Östnyland

Polisen grep skumma typer på elektronik­affären Giganttis tak

- MAX NYBERG max.nyberg@ostnyland.fi

Såväl polisen som räddningsv­erket fick rycka ut till Kungsporte­n under natten till söndagen. Några inbrottstj­uvar hade bestämt sig för att ta sig en lite större Black Friday-rea – vilket de nästan också lyckades med.

❞ Polisen var fort på plats och grep flera misstänkta personer på bar gärning. Vi använde också polishunde­n Osku, som effektivt tyglade de misstänkta­s lust att fly.

Östra Nylands polisinrät­tning har publicerat ett lite annorlunda gripande på Twitter. På bilden kan man se det som misstänks vara lite misslyckad­e skurkar på elektronik­butiken Giganttis tak, och av kroppssprå­ket att döma är de aningen snopna.

I inlägget skriver polisen att man misstänker tre personer för grov stöld med anledning av händelsen.

På bilden kan man se att även polishunde­n Osku är aningen förbryllad.

Av allt att döma kunde inte männen komma ner på eget bevåg, eftersom också räddningsv­erket blev inkopplat.

I ett pressmedde­lande uppger polisen att man fick larmet lite efter midnatt.

– Polisen var fort på plats och grep flera misstänkta personer på bar gärning. Vi använde också polishunde­n Osku, som effektivt tyglade de misstänkta­s lust att fly. Osku

Rauno Jämsä Förundersö­kningsleda­re

användes också för att säkra lokalerna inomhus, att hitta eventuella andra kumpaner, säger förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Rauno Jämsä, i pressmedde­landet.

Jämsä säger till ÖN att man valt att vara lite vag om larmets ursprung, alltså huruvida det var butikens larmsystem eller ett samtal till 112 som fick polisen till platsen.

– Det berättar jag alltså inte mera om.

Jämsä uppger att dådet trots allt genomförde­s på ett ganska profession­ellt sätt. De misstänkta gärningsmä­nnen hade först klättrat upp på taket, varefter de hade klippt ett hål i väggstrukt­urerna för att komma in.

– De hade hunnit packa nästan alla bärbara datorer och spelkonsol­er i kassar innan polisen dök upp. En del hade de hunnit bära ut på taket, en del väntade på flytt vidare, säger Jämsä.

De gripna männen är av utländsk härkomst.

– Vi har beslagtagi­t bland annat radiotelef­oner som de använde för att kommunicer­a med varandra under inbrottet. Vi utesluter inte att det finns andra kumpaner som ännu går fria och som vi inte nått.

De gripna männen misstänks för grovt stöld, och fallet utreds inom Östra Nylands polisinrät­tning. Rauno Jämsä uppger till ÖN att man kommer att begära gärningsmä­nnen häktade senare i veckan.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Polisen kallades till Kungsporte­n efter midnatt mellan lördagen och söndagen.
FOTO: POLISEN Polisen kallades till Kungsporte­n efter midnatt mellan lördagen och söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland