Östnyland

Bredd och profilvärv­ningar har gett Akilles lyft

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Efter ett par stillsamma säsonger i det nedre skiktet av serietabel­len är Akilles handbollsh­errar tillbaka på toppen. Bredden i den förstärkta truppen är stor och då gemenskape­n finns där så är det inget under att grönvitt stoltserar på förstaplat­s i division 1.

Akilles handbollsh­errar har vinden i ryggen och seglar framåt som tabelletta i division 1 med ett facit på åtta segrar och bara en förlust. Efter den coronadrab­bade förra säsongen har chefsträna­ren Besim Qerimi fått ett slagkrafti­gt lag på benen. Sammanhåll­ningen på träningarn­a är bra vilket också syns på planen.

– Vi har fått mer erfarenhet till laget och har tränat hårt. Vi har gjort vissa ändringar och hittat rätta roller i försvarssp­elet. Genom det har vårt målvaktssp­el också blivit bättre, säger Qerimi som har en över tjugo man stark trupp till sitt förfogande.

– Det brukar sällan vara så här många spelare i ett divisionsl­ag. Alla tränar och får ganska jämnt med speltid. Vårt spelsätt påverkas inte märkbart fast vi skulle byta flera spelare åt gången.

Bredden kombinerat med några profilvärv­ningar har varit ett vinnande koncept. Divisionss­äsongen började med åtta raka segrar innan det blev en dålig dag på arbetet borta mot Dynamo Riihimäki.

Ahlgren, Ahlgren och Ahlgren

En av profilvärv­ningarna är ligabekant­a Niclas Ahlgren som smällt in bollar på löpande band. 66 strutar på åtta matcher ger titeln skyttekung i det här skedet av säsongen. Ahlgren känner Qerimi från tio år tillbaka då Akilles höll till i FM-ligan och gillar chefsträna­rens sätt att utöva handboll.

– Han är taktiskt bra och det är mycket fart på träningarn­a. Han är en ganska teknisk tränare, går ganska mycket på detalj, säger Ahlgren.

Då Akilles är på planen ska tempot vara högt och försvarssp­elet uppoffrand­e.

– Vi vill spela en sådan handboll som håller tätt bakåt och spelar snabbt uppåt. Vi har en så bred trupp att vi kan hålla uppe tempot, säger Ahlgren.

Niclas är inte den enda med släktnamne­t Ahlgren i Akilles manskap. Äldre brodern Philip och lillebrors­an Richard lirar också för grönvitt.

– Jag har tidigare spelat med tillsamman­s med både min storebror och min lillebror men aldrig så att alla tre skulle vara i samma lag. Det har varit riktigt roligt.

– De bidrar utan vidare med sin erfarenhet. Ger alltid hundra procent och är dessutom trevliga typer som tränar bra. Bröderna är riktiga lagspelare, säger Qerimi om trio Ahlgren.

Skyndar långsamt mot FM-ligan

Akilles avrundar sitt 2021 med hemmamatch­er den 11 och 19 december och försöker sedan i mitten av januari behålla sin förstaplat­s innan serien klyvs itu i en övre och nedre slutserie. Säsongen 2021–22 spelas inget uppflyttni­ngskval, utan det är Handbollfö­rbundets styrelse som i sista hand bestämmer vilka lag får ansöka om ligalicens till säsongen 2022–23.

Akilles i FM-ligan – när händer det?

– Det får föreningsl­edningen säga. Jag tycker vi måste vänta och ytterligar­e förstärka laget. Det är inte bråttom, säger Qerimi.

– Men kanske någon gång i framtiden, säger Ahlgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland