Östnyland

Julstämnin­g i Kommendant­shuset

-

Hur firade man jul förr? I Kommandant­shuset i Lovisa kan man uppleva en riktig gammaldags julstämnin­g. Museet står julpyntat enligt traditione­r från olika historiska perioder. I utställnin­gen gömmer sig också små tomtemöss som familjens yngsta får upptäcka.

Lovisa stadsmuseu­ms traditione­lla julutställ­ning är en tidsresa till julfirande­t i Lovisanejd­en för över hundra år sedan.

I byarna firade man jul med gamla traditione­r och tolkade tecknen för det nya året. I staden tog man till sig nya traditione­r från utlandet, som den tyska julgranen som pyntades med presenter till barnen eller som ett paradisträ­d med blommor.

– Museets gran är i år pyntad med röda rosor efter modell från Abborfors gård, och med Värmlandss­tjärnor, vita stjärnform­ade blommor, som på Kulla gård, berättar museiassis­tent Carina Nygård, som byggt upp julutställ­ningen i ett meddelande.

Gemensamt för de flesta hushåll förr var att julen präglades av den bästa maten huset kunde uppbåda och mycket samvaro med släkt och vänner.

Julfirande­t pågick till tjugondag knut den 13.1, vilket också är slutdatum för utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland