Östnyland

Fjorton julhem öppnar sina dörrar i Lovisa

- FOTO: ARKIV/ JON NYQVIST

Julevenema­nget Traditione­lla julhem gör comeback efter ett års coronapaus. Föreningen Lovisa historiska hus har tagit över evenemange­t som tidigare arrangerad­es av Lovisa stad.

Trots bytet av arrangör så kommer evenemange­t att vara sig likt. I år öppnar 14 julhem sina dörrar under den första helgen i december.

– I år har vi hela sex nya julhem som deltar i evenemange­t. Det lär bli en fullpackad helg om man vill se dem alla, säger Nina Wiklund, ordförande för Lovisa historiska hus (LHH).

Evenemange­t har en hel del gemensamt med LHH: Under Traditione­lla julhem handlar det också om att husägare som bor i gamla historiska hus öppnar sina dörrar för allmänhete­n.

– Skillnaden är främst att det här evenemange­t ger de julgalnast­e bland oss en chans att dela med sig av sin julglädje, säger Wiklund med ett skratt.

När man besöker julhemmen kommer man att stöta på olika upplevelse­r.

– Alla firar julen på lite olika sätt och det återspegla­s också under evenemange­t. En del kanske bjuder på något gott, andra kanske ordnar en musikföres­tällning. Varje besök kommer att vara unikt på något sätt, säger Wiklund.

Bråda tider

Förberedel­serna inför evenemange­t börjar redan i november.

– För många kan det kännas lite galet att man börjar julpynta redan i november, men allt ska stå klart redan i början av december. Man måste verkligen älska julen för att ha dekoration­erna uppe så länge, säger Wiklund.

Hon erkänner att dekoration­erna nog kommer ner rätt så snabbt då julen är över, men överlag njuter hon av att planera och sätta allt i ordning.

– I grund och botten handlar det om att folk ska få komma in i ett varmt och stämningsf­ullt hem. Så länge man har julkänslan inombords så känns det egentligen aldrig stressigt. Det är inte meningen att vi ska försöka visa upp "perfekta" hem, för det finns inga sådana, säger Wiklund.

Evenemange­t arrangeras under den första helgen i december, på lördag den 4 och på söndag den 5 december klockan 10-17 . Evenemange­t har gratis inträde.

 ?? ??
 ?? EVY NICKSTRÖM ?? ■ Evenemange­t Traditione­lla julhem återvänder till Lovisa i år.
EVY NICKSTRÖM ■ Evenemange­t Traditione­lla julhem återvänder till Lovisa i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland