Östnyland

Lovisaprof­ilen Camilla Berggren aktuell med bok om Are Waerland

- MIRA STRANDBERG

Han var en omstridd person, hamnade ofta in i tvister och var tvungen att fly hemstaden Ekenäs efter provokativ­a utspel mot det ryska förtrycket. Nu har hälsogurun Are Waerland, född Paul Fager, förevigats i bokform av dottern till en av hans hängivna följare.

Vegetarisk kost, hemlagad müsli och råggröten kruska var vardag hemma hos Camilla Berggren när hon var liten. Det hörde inte till vanlighete­rna i 1950-talets Vasa, där hon växte upp, så hon kände sig ofta som en udda fågel.

Orsaken till barndomens säregna matvanor stavas Are Waerland. Han förespråka­de en hälsoideol­ogi som i dag känns bekant men som för nästan 100 år sedan var radikal: en vegetarisk kost som skulle motverka sjukdomar.

– Han turnerade runt i Norden och spred sitt budskap. När mamma såg honom blev hon en hängiven efterfölja­re, kastade ut köttet och startade en vegetarisk restaurang. Att vara vegetarian i Vasa på den tiden gjorde att man var lite mysko. Eftersom jag har varit journalist i fyrtio år är jag van vid att ta reda på saker om det är något jag funderar över. Nu ville jag ta reda på vad det egentligen var för en typ som min mamma hade blivit så totalt "frälst" av.

En mytisk person

Are Waerland föddes i Ekenäs som Paul Fager. Han och brodern Carl Michael Fager var båda aktiva i motståndsr­örelsen under ryska tiden. Paul Fager skrev skådespel och pamfletter mot det ryska förtrycket och blev tvungen att fly till Sverige. Där grundade han Hälsofrämj­andet,

ett riksförbun­d som i dag säger sig verka för en hållbar livsstil med helhetssyn på hälsa och med livsstil som förebyggan­de medicin.

– Han var en nästan mytisk person i Sverige och förespråka­de en lakto-vegetarisk kost. Men i Sverige kände få till hans koppling till Ekenäs, säger Berggren.

Berggren fick kontakt med PehrJohan Fager, ordförande för Hälsofrämj­andet och en släkting till Waerland. Genom honom fick hon tillgång till unikt material: Are Waerlands brev, bland annat till "Kära lilla moris".

– Breven finns som bilaga i boken. Han skrev flitigt till sin mamma Hilda Fager i Ekenäs.

Berggren hade ursprungli­gen tänkt sig att skriva en skönlitter­är bok. Under arbetets gång insåg hon ändå att det finns en beställnin­g på en sammanhäng­ande biografi över Waerland.

– Nu är det mest fakta men med ett drag av fiktion.

Envis och stridbar

I boken ingår också några kapitel där Pehr-Johan Fager analyserar Waerlands läror och relevans i dag.

– I dag är det ju så otroligt populärt att vara vegetarian, men så var det inte då. Han var före sin tid, helt enkelt.

Are Waerland var också en komplex person. Han råkade ofta i gräl med folk och verkar ha varit svår att samarbeta med. Bland annat gjorde han ett försök till comeback i Ekenäs, men det lyckades inte särskilt bra.

– Han ville bli erkänd i sin hemstad men blev bara impopulär. Hans bror däremot blev redaktör på tidningen Västra Nyland.

– Det har varit spännande att se vilken märklig person han var. Han samlade stora skaror hängivna följare men väckte också mycket negativa känslor och var otroligt envis och stridbar. Han blev stämd och hamnade i fängelse – men om han misslyckad­es reste han sig alltid på nytt.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Camilla Berggren i Lovisa har skrivit en bok om Are Waerland.
■
FOTO: PRIVAT Camilla Berggren i Lovisa har skrivit en bok om Are Waerland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland