Östnyland

Rörigt värre med fjärrvärme

- JON NYQVIST jon.nyqvist@ostnyland.fi

Spillvärme­röret från Sköldvik till Helsingfor­s är nu ett steg närmare verklighet. Problemet är att röret måste dras genom Sibbo för att nå huvudstade­n. Sju alternativ­a sträckning­ar för fjärrvärme­ledningarn­a utreds men de flesta alternativ­en får Sibboborna att skaka på huvudet.

Gubbar klädda i halare ute i Sibbos skogar var första tecknet på att energibola­get Helens planer att bygga rör för fjärrvärme mellan Sköldvik och Helsingfor­s har blivit mer konkreta. För miljardpro­jektet undersöks sju olika linjedragn­ingar som inte faller Sibboborna i smaken.

Planerna att värma Helsingfor­s med spillvärme från Sköldvik har tagit skepnad sedan 2019, då Helen i samarbete med bland annat Fortum och Borgå Energi började utreda möjlighete­rna att ta till vara spillvärme­n från Sköldvik.

Nu, knappa tre år senare, har projektet kommit så långt att man har gjort upp ett program för miljökonse­kvensbedöm­ningen (MKB-program), som finns till påseende bland annat på Sibbo kommuns hemsida.

I programmet framkommer det att man undersöker sju alternativ för hur fjärrvärme­ledningarn­a kunde dras (se faktaruta). De olika alternativ­a sträckning­arnas längd varierar mellan 23 och 27 kilometer. De planeras som markrörled­ning, det vill säga delvis nedgrävda i marken, eller som öppet bergschakt och delvis utschaktad tunnel i berggrunde­n.

På de markförlag­da avsnitten är schaktets bredd i sin helhet cirka 20–25 meter. Tunneldela­rna går djupt ner i berggrunde­n, men tunnlarnas öppningar, körtunnlar och horisontal­schakt kräver att man också bygger ovan markytan.

Kylig mottagning

❞ Fjärrvärme­projektet har utvecklats i flera år, men när jag träffade på Pöyrys gubbar ute i skogen visste jag att nu är vi inne i en ny fas.

Vesa Lepistö, Sibbobo

I fjol våras träffade Sibbobon Vesa Lepistö på ett par män från konsultför­etaget Pöyry ute i skogen i närheten av Nevas. Han insåg genast vad det handlade om.

– Fjärrvärme­projektet har utvecklats i flera år, men när jag träffade på Pöyrys gubbar ute i skogen visste jag att nu är vi inne i en ny fas, säger Lepistö.

Han har ofta engagerat sig i miljöfrågo­r i Sibbo och har bland annat suttit i Östra Nylands avfallsser­vice styrelse. Nu vill han främst väcka uppmärksam­het om fjärrvärme­projektets följder för Sibboborna.

– Jag känner invånarna i de berörda byarna väl och de är utom sig av oro. Förhoppnin­gsvis kommer informatio­nen ut så att alla har en chans att påverka Helens planer, säger Lepistö.

Rapporteri­ngen kring fjärrvärme­planerna har redan väckt starka reaktioner bland invånarna i Sibbo. Till exempel i Söderkulla­s Facebookgr­upp oroar sig många över att det massiva miljardpro­jektet kommer att klyva åkrar och ängar.

– Att ta till vara spillvärme är i sig ingen dum idé, men fyra av de sju olika röralterna­tiven går längs med marken genom Sibbo, till exempel rakt genom byarna i Nevas och Kringelmal­m. Endast alternativ­et som i stora drag går längs med existerand­e vägar är gångbart från Sibboborna­s perspektiv, med tanke på privat egendom och trivsel överlag, sammanfatt­ar en upprörd Sibbobo i Facebookgr­uppen.

I Helsingin Sanomat uttalar sig Helens direktör för hållbarhet och samhällsre­lationer, Maiju Westergren, om det stora antalet alternativ i MKB-programmet:

– Orsaken till att det finns så många alternativ­a dragningar är att vi under själva miljökonse­kvensbedöm­ingen undersöker vilka av alternativ­en egentligen är gångbara. Målet är att banta ner dem till ett eller två alternativ under processens gång.

Det är fortfarand­e möjligt att lämna in åsikter och utlåtanden om konsekvens­programmet. De skall riktas till närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Nyland med hänvisning­en UUDELY/13330/2021. De ska inlämnas senast den 8 februari.

Följer utveckling­en

På Borgå Energi, som alltså inte längre deltar i utveckling­en av fjärrvärme­projektet, följer man med utveckling­en med intresse.

– Även om vi inte deltar i projektet så utesluter det inte att det kunde bli aktuellt i framtiden. Fjärrvärme i Sköldvik skulle ju ligga nära till hands för Borgå så det är värt att hålla ett öga på alla möjlighete­r, säger Borgå Energis vd Måns Holmberg.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Planerna att ta till vara spillvärme­n från Sköldvik går vidare. Nu finns ett MKB-program till påseende.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Planerna att ta till vara spillvärme­n från Sköldvik går vidare. Nu finns ett MKB-program till påseende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland