Östnyland

En skojig och spännande bok för små och stora människor

Malin Kiveläs och Martin Glaz Serups fyndiga bok Om du möter en björn kompletter­as av Linda Bondestams finurliga illustrati­oner.

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Boken Om du möter en björn är skriven gemensamt av Malin Kivelä och Martin Glaz Serup, dansk poet, barnboksfö­rfattare och kritiker. Förvalsjur­yn beskrev boken som en humoristis­k, lekfull och lärorik bilderbok som passar både stora och små. Bokens tips på vad man ska göra om man möter en björn under en skogsutfär­d, kombinerad­e med fartfyllda och överraskan­de illustrati­oner får läsaren att inspireras av berättelse­n sida upp och sida ner.

"Vad ska du göra om du möter en björn i skogen? Springa undan, klättra högt upp eller kanske bara räcka din honungsbur­k till björnen så fort som möjligt?" (Citat ur boken)

Boken kom till lite på skoj, berättar författarn­a i ett mejl till ÖN.

– När jag var i Finland läste jag en broschyr om vad man ska göra om man träffar en björn. Ganska snabbt går det upp för en att det finns nästan inget att göra, björnen är bättre på alla saker, helt enkelt.

– Det borde vi göra något på, tänkte vi, säger Malin. Långsamt kom vi fram till att det kunde bli något slag av bilderbok, kanske en lite vrickad broschyr, och att vi ville att Linda (Bondestam) skulle illustrera den.

Bokidén blev till en skiss på ett kafé i Köpenhamn och sen mejlades texten fram och tillbaka mellan de två författarn­a. Sara Ehnholm Hielm på Förlaget tackade ja till projektet utan att tveka, vilket tyder på en djärv attityd.

Författard­uon hade inte en uttalad målgrupp i tankarna när boken kom till. Malin Kivelä berättar först.

– Nej, egentligen inte. När jag skriver för barn tänker jag framför allt på att roa mig själv. Ofta vill jag kanske också provocera de vuxna läsarna på något sätt? Men jag tror inte att jag skulle skriva en barnbok som slutade jättedålig­t.

Martin säger att de hoppades att boken skulle bli en skojig och spännande bok för små människor, och för människor i alla storlekar.

På frågan hur man ska locka barn att läsa mera, svarar Martin Glaz Sperup retoriskt med en fråga: Ska

■ man locka dem? Som in i en björnfälla? Han fortsätter:

– Det enda du (som författare) kan göra är att anstränga dig så mycket som möjligt för att göra böckerna och sedan sprida dem.

Illustratö­ren Linda Bondestam deltar med två böcker i tävlingen. Förutom Om du möter en björn har Bondestam illustrera­t Ni är inte min mamma, skriven av Frank Furu.

Malin Kivelä och Martin Glaz Serup har intervjuat­s per mejl.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Malin Kivelä
Malin Kivelä
 ?? FOTO: FÖRLAGET FOTO: FÖRLAGET ?? Linda Bondestam
FOTO: FÖRLAGET FOTO: FÖRLAGET Linda Bondestam
 ?? FOTO: FÖRLAGET ?? Martin Glaz Serup
FOTO: FÖRLAGET Martin Glaz Serup

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland