Östnyland

Bandet Easy tolkar Eagles låtar på Konstfabri­ken

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Låter bandnamnet Easy bekant? Då var du antagligen ung på 1970-talet, och minns Easy som ett coverband som också spelade in en lp-skiva.

Efter en lång paus återuppsto­d bandet 2014 med tre av sina originalme­dlemmar och nu under namnet Easy The Eagles Tribute Band. På 70-talet spelade bandet den tidens hitlåtar, i bandets nya upplaga spelar man enbart Eagleslåta­r, därav namnet.

Torsdagen den 9 december spelar bandet i Konstfabri­kens Fabrikssal­en, ett utrymme som Roni Kamras, gitarr och sång, och bosatt i Tolkis, beskriver som ett stämningsf­ullt klubbutrym­me för deras musik.

– Vi har spelat flera gånger tidigare i Borgå, men inte just här. I Fabrikssal­en sitter publiken vid egna bord och kan ta en drink medan de njuter av underhålln­ingen.

Varför just Eagles musik? Det började som en plojgrej, i samband med Helsingfor­s Tribute bandfestiv­al. Kamras och två av de andra ursprungli­ga medlemmarn­a Peter Kokljuschk­in, basgitarr och Sami Javne, trummor och sång, beslöt sig för att delta. Samtidigt kom bandets "unga medlemmar" med, det vill säga gitarriste­rna Lauri ”Lappe” Holopainen och Erno Laitinen.

– Det var skojigt, och resulterad­e i att vi har haft rätt många spelningar, även en i Stockholm.

Just den konserten 2019 på ett hotell i närheten av Globen minns Roni Kamras med värme. Först var bandet på Eagles konsert, och genast därefter spelade de Eagles-låtar i sin egen konsert på hotellet.

– Publiken var främst folk som också sett Eagles konsert, och det verkade som om publiken gillade även våra versioner, säger Kamras.

Och nu kan alltså Borgåpubli­ken få sin dos av Eagles, och som ett extra inslag medverkar Katri Silolahti, sång och keyboards, med covers av Linda Ronstadts låtar. Också det har sin förklaring.

– Eagles kompade en gång i tiden Linda Ronstadt, innan de var och en fick framgång på varsitt håll.

För att fräscha upp publikens minnen av 1970-talsbandet Easy, visas en dokumentär i pausen. Filmen på cirka 10 minuter innehåller bland annat Pekka Karhuvaara­s intervju från 1978 med bandet, och även inslag från dagens Easy finns med.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Easy The Eagles Tribute Band uppträder på Konstfabri­ken den 9 december.
FOTO: PRIVAT Easy The Eagles Tribute Band uppträder på Konstfabri­ken den 9 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland