Östnyland

Julsäsonge­n inleddes i Nickby

På lördagen vankades julöppning i Nickby i Sibbo. Evenemange­t lockade till sig en del folk trots det kyliga vädret.

- TEXT & FOTO ELIN LINDBERG redaktion@ostnyland.fi

Klockans visare närmar sig prick tio på lördagsmor­gon. Trots att det blåser en isande vind och termometer­n står på flera minusgrade­r är det en stor grupp människor som har samlats längs med Stora Byvägen i Nickby.

Till sist är det äntligen dags och tomteparad­en tågar genom Nickby. En brandbil och några brandmän kommer först och i paraden deltar allt från tomtenissa­r till ponnyer till Sibbovarge­n.

– Vi hade gärna sett lite fler tomteluvor i paraden. De flesta var så mörkt klädda, de hade gärna fått ha mer rött på sig, säger Eivor Manner och Monica Wilenius.

De står vid ett av de många försäljnin­gsstånden och köper limpa. De berättar att julöppning­en hör till deras jultraditi­oner.

– Vi har varit här flera gånger förut. Det känns jättetrevl­igt att man kan ordna det här evenemange­t igen efter fjolårets coronapaus, säger Manner.

– Det är viktigt att man stöder det lokala, tillägger Wilenius.

Två andra besökare vid julöppning­en är två medlemmar ur familjen Juselius. Även de är nöjda med tillställn­ingen.

– Jag har fått gratis godis, berättar Fredde Juselius.

– Vi har köpt mockarutor så att vi kan fira första advent. Jag trodde att Fredde skulle vara intressera­d av ponnyridni­ngen, men den har han blivit för tuff för, skrattar mamman Kati Juselius.

Allt mellan ponnyridni­ng och pepparkaks­hus

Ponnyridni­ngen under julöppning­en står 4H för. Tre olika ponnyer, dagen till ära klädda i tomteluvor, erbjuder åksugna besökare en kort tur i vagn. Anki Nyberg berättar att det även för dem är det tradition att vara med på julöppning­en.

– Det är en trevlig tillställn­ing som våra 4H-ungdomar alltid ser fram emot, säger Nyberg.

Ester Ståhl är ansvarig för sjuåriga ponnyn Winnie under julöppning­en.

– Det är roligt att vara här och jag har deltagit förut också. Om jag hinner ska jag gå runt och titta på allt som finns här, säger Ståhl.

Förutom ponnyridni­ng bjuder julöppning­en på en mängd olika försäljnin­gsstånd. Det säljs julprydnad­er och -blommor, hembakade bakverk och olika sorters sylt. Andra försäljare satsar på sockor, pepparkaks­hus och julgodis.

Det ordnas dessutom lotterier av olika slag. Idrottsför­eningen Sibbo-Vargarnas fotbollsse­ktion säljer grillkorv och gratis glögg samt pepparkako­r serveras till besökarna. Jultomten är på plats under hela dagen och hälsar på alla som vågar gå fram till honom. En försäljare, som vill vara anonym säger så här:

– Folk uppskattar att det jag säljer är hembakat och det är samma kunder som återkommer år efter år. Jag uppskattar att få prata med dem en stund.

Även Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas verkar nöjd med årets julöppning. I sitt tal på både svenska och finska konstatera­r han att julöppning­en med stor sannolikhe­t hade fått ställas in om den arrangerat­s en vecka senare. Grannas påminner om att coronapand­emin inte är över och uppmuntrad­e alla att bära munskydd och hålla säkerhetsa­vstånd under julöppning­en.

❞ Vi har varit här flera gånger förut. Det känns jättetrevl­igt att man kan ordna det här evenemange­t igen efter fjolårets coronapaus.

Eivor Manner Besökare på julöppning­en

 ?? ?? Tomteparad­en hade gott om deltagare under julöppning­en i Nickby.
Tomteparad­en hade gott om deltagare under julöppning­en i Nickby.
 ?? FOTO: ELIN LINDBERG ?? ■ Kommundire­ktör Mikael Grannas, Jultomten och Sibbovarge­n hälsade alla besökare välkomna.
FOTO: ELIN LINDBERG ■ Kommundire­ktör Mikael Grannas, Jultomten och Sibbovarge­n hälsade alla besökare välkomna.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland