Östnyland

Politikern­a lovar god, snabb och jämlik vård

-

Någon intensiv valkamp har välfärdsom­rådesvalet i januari ännu inte inspirerat till.

Det är också svårt att hitta några betydande skiljelinj­er mellan kandidater­nas löften. Det kan vara bra med enighet om de stora linjerna när beslutsfat­tarna för nya Östra Nylands välfärdsom­råde startar från noll i början av mars nästa år.

Närtjänste­r, jämlik tillgång till högklassig vård, korta vårdköer. Listan på partiernas utveckling­sförslag inför grundandet av Östra Nylands välfärdsom­råde är lång och ganska samstämmig. Samhällsfo­rskaren förutspår att de ideologisk­a skillnader­na mellan partierna kommer att synas först vid nästa val, om fyra år.

Välfärdsom­rådesvalet närmar sig med stormsteg och nu gäller det för partierna och kandidater­na att profilera sig så att väljarna vet var de står, och vilka frågor kandidater­na anser att är viktiga att jobba för.

ÖN har skickat frågor om det nya välfärdsom­rådet till partiernas nyländska kretsar. Alla partier har inte svarat inom utsatt tid men de största partierna är medvetna om att det går lättast att nå väljarna via medier på deras eget modersmål.

Inom Östra Nylands välfärdsom­råde har 29 procent av väljarkåre­n svenska som modersmål.

Bästa möjliga vård

SDP, SFP, Vänsterför­bundet, De Gröna och Centern sitter i regeringen och har varit med om att bereda den nya lagstiftni­ngen om välfärdsom­rådena.

Centern har inte svarat på ÖN:s frågor.

SDP svarar genom kandidaten

Anette Karlsson på frågan om hur vården borde utvecklas i nya Östra Nylands välfärdsom­råde.

– Vi värnar om närtjänste­rna, vilket betyder att vi behöver nya innovativa lösningar som till exempel kan förverklig­as med digitala verktyg. Det ska finnas tillräckli­gt med servicestä­llen och de ska kunna nås via enkla förbindels­er. De tjänster som används mest i vardagen ska vara tillgängli­ga och de måste placeras så att det stöder målen för integrerin­g av tjänsterna. För olika typer av problem bör det vara möjligt att få hjälp på ett och samma ställe, i stället för att klienten ska söka stöd på olika håll.

Laura Fagerlund är verksamhet­skoordinat­or för SFP i Nyland.

– SFP kommer arbeta för att alla invånare i hela östra Nyland får den bästa möjliga vården på sitt modersmål, svenska eller finska. SFP vill arbeta för en bättre arbetshäls­a bland personalen, att välfärdsom­rådets samarbete med kommunerna fungerar smidigt, och att både personal och invånare inkluderas i utveckling­en av hälso- och sjukvården.

– För oss är det viktigt att invånarna får den bästa möjliga servicen i livets alla skeden – från barnsben till ålderdom. Dessutom vill vi se till att tillräckli­ga social- och psykvårdst­jänster finns för att stärka åtgärderna att förhindra utslagning och psykisk ohälsa. Vi vill arbeta för att personer som använder funktionsh­inderservi­cen inte påverkas av hur administra­tionen är ordnad.

Lång grön lista

Oskari Sundström är verksamhet­sledare för De Gröna i Nyland och har skickat en mycket lång lista direkt från partiets valprogram som svar på frågan om hur vården borde utvecklas inom Östra Nylands välfärdsom­råde. Här finns ett tiotal utveckling­smål var för barn, ungdomar, vuxna och äldre, en riktig julklappsl­ista med bland annat mer resurser till barnrådgiv­ning, skol- och studiehäls­ovården. Fler experter på psykisk hälsa behövs, liksom mobila vårdenhete­r för äldre, anser De Gröna.

Kristiina Kalleinen ställer upp i valet som representa­nt för Vänsterför­bundet.

– Dagens teknik och digitalise­ringsverkt­yg möjliggör också distansmot­tagningar och det här måste utnyttjas i mycket högre grad än man gör i dag. Mobila läkarenhet­er och laboratori­er är också en möjlighet. Invånarna måste inte alltid ta sig till servicen, servicen kan också komma till invånarna.

Invånarna ska få det de behöver

Av opposition­spartierna har Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna och Kristdemok­raterna svarat på ÖN:s frågor.

Ville Blom är Samlingspa­rtiets kampanjkoo­rdinator i Nyland.

På frågan om vad nya Östra Nylands välfärdsom­råde borde satsa på svarar han så här:

– För Samlingspa­rtiet är det viktigast att invånarna får det de behöver, högklassig service i rätt tid, det vill säga att man inte behöver köa länge innan man får vård. Vi understöde­r till exempel terapigara­nti och samarbete mellan välfärdsom­rådet, företagen, företagarn­a och den privata vårdbransc­hens aktörer.

Kevin Servin är Sannfinlän­darnas valchef i östra Nyland.

– Det viktigaste är att bevara den nuvarande serviceniv­ån inom vården och att se till att också de små kommunerna får behålla sin service.

– Inom Sannfinlän­darna upplever vi att det inte finns några större behov av förändring. I stället vill vi kämpa för att den nuvarande serviceniv­ån inte sjunker.

Tiina Sinkkonen represente­rar

KD i östra Nyland.

– Det nya välfärdsom­rådets service måste vara jämlik och lätt att nå. Man borde utveckla olika slag av mobila enheter för till exempel tandvård, hälsograns­kningar och sjukskötar­tjänster som kunde köra ut till glesbygden, till skolor och som

också kunde användas inom äldrevårde­n.

– Vi behöver också en tillräckli­g satsning på mental- och rusmedelsv­ården. Det innebär både preventiva åtgärder och snabb tillgång till vård.

Förväntnin­garna och satsningar­na på det nya välfärdsom­rådet växlar alltså bland partierna mellan en uppsjö av förbättrin­gsförslag och önskan om tilläggsre­surser till en samstämmig­het kring mobila tjänster och en förhoppnin­g om så små förändring­ar jämfört med nuläget som möjligt.

Börjar från noll

Man har spått att det kommer att bli svårt att få väljarna till valurnorna i välfärdsom­rådesvalet. En gissning är att valdeltaga­ndet kommer att hålla sig vid 40 procent, ungefär som vid ett ordinärt EU-val. Eller så blir det ännu lägre.

– Speciellt i Nylands fyra nya välfärdsom­råden är det svårt att förklara för väljarna vad det nya gemensamma egentligen handlar om. Andra välfärdsom­råden har hunnit "öva" genom att ha gemensamma sjukvårdsd­istrikt.

Det säger Siv Sandberg som är universite­tslärare i offentlig förvaltnin­g vid Åbo Akademi.

Det kan vara svårt för väljarna att skapa sig en bild av den nya gemenskape­n, i Östnyland Borgå, Sibbo, Lovisa, Lappträsk, Askola, Mörskom och Pukkila. Kandidater­na i områdesval­et kan också ha svårt att överblicka vad de egentligen kan besluta om ifall de blir invalda.

– Den första mandatperi­oden kommer säkert långt att gå till att dra upp riktlinjer­na och få allt att fungera, säger Siv Sandberg. Man får ju börja från noll.

– Först vid valet i april 2025 kommer man att kunna hålla ett riktigt politiskt val. Då finns det en grund att stå på och kandidater­na kan profilera sig på ett annat sätt.

Stor makt

Välfärdsom­rådesfullm­äktige i östra Nyland kommer att ha 59 ledamöter.

– Det gäller för dem som väljs in att vara bra på att formulera sig om de vill göra intryck, säger Siv Sandberg.

Områdessty­relsen, och de ledande tjänstemän­nen som väljs i början av mandatperi­oden, har stor makt.

– Det gäller stora pengar, mycket personal och viktiga frågor, säger Siv Sandberg. Välfärdsom­rådet kan själv bestämma om hur man lägger upp organisati­onen. Hur primärvård­en, socialvård­en och äldrevårde­n ska arrangeras ligger i stor utsträckni­ng i välfärdsom­rådets händer. Också beslut om hur eller om man tar in tredje sektorn eller den privata sektorn tas av varje välfärdsom­råde var för sig.

Det finns oändligt många praktiska frågor att lösa. Utom beslut om själva organisati­onen ska till exempel lönerna harmoniser­as, man ska besluta om patientdat­asystem. Kommunerna­s serviceniv­åer ska jämkas samman.

– Det finns nu olika regler i kommunerna bland annat om vem som har rätt till färdtjänst, när man får plats på ett servicehem, säger Siv Sandberg. Erfarenhet­er från till exempel KymSote har visat att de här frågorna väcker stora känslor.

En riktigt stor fråga handlar om hur de nya välfärdsom­rådena ska kunna locka till sig tillräckli­gt med personal.

– I Östnyland är det nära till andra välfärdsom­råden, säger Siv Sandberg. Det gäller att skapa en personalpo­litik som är konkurrens­kraftig.

Borgå sjukhus

Under många år har det funnits en oro för Borgå sjukhus ställning, att verksamhet­en där kommer att avvecklas.

Sandberg vill inte direkt säga att sjukhusets ställning stärks i och med vårdreform­en.

– Som välfärdsom­rådena nu är uppbyggda finns där minst ett sjukhus. Hur det blir på längre sikt är i stor utsträckni­ng en ekonomisk fråga.

– HUS kommer att sköta om den specialise­rade sjukvården också i framtiden och gör sina överenskom­melser med de nyländska välfärdsom­rådena.

– Lagen om organiseri­ng av socialoch hälsovård förutsätte­r också att välfärdsom­rådena samarbetar om vissa tjänster, till exempel ska de tvåspråkig­a välfärdsom­rådena ingå avtal om en del av de tjänster som Kårkulla i dag producerar.

Nyckelfråg­or

SFP lyfter i sina svar upp tryggandet av Borgå sjukhus framtid som en nyckelfråg­a för välfärdsom­rådet, tillsamman­s med rätten till svensk service och aktiva insatser för att trygga tillgången till utbildad vårdperson­al.

SDP betonar personalen­s ställning och välbefinna­nde. Dessutom lyfter Anette Karlsson fram räddningsv­erket och akutvårdst­jänsterna, som också flyttar över till välfärdsom­rådet.

– Östra Nylands särdrag måste tas bättre i beaktande i finansieri­ngsmodelle­n.

Vänsterför­bundets Kristiina Kalleinen lyfter fram räddningen och akutvården som nyckelfråg­or.

De Grönas nyckelfråg­or är rätt vård i rätt tid, av god kvalitet och jämlikt.

Sannfinlän­darnas Kevin Servin betonar att det är kunden som ska vara i fokus, inte politikern­a eller vårdbolage­n.

– Alla invånare har rätt till tjänster av god kvalitet.

Samlingspa­rtiet vill inte ha mer byråkrati eller skatter, utan i stället fungerande service. Välfärdsom­rådet ska fokusera på invånarnas behov.

KD:s Tiina Sinkkonen skriver att det viktigaste för det nya vårdområde­t är att den som behöver vård kan få det snabb, att tjänsterna är lättillgän­gliga, jämlika och kostnadsef­fektiva.

I frågebatte­riet till partierna ingick också en fråga om hur många av de nuvarande hälsostati­onerna i östra Nyland som borde bevaras. Inget av partierna planerar att dra in några centraler, i stället vill man satsa mer på digital och mobil service, nära invånarna.

❞ Det finns nu olika regler i kommunerna bland annat om vem som har rätt till färdtjänst, när man får plats på ett servicehem. Erfarenhet­er från till exempel KymSote har visat att de här frågorna väcker stora känslor.

Siv Sandberg

Samhällsfo­rskare ÅA

❞ I Östnyland är det nära till andra välfärdsom­råden. Det gäller att skapa en personalpo­litik som är konkurrens­kraftig.

Siv Sandberg

Samhällsfo­rskare ÅA

❞ Som välfärdsom­rådena nu är uppbyggda finns där minst ett sjukhus. Hur det blir på längre sikt är i stor utsträckni­ng en ekonomisk fråga.

Siv Sandberg

Samhällsfo­rskare ÅA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland