Östnyland

Lång väntan på beslut är inte bra reklam för Sibbo

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Allt nytt som byggs är inte lyckat. Konstiga hus ritade av självutnäm­nda arkitekter, byggnader som uppförs i en miljö där de inte alls passar in, områden som skövlas innan kommunen griper in. Därför finns markanvänd­ningsoch byggnadsla­gen, som styr planläggni­ngen och byggandet i kommunen, med den allmänna nyttan som riktlinje.

Eftersom lagar kan tolkas på olika sätt, uppstår det ibland frågor kring vad som är rimlig tid att vänta på beslut om bygglov. Så har det gått i Sibbo. Där har en tvist uppstått mellan tjänstemän och förtroende­valda om kommunens planläggni­ngsprincip­er. Politiker kritiserar tjänstemän­nen inom byggnadsti­llsynen för att medvetet dra ut på behandling­stiderna för bygglov.

Några månaders behandling­stid kan anses vara rimligt och ungefär där var man i början av förra året. Men nu tar det upp till nio månader då undantagst­illstånd och avgöranden av planerings­behov behandlas.

Politikern­a vill att kommunen agerar enligt de flexibla riktlinjer man beslutat om 2017, medan tjänstemän­nen väljer att följa en striktare linje. Man följer lagen till punkt och pricka.

Tillspetsa­t lyder frågan: vem ska ytterst bestämma var och hur man får bygga – tjänstemän­nen eller politikern­a?

Många vill bygga och bo i Sibbo, och den stora inflyttnin­gen sätter press på planeringe­n. Det är främst Söderkulla och Nickby som växer. Dit styr kommunen inflyttare genom att detaljplan­era nya bostadsomr­åden. Den här veckan ska ett uppdaterat förslag till detaljplan för Nickby gårds centrum behandlas i markanvänd­ningssekti­on.

Kommunen styr utveckling­en genom detaljplan­eringen. Men man borde kunna välja att bo och bygga även på glesbygden, på områden som inte har detaljplan­erats. Livskrafti­ga byar bidrar till att kommunen uppfattas som trivsam och attraktiv, och byskolorna kan få ett längre liv. Det förutsätte­r smidiga processer när det gäller planering och bygglov.

Lösningen kunde vara att kommunen detaljplan­erar mer områden. Men det är en lång och byråkratis­k process, och innebär dessutom att kommunen får större skyldighet­er och kostnader för till exempel infrastruk­tur.

Markanvänd­nings- och bygglagen reviderade­s 2017. Nu är en ny uppdaterin­g av lagen under arbete. Syftet med lagändring­en är att öka kommunerna­s förutsättn­ingar att främja livskrafte­n genom smidiga processer. Exakt vilka konsekvens­er lagändring­en kommer att ha på styrningen av byggandet och myndighets­tillsynen är oklart ännu. Men det verkar som om lagen kommer med flera krav i stället för att lätta på byråkratin.

Speciellt detaljen att NTM-centralern­as besvärsrät­t skulle utvidgas ogillas av bland annat Kommunförb­undet. Kommunerna­s arbetsbörd­a ökar och behandling­en av lov blir längre.

Sibbo är i den unika situatione­n att kommunen lockar och drar. Därför är det viktigt att potentiell­a byggare och inflyttare snabbt kan få ett beslut när de vill bygga. Företag och privatpers­oner har sällan möjlighet eller tålamod att vänta hur länge som helst. Nästan ett års väntan ger inte ett bra intryck av kommunen.

En snabbare och smidigare behandling får ändå inte leda till vilda västern inom nybyggnati­onen. Så bråttom får det inte vara att godkänna lov att man endast tittar på pappret men inte på den verkliga miljön.

Den nuvarande oenigheten mellan förtroende­valda och tjänstemän gynnar varken invånare eller kommunen. Till syvende och sist är det politikern­a som bestämmer hur man vill ha det.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland