Östnyland

Ännu finns det plats i lucias kalender

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Luciatiden är full av traditione­r, på tisdagsför­middagen var det dags för gå-till- olikabutik­erdagen. Luciapappa Kent Lang säger att coronapand­emin påverkat antalet bokade uppträdand­en men att inget torde sätta stopp för huvudevene­manget, luciakröni­ngen på Gamla rådhustorg­et den 13 december.

Lucia Selma Lepistö bjuder på en alternativ, men ändå välkänd, version av luciasånge­n då hon fått på sig luciaklänn­ingen och granskar resultatet i helfigurss­pegeln.

– Den här var nog fin. Men tänk om det kommer smink på klänningen?

Luciapappa Kent Lang säger med glimten i ögat att lucia ju är så naturlig att hon inte använder smink.

– Klänningen brukar nog med tiden bli ganska brun runt halsen, fortsätter han.

Luciakvart­etten hade en bråd dag på tisdagsför­middagen: tärnan Miranda Andersin säger att programmet ändå varit väldigt roligt.

– Först var vi till radion på intervju och sen gick vi till Aurum för att prova ringar. Vi har också provat skor på Skobox och lamatröjor på Magy's, och nu är vi här för att prova klänningar­na.

I år är det för första gången sömmarmäst­are Saila Haikkola som sytt lucias och tärnornas klänningar.

– Det är ett väldigt trevligt uppdrag att få sy klänningar åt så här söta flickor, säger Haikkola medan hon knyter skärpet runt tärnan FridaAnder­ssons midja.

Klänningar­na ska gå i arv åtminstone i några år, så Haikkola säger att hon medvetet gjort klänningar­na långa så att de vid behov kan kortas av för att passa lucior och tärnor av olika längd.

– De förra klänningar­na användes i fem år, allt beror på hur skitiga de blir, säger Kent.

Väntar på kröningen

Med alla attiraljer införskaff­ade börjar luciakvart­etten vara redo för den stora dagen. Men ännu återstår valet av sånger och några sångövning­ar tillsamman­s med sångpedago­g Giséla Gren-Nordström.

– Vi ska öva att sjunga ihop och också se vilka sånger som passar bäst för våra röster, säger Selma.

Kvartetten säger att de inte har några särskilda favoriter bland låtarna som brukar finnas på lucias repertoar, alla är vackra sånger.

Tärnan Tindra Karlsson säger att hon på förhand ser mest fram emot den festliga luciakröni­ngen på Gamla rådhustorg­et men att hon förvisso ännu inte vet på vilka alla evenemang de ska uppträda.

Kent är inte så mycket klokare på den punkten och säger att mycket ännu är öppet på grund av coronapand­emin.

– Vi har ju endast några allmänna evenemang: själva kröningen som ju sker utomhus samt luciakaffe på Grand den 13 december och luciakonse­rt den 16 som också ordas på Grand. Här är det arrangören som måste följa med läget ifall det är nödvändigt att begränsa deltagaran­talet.

Resten av lucias uppträdand­en sker på privata tillställn­ingar som föreningsj­ulfester och på daghem, skolor och äldreboend­en.

– När det gäller julfester och daghem har vi redan fått många bokningar men äldreboend­ena är ännu ett frågetecke­n på grund av coronan. Det finns alltså ännu utrymme i kalendern, så det är bara att ringa och fråga. En möjlighet för äldreboend­ena är att lucia uppträder utomhus och invånarna kan titta genom fönstren eller komma emot till ingångsaul­an. Det

❞ Först var vi till radion på intervju och sen gick vi till Aurum för att prova ringar. Vi har också provat skor på Skobox och lamatröjor på Magy’s, och nu är vi här för att prova klänningar­na. Miranda Andersin Tärna

finns säkert lite olika regler på äldreboend­ena.

I en tidigare artikel i Östnyland (ÖN 30.11) oroade sig Selma för hur rösten ska fungera ifall det är mycket kallt under uppträdand­ena utomhus. På tisdagen fick man ett smakprov på kylan då den kalla vinden fick temperatur­en att kännas betydligt kallare än de knappt tio grader på termometer­n. Sådan här kyla blir ändå inget problem:

– Det går nog ännu bra att sjunga, säger Selma.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ I år får tärnorna Miranda Andersin, Frida-Karin Andersson och Saila Haikkola och lucia Selma Lepistö helt nya klänningar sydda av Saila Haikkola.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ I år får tärnorna Miranda Andersin, Frida-Karin Andersson och Saila Haikkola och lucia Selma Lepistö helt nya klänningar sydda av Saila Haikkola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland