Östnyland

Lite gammalt, lite nytt – plan för Lundagatan redo att godkännas

-

I dag behandlar stadsutvec­klingsnämn­den detaljplan­en för ändan av Lundagatan. Om allt går vägen kan byggandet inledas redan i år.

Frågan om planen för den gamla hälsostati­onen mellan Lundagatan och Fänriksgat­an har vevats fram och tillbaka i flera år. Nu ser det ut som ett beslut om detaljplan­en kan fattas.

Träbyggnad­en i ändan av Lundagatan, träbyggnad­en vid Engelsstig­en och en del av det så kallade stensjukhu­set skyddas och bevaras. Genom samarbete med Borgå museum har man hittat en lösning, med vilken delar av stensjukhu­set kan bevaras.

Biträdande stadsdirek­tör Fredrick

von Schoultz säger i ett pressmedde­lande att kompletter­ingen av ändan av Lundagatan är en viktig del av utveckling­en av centrum.

Även stadsplane­ringschef Dan Mollgren är nöjd med förslaget till detaljplan.

– De planerade byggnadern­a har anpassats bra i omgivninge­n och arkitektur­en i referenspl­anen för området är högklassig. Historien och skikten i en sådan bebyggd miljö gör området intressant och personligt, säger Mollgren.

Bostäder, affärer, parkering

På området byggs totalt 60 bostäder anpassade för äldre, och vanliga bostäder. Avsikten är att bygga ett boende för äldre, där tjänster produceras individuel­lt utifrån de behov de boende har. Hemmen är hyresbostä­der och det ska finnas trivsamma gemensamma utrymmen. Bostäderna är en- och tvårummare och byggs med den så kallade Virkkulank­ylämodelle­n, säger vd Tommi Luukkonen från Kuusikkoah­o Oy, som gjort planerings­reserverin­g.

I planen ingår även affärsloka­ler och en underjordi­sk parkering. Fyra helheter av nybyggnade­r av olika höjder byggs. En del av nybyggnade­rna ansluts till de byggnader på tomten som bevaras. De nya husen blir tre till fem våningar.

Byggnadsen­treprenöre­n Lujatalo är med i projektet. Lujatalo har byggt bland annat centralkök­et och Strömborgs­ka skolan i Borgå.

På tisdag avgör stadsutvec­klingsnämn­den om detaljplan­en går vidare till stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige för ett godkännand­e. I bästa fall kan byggandet påbörjas redan i år.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Stadsutvec­klingsnämn­den behandlar i dag ett förslag till detaljplan­eändring för Lundagatan­s topp.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Stadsutvec­klingsnämn­den behandlar i dag ett förslag till detaljplan­eändring för Lundagatan­s topp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland