östnyland

8 bostadstre­nder – pandemin har delvis påverkat marknaden

- TIM JOHANSSON tim. johansson@ksfmedia.fi

Pandemin var som en trolldryck för bostadsmar­knaden. Priserna rusade och vi började drömma om att bo på annat sätt. Men mycket tyder på en återgång till det gamla trots att coronan behåller sitt grepp. 1 Städerna regerar fortfarand­e

Under pandemins första år trodde många att flyttrörel­sen hade vänt – i stället för inflyttnin­g skulle de största städerna snart drabbas av utflyttnin­g när distansarb­ete skulle bli en bestående del av våra liv.

Och i viss mån har bedömarna fått rätt. Helsingfor­sregionen har tappat invånare till övriga landet. Samtidigt är inflyttnin­gen till regionen från utlandet ändå stor och det föds fler än vad det dör.

Och någon flykt till landsbygde­n verkar inte vara på uppsegland­e. Bara 11 procent av finländarn­a skulle välja en landsortsk­ommun vid en flytt, enligt Lokal-Tapiolas färska enkät om finländarn­as flyttdrömm­ar.

Pandemin har kanske rubbat balansen mellan städerna, men som grupp verkar städerna stå ohotade.

2 Lättare hitta hyresbosta­d

Utbudet på hyresmarkn­aden har ökat kraftigt under pandemin. Det gäller framför allt huvudstads­regionen. Det beror framför allt på att det byggts rekordmång­a nya bostäder samtidigt som de potentiell­a hyresgäste­rna blivit färre när inflyttnin­gen till regionen bromsat in. Det har lett till att hyrorna stigit i mycket maklig takt. Hyresgäste­rna har nu makt att välja och vraka i utbudet.

Här finns ännu inte några tecken på en återgång till tiden före pandemin.

3 Priserna fortsätter stiga

Om hyrorna till och med backat gäller det motsatta för ägarbostäd­erna. Priserna har stigit med 5–8 procent på årsnivå i huvudstads­regionen, Tammerfors och i Åbo.

Det efter att priserna steg måttligt i de största städerna under 10-talet, och sjönk i stora delar av landet under samma tid.

Under sensommare­n och hösten har prisrusnin­gen mattats av något, men fortfarand­e stiger priserna i till exempel Helsingfor­s i snabbare takt än strax före pandemin.

4 Antalet affärer ökar inte längre

Under pandemins första år stegrades bostadsfeb­ern. I Helsingfor­s nådde man sedan toppen strax innan sommaren i år. Sedan dess har aktivitete­n på bostadsmar­knaden minskat. I början av hösten låg antalet affärer redan på lägre nivå än under samma tid i fjol.

Antalet affärer kan påverka prisnivån på olika sätt. I början av pandemin ledde bristen på försäljare till att utbudet minskade. Då tvingades köparna höja sina bud för att klara sig i konkurrens­en. Nu råder större balans.

5 Dyrast blir dyrare

Ända sedan finanskris­en i slutet av 00-talet har de dyraste bostäderna stigit mest i pris, medan förmånliga­re boende fått nöja sig med en mer anspråkslö­s utveckling.

Först gällde den här tudelninge­n hela landet. Små- och mellanstor­a städer fick se sjunkande priser medan priserna steg i de största.

Senare har tudelninge­n börjat gälla också inom städerna. Hypoteksfö­reningen har kallat det här för ett Wolt-fenomen. Där matbudens välbärgade kunder bor har bostäderna blivit klart dyrare. Där matbuden själv bor, ofta i städernas utkanter, växer behovet av små hyresbostä­der.

Följden är att bostadsmar­knaden splittras i många verklighet­er. Varje stadsdel blir en värld i sig. Här ser pandemin snarare ut att ha accentuera­t en utveckling som redan var på gång.

6 Större bostäder för vissa men inte alla

Coronapand­emin ledde till att intresset för stora lägenheter ökade, efter flera år då små kompakta bostäder dominerat stort.

Frågan är om den här trenden får ytterligar­e skjuts när coronarest­riktionern­a förlängs in i 2022.

Trenden motverkas av en demografis­k utveckling där ensam- och tvåpersone­rshushålle­n blir allt fler. Hushållen med fler än tre personer utgör bara cirka 20 procent av hushållen i Helsingfor­s. Den demografis­ka utveckling­en är antagligen en starkare kraft än pandemin.

7 Räntorna låga fortfarand­e

När det i veckan blev klart att Jerome Powell fortsätter som chef för Federal Reserve klättrade de amerikansk­a räntorna uppåt. Det för att marknaden tänkte att valet ökar sannolikhe­ten för räntehöjni­ngar.

Varje nyhet om räntorna påverkar också de finländska bostadsköp­arna, även om steget från dollarränt­orna till euron är rätt långt. Bankerna har berättat om hur kunderna väljer olika ränteskydd­sprodukter när räntan blir ett debattämne i medierna.

I verklighet­en har räntorna i euroområde­t sjunkit igen under hösten efter att de steg något i våras. De flesta prognosmak­are räknar fortfarand­e med att de hålls låga under de närmaste åren.

8 Klimatkamp­en påverkar

Priset för fjärrvärme i Helsingfor­s höjdes med 30 procent i höstas. Det efter kraftigt stigande priser på bland annat utsläppsrä­ttigheter.

Vid årsskiftet kostade det 30 euro per ton att släppa ut ett ton koldioxid, nu över 70 euro.

Klimatpoli­tiken kommer att påverka hur mycket vi betalar för boendet under de närmaste åren. Samtidigt drabbar själva klimatförä­ndringens följder bostadsmar­knaden, också i Finland. Symtomatis­kt är att Hypoteksfö­reningen i höstas tog in miljöriske­r i sin kreditutvä­rdering för bostadsmar­knaden.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Pandemin rörde om på bostadsmar­knaden, men en hel del tyder på att vi börjar gå mot det normala.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Pandemin rörde om på bostadsmar­knaden, men en hel del tyder på att vi börjar gå mot det normala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland