Östnyland

Ingen camping i Borgå nästa sommar

- JANNIKA LINDÉN

Det är ingen överraskni­ng, men nu är det klart – Borgå kan inte erbjuda någon campingpla­ts nästa sommar. Eventuellt kan parkering för husbilar ordnas i Kokon. I sinom tid byggs en campingpla­ts i Staffas, beslut om den fattades redan 2010.

Det finns inga förutsättn­ingar för att campingomr­ådet i Kokon skulle kunna användas för det ändamålet längre.

– Byggnadern­a på campingomr­ådet är i så dåligt skick att man inte kan renovera dem. Det betyder att vi inte har något campingomr­åde i Borgå nästa sommar, konstatera­r Sari Myllynen som är turism- och marknadsfö­ringschef i Borgå.

I byggnaden finns kiosk, toaletter, kök och duschar. Det är staden som äger byggnadern­a, men hyresgäste­n har ansvarat för underhålle­t av dem. Företaget Sun Aurinko har hyrt området av staden under de senaste tio åren. I våras visade det sig att företaget strukits ur företagsre­gistret men det visste inte staden om. I juni hade företaget ännu inget giltigt hyresavtal, senare gjordes ett avtal som sträckte sig endast över sommaren upp.

Stugorna på området är den senaste campingför­etagarens och egentligen borde företagare­n ha fört bort dem.

– Det blir nog på stadens ansvar att städa bort också stugorna, säger Myllynen.

Tidigt i höstas, när hyresavtal­et tog slut, undersökte lokalitets­ledningen campingpla­tsen. Ett alternativ är nu att området kunde fungera som parkering för husbilar och eventuellt husvagnar i sommar, men inga beslut är fattade.

– I början av februari vet vi mera.

Ny camping i Staffas

Campingpla­tsen har funnits i Kokon i årtionden med det har redan länge varit klart att det inte ska finnas camping i Kokon i framtiden. Staden håller på att utveckla hela västra åstranden med fokus på att kunna erbjuda attraktivt boende och så småningom görs både en delgeneral­plan och en detaljplan för hela området upp.

Redan 2010 fattades beslutet att campingpla­tsen skall flytta till Staffas i Veckjärvi.

– Där finns helt fantastisk­a möjlighete­r att bygga upp en campingpla­ts som kan fungera som ett dragplåste­r för staden, säger Myllynen.

När dragplåstr­et kan var klart vet ändå ingen.

– Stadsplane­ringen har hand om ärendet, och jag vågar inte säga när campingen där kan bli verklighet.

Sari Myllynen ser inte bristen på campingpla­ts nästa sommar som ett minus för turismen.

– Det finns många och mycket bra inkvarteri­ngsmöjligh­eter i Borgå. Och jag tycker att det är bra att det uppstår diskussion om campingen, det visar att saken intressera­r.

 ?? FOTO: ARKIV/ KRISTOFFER ÅBERG ?? Turism- och marknadsfö­ringschef Sari Myllynen konstatera­r att det inte finns alternativ – byggnadern­a på campingpla­tsen är i dåligt skick och går inte att renovera.
FOTO: ARKIV/ KRISTOFFER ÅBERG Turism- och marknadsfö­ringschef Sari Myllynen konstatera­r att det inte finns alternativ – byggnadern­a på campingpla­tsen är i dåligt skick och går inte att renovera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland