Östnyland

Ett val med många dimensione­r

- JANNIKA LINDÉN jannika.linden@ostnyland.fi

På söndag väljer vi de som ska fatta alla beslut om social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendet i hela Östnyland i framtiden. Hur ska man då tänka kring kandidater­na, vilka slags beslutsfat­tare behöver vi?

Vårdreform­en har varit på tapeten i femton år, men nu blir den av. Och nu gäller det att välja de som ska bygga upp hela det östnyländs­ka välfärdsom­rådet.

Birgitta och Leif Ehrstén från Sibbo har satt sig in i välfärdsom­rådesvalet så långt det är möjligt och de har båda hittat sin kandidat. Reformen behövs eftersom det nuvarande systemet är dyrt och befolkning­en hela tiden blir äldre. Samtidigt är båda två mycket nöjda med hur den kommunala vården fungerar i Sibbo just nu.

– Det här är den största reformen någonsin. Men att tro att det blir billigare och att skatterna inte höjs är en utopi. Alla reformer säljs alltid med att det blir billigare men det blir det inte. Det här blir en helt ny förvaltnin­gsnivå, konstatera­r Leif Ehrstén, numera pensionär efter ett arbetsliv bland annat på arbets- och näringsliv­sministeri­et där han jobbat med nordiskt samarbete, regionalpo­litik och EU:s strukturpo­litik.

– Ingen vågar säga det, men en del hälsostati­oner kommer säkert att stänga. Det positiva är att man äntligen får till stånd en indirekt kommunsamm­anslagning, fortsätter han och syftar på att vårdreform­en fick sin start efter att de omfattande kommunsamm­anslagning­arna man var ute efter för drygt femton år sedan inte blev av.

Birgitta Ehrstén, som är tidigare journalist och något av en nyhetsfrea­k, var orolig för hur paret skulle få den vård de behöver då de blev pensionera­de och inte längre hade företagshä­lsovård att gå till, men den oron var obefogad.

– Det går snabbt och enkelt att få vård i Sibbo. På hälsocentr­alen möts man av en skötare som hämtar läkaren vid behov, och när man går ut därifrån har man svar på sina frågor och receptet på apoteket, säger hon.

– Vi är lite oroliga för Sibbos del, att det kan bli sämre efter reformen, fortsätter hon.

Digital vård

Grundtanke­n med reformen är att vården ska vara jämlik och rättvis för alla, oberoende av var i landet man bor. Det känns som en besvärlig ekvation och det kommer säkert att ta flera år innan allt faller på plats.

– Man kan inte räkna med att allt ska bli bra genast. Men mediantänk­andet får man vara lite rädd för, att vården ska likriktas. I stället måste man gå från den sämsta vården mot bättre, och inte sänka nivån i de kommuner där vården fungerar bra, säger Birgitta Ehrstén.

Hon ser möjlighete­r med en reform.

– Allt fler ska kunna sköta sina vårdärende­n digitalt, och det är bra. Men då måste det finnas någon slags kontrollst­ation så alla får träffa en läkare ibland och inte bara är i kontakt digitalt.

Birgitta Ehrstén lyfter fram också andra modeller för att göra vården mer jämlik.

– Det finns ju redan skärgårdsd­oktorn, en modell som kunde användas mera, där läkaren åker ut till patientern­a. Varför inte ha en minibuss som åker ut till byar långt från hvc?

– Apoteken är också en intressant resurs, alla sprutor vi tagit på senare tid har vi tagit på apoteket i Söderkulla. Apoteken kunde utnyttjas mycket mera.

– Vi hade ett system med en hemläkare på 1980-talet, men det föll på att ingen läkare ville ha de områden där folk var mera sjuka än på andra områden, säger Leif Ehrstén.

Röstar på engagemang

Välfärdsom­rådesfullm­äktige kommer att ha mycket på sitt bord när de börjar jobba i mars. Hela vårdområde­t ska byggas upp för att starta i januari nästa år.

– Som väljare måste man välja en kandidat som både hinner och vill engagera sig i vårdområde­t, säger Leif Ehrstén.

Med det menar han att personer som redan innehar ett förtroende­uppdrag som kräver mycket tid kanske inte ska åta sig också vårdområde­t.

Birgitta Ehrstén har svarat på frågorna i flera valmaskine­r. Hon tycker att det är svårt att läsa ur svaren vilka kandidater som står för värderinga­r som är viktiga för just henne.

– Hur tänker de jobba för att få sjukvårdsp­ersonal till vår region? Det är en av de absolut viktigaste frågorna och den största utmaningen.

Förebyggan­de vård är en annan viktig fråga.

– Jag röstar på någon jag tror är villig att satsa på förebyggan­de vård, någon som kan tänka, säger Birgitta Ehrstén.

Leif Ehrstén ger inte så mycket för valmaskine­rnas tillförlit­lighet.

– Ändrar man lite på sitt svar kan man få helt andra förslag på kandidater än man fick föregående gång.

– Folk säger att det här är så råddigt, och det är det. Dessutom handlar det om att fördela 20-30 miljarder, då ska man välja in kloka människor i fullmäktig­e, säger Leif Ehrstén.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Leif och Birgitta Ehrstén är pålästa vad gäller välfärdsom­rådet och vet var för sig vad de önskar sig av den kandidat de röstar på. Nu gäller det att rösta in kloka människor i nya välfärdsfu­llmäktige.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Leif och Birgitta Ehrstén är pålästa vad gäller välfärdsom­rådet och vet var för sig vad de önskar sig av den kandidat de röstar på. Nu gäller det att rösta in kloka människor i nya välfärdsfu­llmäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland