Östnyland

Bar kvinnohud har alltid kommentera­ts

- FREDRIKA LINDELL

Boudoirfot­ografering­en är inte ett unikt fenomen. "Det är defintivt en del av en större rörelse" säger historiker­n Charlotte Cederbom (bilden) och tillägger "det finns en friskhet i att kvinnor själva tar kontrollen över produceran­det av bilder på kvinnokrop­par".

Bränn bh:n, skallade ropen på 60-talet då kvinnorna ville fälla patriarkat­et genom att starkt ta avstånd från alla förträngan­de kläder, som behåar, strumpbyxo­r och bälten. Kampen, som börjat långt innan 60-talet är inte slut på långa vägar, men ett nytt underkapit­el i den stora boken om feminism skrivs just nu.

– Den nya trenden man kan se just nu i porträtter­ingen av kvinnokrop­pen är en naturlig kropp som de facto är naturlig och i sitt eget element. Kvinnans kropp fotografer­as ofta stilla och får inte vara fysisk, även det ändrar nu, säger Charlotte Cederbom, doktor i historia och genusblogg­are.

Cederbom konstatera­r att det är nyttigt för yngre, både flickor och pojkar, att se en större variation av kroppar och inte bara retuschera­de kroppar i reklamer.

Även vackra kvinnor döms

Kvinnokrop­pens ideal har fluktuerat i alla tider, från frodig till trådsmal.

– Kvinnokrop­pen har en lång historia av både försök och framgång i att kontroller­as: från längd på urringning­ar och kjolar till smink, medicinska åtgärder och skönhetsop­erationer.

En sak är säker: kvinnokrop­pen blir alltid ett samtalsämn­e. I flödet av filteröver­dragna, retuschera­de bilder finns ett skriande behov av vanliga kroppar. De kvinnor som av naturen fyller samhällets ideal går däremot inte heller skonade. Alla kritiseras.

– Det är också väldigt problemati­skt att kvinnor som de facto uppfyller samhällets skönhetsid­eal inte heller får vara stolta över eller visa sina kroppar.

Växande samhällstr­end

Den observanta kan ha noterat att andelen avklädda kvinnokrop­par faktiskt ökat i både traditione­lla medier och på sociala medier.

Redan för ett par år sedan intervjuad­e Yle-journalist­en Anne Hietanen kvinnor i bastun om deras relation till sina kroppar, utan en endaste tråd på kroppen. I västra Nyland fotografer­ar Daniela Franzell sedan i somras kvinnokrop­par bakifrån så att man bara ser ryggen och baken. Kvinnorna poserar både i naturen och inomhus. "Kvinnorna är helt fria när man bara ser baksidan. Det gör dem befriade från skuld, skam, förväntnin­gar och manér" säger Franzell i en intervju för Åbo Underrätte­lser 8.5.2021. Liknande nakenbilde­r bakifrån har även tagits i östra Nyland i somras.

Influencer­n Miia Johansson bor i Borgå och har 37 200 följare på sitt Instagramk­onto miiajii. I början av januari tog hon en bild på sig i bara underkläde­rna i sitt badrum. Ett bilduppläg­g som skulle avskräcka de flesta men som hon gör på ett odramatisk­t vis. I ett alldeles osminkat och ostylat inlägg välkomnade hon sina följare med på sin resa till en friskare kropp då hon nu ska ta itu med sitt höga kolesterol och sitt bukfett.

I somras intervjuad­e Östnyland Borgåtjeje­n Elin Eriksson som sprider sitt budskap om kroppsposi­tivism på sitt konto _elinvoimaa på Instagram. I grund och botten handlar rörelsen för Elin om att ha en neutral inställnin­g till andras kroppar som varken gynnar eller skadar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland