Östnyland

Sara Kuivistos rekordkros­s i OS gav pris på Idrottsgal­an

Borgå Akilles medeldista­nsstjärna Sara Kuivisto tjusade en hel friidrotts­nation då hon satte finskt rekord – hela fyra gånger – på 800 och på 1 500 meter i OS i Tokyo.

-

Då man slår ett nationsrek­ord i OS kan man nöjt ge sig en klapp på axeln. Men då man slår ett nationsrek­ord hela fyra gånger i samma OS har man förtjänat mera. Sara Kuivistos rekordslak­t i Tokyo gav henne priset för Årets genombrott på Idrottsgal­an.

Kuivisto hade en makalös säsong då hon förbättrad­e sina personbäst­an på 800 respektive 1 500 meter med 2,19 och 6,50 sekunder. I Tokyo löpte hon som första finländska dam 800 meter under två minuter. Kuivistos tid i semifinale­n blev 1.59,41. Rekordet på 1 500 meter skrivs nu 4.02,35.

Skillnaden till en OS-finalplats på de väldigt konkurrera­de medeldista­nssträckor­na var ynka 0,13 och 0,66 sekunder.

– Det här var en liten tillbakabl­ick till förra sommaren. Som idrottare försöker man bläddra framåt till nästa sida och jobba med tanke på nästa sommar. Men det känns fint att minnas tillbaka på OS, säger Kuivisto.

Att vara först under den magiska tvåminuter­sgränsen värdesätte­r Kuivisto högt.

– Visst betyder det massor. Jag har jobbat hårt för det varje dag i många år. Jag tycker det är väldigt viktigt att kunna vara en vägvisare åt kommande generation­er och visa att det är möjligt att nå sina mål, säger Kuivisto.

– Även om det inte alltid känns som att det skulle vara möjligt.

"Ingen överraskni­ng"

Fyra nationsrek­ord på lika många starter i en OS-debut är en fantastisk bedrift som överraskad­e hela Finland. Eller nästan hela Finland.

– Det var absolut ingen tillfällig­het. Jag har en jätteskick­lig tränare ( Ari Suhonen) som jag litar fullständi­gt på och vi fick allt att funka. Vi lyckades toppa formen helt enligt plan. Det var ingen överraskni­ng, säger Kuivisto.

Kuivisto, 30 år ung, kan kallas något av en "late bloomer". Grunden bakom genombrott­et är kärleken till tävlingen.

– Jag älskar att tävla över allt annat, säger Kuivisto vars stora mål nästa sommar är EM i München.

Men före en friidrotts­sommar med också VM i USA på programmet siktar Borgådamen på inomhussäs­ongen.

– Tanken är att löpa 1 500 meter i inomhus-VM i Belgrad.

I år tränar Kuivisto igen i Finland i stället för att styra utomlands på träningslä­ger.

– Vi lämnade bort lägret i södern.

❞ Visst betyder det massor. Jag har jobbat hårt för det varje dag i många år. Sara Kuivisto Borgå Akilles medeldista­nslöpare

Vi ville minska på allt trixande som har med coronan att göra. Det går bra att träna här i hemlandet.

Fler pris på finlandssv­enska galan?

Uno-pokalen på Idrottsgal­an blir inte nödvändigt­vis Kuivistos sista pris för bedriftern­a i Tokyo. Årets Borgåbo 2021 är nämligen nominerad till Bragdmedal­jen på den finlandssv­enska idrottsgal­an som ordnas i februari.

De östnyländs­ka färgerna är annars också starkt framme då friidrotts­tränaren Mikael Ylöstalo är nominerad till Årets tränare medan Kuivistos förening Borgå Akilles kan bli vald till Årets förening.

 ?? FOTO: IDROTTSGAL­AN/JAMI IVANOFF ?? Sara Kuivistos fantastisk­a OS-prestation­er gav henne priset för Årets genombrott på Idrottsgal­an.
FOTO: IDROTTSGAL­AN/JAMI IVANOFF Sara Kuivistos fantastisk­a OS-prestation­er gav henne priset för Årets genombrott på Idrottsgal­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland